Hová nyúlhatsz, ha átmenetileg kell pénz az új bútorokra? Ezekre figyelj mindenképp!
Új lakás megvan, már csak a bútorok hiányoznak - elegendő forrás hiányában sokan személyi kölcsönt vesznek fel. De melyiket érdemes?

hitelkártya nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rengetegen vásároltak lakást 2019-ben, az új otthont viszont be is kell rendezni. Ha a bútorvásárlásra már nem maradt elég forrás, de a dolog nem várhat tovább, népszerű megoldás a személyi kölcsön. De vajon melyiket, és mi alapján érdemes választani, hogy ne legyen ráfizetés a kölcsönfelvétel? Szakértők segítenek.

Jócskán megterheli a háztartás költségvetését egy lakásvásárlással kapcsolatos projekt, ez nem vitás. A legtöbben jelzáloghitellel vágnak bele, sokaknál a család is besegít a saját megtakarítás mellé. Van úgy azonban, hogy még így is elapadnak a források, mire bútort, műszaki berendezéseket vennénk, ami nem csoda: egy garzonlakás ízléses és modern berendezése is milliós tétel lehet összességében.

Személyi kölcsön

Ha nem várhat valami miatt a berendezés, és nem apránként, a havi fizetés után gyűjtenénk be a fennmaradó lakberendezési tárgyakat, a személyi kölcsön egy sokakban felmerülő alternatíva. 

A Bank360.hu pénzügyi szakértői ugyanakkor a Femina kérdésére felhívták a figyelmet: érdemes óvatosan belevágni egy hitel felvételébe, hiszen lehet, hogy túlvállaljuk magunkat anyagilag, ha még egy lakáshitel is van. Ha viszont igénybe vesszük az áthidaló anyagi segítséget, egyáltalán nem mindegy, hogy melyik személyi hitelt választjuk: a bankok megegyezőnek tűnő ajánlatai között akár tíz- vagy százezer forintos különbségek is lehetnek a szakportál kalkulációi szerint.

De miért olyan népszerű a személyi kölcsön?

Egy személyi kölcsön tudatos felhasználásával hatékony segítséghez lehet jutni. Veres Patrik, a Bank360.hu szakértőjének összegzése szerint ez a kölcsön:

  • szabadon felhasználható gyakorlatilag bármire, így műszaki, lakberendezési eszközökre, sőt, akár a lakással járó illetékek megfizetésére is lehet fordítani;
  • néhány százezer forinttól akár több millió forintig is terjedhet;
  • nincs szükség hozzá ingatlanfedezetre vagy önerőre, elég mindössze a bank által elvárt nagyságú rendszeres jövedelem;
  • a kamatozás fix és forintalapú, azaz a futamidő alatt végig ugyanakkora törlesztőrészletre számíthatunk, és árfolyamkockázat sincs;
  • sőt, egyes bankok már online is kínálnak hiteleket, így otthonról felvehető egy órán belül.


De talán ami minden hitelérdeklődő számára a legfontosabb: az elmúlt évekhez képest egyre olcsóbbak ezek a kölcsönök. Ahogy a bankban sem adnak már magas kamatot a betétes megtakarításainkra, úgy a személyi kölcsönök kamata is lezuhant a 4-5 évvel ezelőtt tapasztalt átlagos 23-24%-ról 13%-ra, azaz sokkal kedvezőbben finanszírozható a fogyasztás most. Sőt, a Bank360.hu szakértője rámutat arra is, hogy az átlagos 10% feletti kamatszint jócskán lecsökken a gyakorlatban, ha teljesítjük a banki elvárásokat, és akár 7-8% körüli kamatokat is ki lehet fogni.

Nem mindegy, melyikre esik a választás

- Persze a személyi kölcsönnek is megvan a maga kockázata - hívja fel a figyelmet a szakértő -, így alaposan fontoljuk meg, hogy tényleg megéri-e nekünk eladósodni, vagy találhatunk más módot.

Veres Patrik szerint egy hitel felvétele - főleg, ha már egyébként is törlesztünk, mondjuk egy lakáshitelt - éveken át tartó anyagi terhet ró az ügyfelek nyakába, ezért érdemes előre tervezni az egészségi állapottal és a munkahellyel a bevételek stabilitása kapcsán.

Ha pedig biztosan hitelre van szükség, válasszuk meg alaposan, hogy melyik banknál igénylünk, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a jól megszokott számlavezető bank ajánlata a legkedvezőbb. 


A Bank360.hu éppen ezért működteti a mindig friss banki adatokkal dolgozó személyikölcsön-kalkulátorát: már egy példakalkulációból is kiderül, hogy több tízezer forintot lehet bukni elhamarkodott döntés után. 1 500 000 forintot 60 hónapos futamidőre rengeteg bank kínál, de a listából jól látszik, hogy van olyan pénzintézet, ahol végül a teljes visszafizetendő összeg 1 805 700 forint lesz, míg más pénzintézetnél ugyanez a kölcsön 2 247 660 forintra rúg végül. Azaz másfél millió forintot az egyik bank 305 700 forintért, a másik bank pedig 747 660 forintért ad, a különbség pedig több mint 400 000 forint - ennyi a spórolt összeg, ha szakítunk időt az ajánlatok összehasonlítására.

Ezekre is érdemes figyelni

Nem csak az ár, más tényezők is befolyásolhatják, hogy tényleg személyi kölcsönre van-e szükségünk. A Bank360.hu szerint az alábbiakat érdemes még észben tartani:

  • 5 millió forintos összeg felett már érdemesebb lehet szabad felhasználású hitelt keresni jelzálogfedezettel. Ezek ugyanis sokkal kedvezőbb kamatozásúak, mint a személyi kölcsönök, igaz, a szabad felhasználású jelzáloghitelhez ingatlanfedezet is szükséges.
  • Ha pedig kisebb összegre van szükség, amit esetleg egy hónapon belül vissza is tudunk fizetni, érdemesebb hitelkártyára támaszkodni. A hitelkártyáknál jellemzően 45 napos türelmi időszak áll rendelkezésünkre, ha ezalatt a felhasznált összeget visszafizetjük, nem számítanak fel kamatot.
  • Ne a kamat, hanem inkább a thm alapján hasonlítsuk össze a kölcsönöket. A legtisztább képet viszont akkor kapjuk, ha a teljes visszafizetendő összeg alapján vizsgáljuk meg, hogy melyik hitel éri meg jobban.
  • Figyeljünk oda a megfelelő futamidő kiválasztására: rövid futamidőt választva túl magas lehet a törlesztőrészlet, ami anyagi problémát okozhat, ám ekkor olcsóbb a kölcsön. A hosszú futamidő alacsonyabb törlesztőrészletet, de drágább kölcsönt is jelent, hiszen hosszabb ideig fizetjük a banknak a kamatokat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha tehát semmiképpen sem halasztható el a vásárlás, és külső finanszírozást kell keresni, kisegíthet egy személyi kölcsön. Érdemes azonban alaposan megvizsgálni a bankokat és hiteleket, hiszen olcsóbban és drágábban is meg lehet kapni ugyanazt az összeget. A döntés mindenképpen megfontolandó, nem árt igénybe venni segítséget - például egy online kalkulátort - ha bizonytalanok vagyunk a helyes döntésben.

A '70-es években ilyen nappalira vágyott mindenki: bútorgarnitúrák és kiegészítők

Szállj be velünk a képzeletbeli időgépbe, és nézd meg az évtized legmenőbb nappali- és lakószobabútorait.

 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük