4 jel, hogy a szobanövény megérett az átültetésre: ne halogasd, mert megsínyli

Legalább néhány évente érdemes átültetni kedvenc növényeidet.

szobanovenyek
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy otthon töltött hétvége ideális lehet a növények átültetésére is, csupán egy kis virágföld, egy cserép, esetleg némi kavics szükséges a garantált sikerhez.

Mielőtt még a növény fejlődése és virágzása igazán beindulna, érdemes nagyobb cserépbe telepíteni a szobanövényeket. Különösen, ha bizonyos jelek is erre utalnak.

Négy jel, hogy ideje átültetned a szobanövényt

Általában néhány évente ajánlott a lakásban nevelt szobanövények átültetése. Sokan szívesen halogatják a némi rendetlenséggel járó munkát, ám ha a növény fejlődése úgy kívánja, egyértelmű jelekkel adja tudtodra, hogy ne húzd tovább az időt.

  • Könnyen feldől a cserép.
  • A növény gyorsan elhasználja az öntözővizét.
  • A cserép alján lévő lyukakon át kijönnek a gyökerek.
  • A föld felszínén is láthatóvá válnak a növény gyökerei.

Az átültetés menete

Fontos, hogy a virágföld a növény igényeinek megfelelő legyen. Ma már kapható például külön citrusféléknek, pálmaféléknek, orchideáknak való virágföld is. A cserépvásárlásnál arra figyelj, hogy maximum két számmal legyen nagyobb az új cserép! A kelleténél nagyobb cserébe ültetett növény ugyanis túlságosan sok energiát fordít majd a gyökerekre, így más részei nem fejlődnek ideális ütemben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha mindent előkészítettél, óvatosan húzd ki a növényt a cserépből - lehetőleg a földhöz minél közelebb eső részen fogd meg a szárát! Rázogasd le róla a földet, a régi földet óvatosan ki is szedheted a gyökerek közül! Ezt követően a gyökereket érdemes finoman visszametszeni, eltávolítani a száraz, elhalt részeket.

Az új cserép aljára kerüljön egy-két centi kavics - ez segít megakadályozni a túlöntözést -, majd egy kevés föld, erre jöhet a növény! Igazítsd be, majd a növény melletti és feletti részen is töltsd fel földdel a cserepet! Érdemes figyelni rá, hogy nagyjából olyan magasan legyen az új cserépben, amilyen magasan a régiben volt. Ha ugyanis túl magasra kerül, kiszáradhatnak a gyökerek, amennyiben pedig túl alacsonyra, elrohadhat a növény töve. Ha mindezzel készen vagy, óvatosan nyomkodd le a földet a cserépbe - ügyelve a gyökerek épségére -, tömörítsd, végül öntözd meg alaposan a szobanövényt!

Különleges szobanövények

Ha unod a fikuszt és az anyósnyelvet, a figyelmedbe ajánlunk néhány különleges szobanövényt, te is beszerezhetsz, imádni valóan feldobják a lakást.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük