Még a szakértőket is meglepte, milyen sok a hitelünk: friss adatok
Jelentős változások történtek az elmúlt évekhez képest a hitelfelvételi szokások terén: íme, a 2018-as adatok!

hitel
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Bankkalkulátor.hu adatai szerint egy év alatt jelentősen erősödött a lakosság hitelfelvételi aktivitása, a portál az idei első negyedévben 65%-kal több személyihitel-igényt közvetített a vele kapcsolatban álló pénzintézeteknek.

A továbbított személyihitel-igények átlagos nagysága 1,28 millió forint volt, ami mintegy 6%-kal haladja meg a tavaly év elején mért 1,20 millió forintos átlagot. A többségében szabad felhasználású hitelekből álló minta átlagos futamideje eközben 48 hónapról 52 hónapra emelkedett.

Még a szakértőket is meglepte, milyen sok a hitelünk

A Bankkalkulátor.hu a Netrisk.hu biztosításközvetítő pénzügyi összehasonlító oldala, melynek szakértői szerint a hitelfelvételi kedv javulását egyrészt a kedvezőbb gazdasági környezet segítette, emiatt a tavalyinál átlagosan 8,6%-kal magasabb nettó jövedelmet tudtak bemutatni a hitelt felvevő ügyfelek, másrészt egy év alatt jelentős mértékben estek a hitelkamatok is. 

Az MNB adatai szerint 2017-ben 295,69 milliárd forint személyi kölcsönt folyósítottak a pénzintézetek a lakossági ügyfelek részére. Ez az összeg 58%-kal haladja meg a 2016-os szintet. A Bankkalkulátor.hu mintájában szereplő hitelek 72%-ában szabad felhasználást jelöltek meg hitelcélként az ügyfelek, ezek átlagos teljes hiteldíjmutatója - thm - 16,0-ról 13,4%-ra csökkent 12 hónap alatt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezzel párhuzamosan jellemzően 2-3 százalékponttal csökkent a többi hitelfajtához, az adósságrendezéshez, az autóvásárláshoz, illetve az ingatlanfelújításhoz nyújtott hitelek thm-e is. Hitelcélonként jelentősen eltérnek a felvett személyi hitelek havi törlesztőrészletei: míg a szabad felhasználású hitelek esetében havonta átlagosan 30 ezer forintot fizetnek vissza az ügyfelek a banknak, az adósságrendezésnél 34 ezer forint, az autóvásárlásnál 38 ezer, míg az ingatlanfelújításnál 46 ezer forint az átlagos havi törlesztés mértéke. 

A várakozásoknak megfelelően az online hiteligénylők háromnegyede a 26-55 év közötti korosztályból kerül ki, ugyanakkor a vizsgált hiteligénylések 8%-át 65 év felettiek adták le.

Ezt is szeretjük