Milyen gyakran kell szellőztetni a hidegben? Ez a hivatalos ajánlás
Nagy baj lehet belőle, ha a fűtésszezonban erre nem figyelsz kellőképpen.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet - OKI - által összeállított tájékoztató szerint a fűtési szezonban különösen ügyelni kell a lakások megfelelő szellőztetésére, mert így elkerülhető a belső térben megtalálható allergének, valamint a szén-dioxid és a szén-monoxid okozta egészségkárosodás.

Naponta többször is szellőztetni kell

Az OKI szerint a hidegben, illetve télen - a kevesebb szellőztetés miatt - a lakás levegőjében felhalmozódik a vízpára, ami a lehűlt falakon és ablakokon lecsapódik.

A nedvesség penészgombák és poratkák megjelenésével, ezáltal pedig különböző légúti megbetegedésekkel jár, többnyire asztmát, illetve allergiát okoz. Az OKI ezért azt javasolja, hogy ha nincs az ablakokban légbevezető rés, mielőbb építtesse be a tulajdonos. Egyes esetekben arra is szükség lehet, hogy a friss levegő beszívását valamilyen gépi berendezéssel oldják meg.

Ha ez nem lehetséges, akkor az ablakot sarkig kitárva kell szellőztetni, rövid ideig, de intenzíven: a pár perces időtartam alatt a párás, szennyezett, meleg levegő kitódul a lakásból, és helyette száraz, friss, tiszta levegő áramlik be. Mindezt azonban nem elegendő naponta egyszer megtenni, több alkalommal, akár kettőnél többször is szükség lehet a szellőztetésre.

Miért kell portalanítani a fűtésszezonban?

A fűtés megkezdése előtt fontos a portalanítás is - figyelmeztet az OKI. A bútorokon, a szőnyegekben, kárpitozott bútorokon megült porban ugyanis sok, nyáron leülepedett pollen halmozódik fel, ezek pedig a fűtés miatt felkavarodnak, lebegnek, és légzőszervi panaszokat okoznak. E szennyeződések lerakódhatnak a fűtőtesten vagy a helyiséget meleg levegővel ellátó klímarendszerben is. Ezért a fűtési szezon előtt javasolt kitakarítani a fűtőtestet, illetve kitisztíttatni a klímarendszert.

Szén-dioxid és szén-monoxid a lakásban

A fűtési szezonban az ajtók-ablakok általában zárva vannak, a gyengén szellőztetett helyiségekben pedig a szén-dioxid koncentrációja is magasabb lehet az ajánlott értéknél. Egészségkárosító hatása csak igen magas koncentráció esetén van, de rontja a belső térben tartózkodók közérzetét, koncentrálóképességét.

A fűtési szezon kezdetével továbbá megszaporodnak a szén-monoxid-mérgezések is, ennek megelőzésére ajánlatos szakemberrel átnézetni a fűtő- és tüzelőberendezéseket. Fontos, hogy senki ne járassa a gépkocsi motorját zárt térben, különösen, ha lakáshoz közvetlenül kapcsolódó a garázs, a nagyobb biztonság érdekében pedig célszerű CO-érzékelőt beszerezni minden olyan helyiségbe, ahol nyíltlángú berendezés található. Érdemes olyan készüléket választani, mely tanúsítottan megfelel az EN 50291:2001 szabvány előírásainak. Ha többet szeretnél tudni a témában, illetve további tippekre is kíváncsi vagy, kattints ide!

Ezt is szeretjük