30 ezres bírságot is kaphatsz szilveszterkor: amit a lakásban sem tehetsz meg

Az önfeledt bulizás közben érdemes a szabályokra is tekintettel lenni.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ami felhőtlen szórakozásnak indul, könnyen anyagi teherré válhat, ha ugyanis nem tartod be az előírt jogszabályokat, megbírságolhatnak szilveszterkor. Eláruljuk, hogy mire figyelj - vannak ugyanis olyan dolgok, amiket még a saját otthonod falai között sem tehetsz meg!

Csendháborítás

Az óév búcsúztatása során könnyen megeshet, hogy a szomszédok feljelentenek csendháborításért, mert úgy ítélik meg, hogy a buli túl zajos. Mind a társasház házirendje, mind a Ptk. kimondja, hogy aki lakott területen, az ott található épületben vagy az ahhoz tartozó telken indokolatlanul olyan zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát zavarja, az szabálysértést követ el. 

Ennek értelmében tulajdonképpen bármikor bekopogtathatnak a hatóságok, hogy rendre intsenek, esetleg megbírságoljanak. A helyszíni büntetés mértéke 5 ezer forinttól 50 ezerig terjedhet.

Ha rendes szomszéd akarsz lenni, akkor érdemes vagy egy levélben, vagy akár személyesen is értesíteni a ház többi lakóját, hogy bulit szeretnél tartani, így őket is kevésbé éri majd váratlanul a zene és a többi zajforrás. Ha pedig úgy ítéled meg, és vagytok olyan viszonyban, őket is meghívhatod a mulatozásra.

Rendzavarás

A garázdaság és a rendzavarás szintén büntethető, ezért nem árt vigyázni a társaság azon tagjaival, akik már nagyobb mennyiségű pezsgőt fogyasztottak. A Ptk. szerint ugyanis a verekedés, a verekedésre való kihívás, illetve a közösségellenes magatartás, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, büntethető a hatóságok által.

Jó esetben ez csupán pénzbírságot jelent, amely 150 ezer forintig terjedhet, ám a bűncselekmény alapján az elkövető akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Tehát csak óvatosan az alkohollal!

Tűzijáték-használat

A tűzijáték forgalmazását és felhasználását jogszabály határozza meg, ha pedig ennek nem teszel eleget, könnyen összeütközésbe kerülhetsz a hatóságokkal. Az érvényes jogszabály értelmében magánszemélyek pirotechnikai termékeket kizárólag december 28. és 31. között vásárolhatnak, azonban felhasználni ezeket csakis december 31-én 18 óra és az azt követő naptári napon reggel 6 óra között lehet.

A megvásárolható termékeket a forgalmazóknak kötelezően el kell látni számszerű osztályozással, melyek közül is a legveszélyesebb - értsd, a legtöbb robbanóanyagot tartalmazó - a 3. pirotechnikai besorolást viselő tűzijáték. Ez C tűzveszélyességi osztályba tartozó helyen, azaz például középületekben csak pirotechnikai szakember segítsége mellett használható.

Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték-termékeket magánszemélyként egy időben és egy helyen összesen nettó 1 kilogramm tömegig tárolhatod, ügyelve arra, hogy kisgyermek ne férhessen hozzá, illetve arra is figyelve, hogy tűzveszélyes, gyúlékony anyag se lehessen a közelében. Pincében és tetőtérben szigorúan tilos ezeket a tárgyakat tárolni.

Petárda használata

Ami a petárdát illeti, 2005 óta magánszemélyek nem vásárolhatnak, és nem használhatnak efféle termékeket, ha valaki mégis megteszi, komoly pénzbüntetésre számíthat. A tűzijáték nem megfelelő használata 30 ezer forintos bírságot, míg az illegális petárdabirtoklás és használat akár 150 ezres bírságot is jelenthet.

Ezt is szeretjük