Így szellőztess télen, hogy ne növeld a fűtésszámlád - 4 praktikus tanács a fűtési szezonra

Idén így kerülheted el a magas rezsiszámlát.

szelloztetes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az általában október közepén induló fűtési szezon sok család számára jelent komolyabb pénzügyi terhet. A borsos rezsiszámlák ellen persze az otthonok energetikai korszerűsítése, a régi nyílászárók cseréje jelent optimális megoldást.

Ha erre idén nincs keret, adunk néhány praktikus tanácsot, mellyel csökkentheted a fűtésszámlát.

Szellőztess naponta többször!

Az elhasználódott levegőt télen is száműzni kell a lakásból. Nemcsak azért, mert a beáramló hideg felfrissít, hanem, mert egyúttal távoznak a levegőben tobzódó kórokozók. A több órán át bukóra állított ablakok nem segítik kellő mértékben a levegő kicserélődését, ezzel a módszerrel inkább csak az utcát fűtöd. Naponta négyszer, nagyjából 6 óránként érdemes szellőztetned a téli hónapokban is. Egy körülbelül 5 percig tartó szellőztetés során a lakás levegője kicserélődik, ám a falak és a bútorok nem hűlnek át, megőrzik a lakás hőjét. A szellőztetés idején ajánlott lejjebb csavarni a radiátort, hiszen a radiátort érő hideg levegő fokozza annak teljesítményét.

Nem kell a 25 °C!

Tudtad, hogy, ha a szoba hőmérsékletét csak egy fokkal csökkented, máris 5-6%-kal kevesebb energiát fogyasztasz? Ha pedig nem ragaszkodsz a 25 °C-ra felfűtött lakáshoz - ami bár kellemes, nem túl egészséges -, hanem megelégszel 20 °C-kal, 30%-kal csökkented a fűtésre fordított energiafelhasználást. Egészséges felnőtt emberek esetében az alváshoz 18 °C számít ideális hőmérsékletnek, a nappalit, illetve a dolgozószobát pedig elegendő 20 °C-ra felfűteni.

Redőny és sötétítő függöny

Talán meglepő, de még dupla üvegezésű ablak esetében is elszökhet a hő 25%-a, különösen, ha rossz a szigetelés. Leengedett redőnnyel, illetve elhúzott sötétítő függönyökkel azonban jelentős hőmennyiséget takaríthatsz meg. Arra érdemes figyelned, hogy a sötétítő függöny ne kerüljön a radiátor elé, így ugyanis a meleget az ablak irányába tereli.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szigeteld a nyílászárókat!

Ha idén nincs keret nyílászárócserére, előfordulhat, hogy megteszi egy utólagos szigetelés is. A hő nem csupán az ablakfelületen, hanem a toknál is megszökhet. A résszigetelés általában saját kezűleg is elvégezhető, segítségével pedig akár évi 15-20% fűtési energiát is megspórolhatsz, nem beszélve a csökkent szén-dioxid-kibocsátásról. A szigetelőcsíkok utólagos, helyes felragasztásáról korábbi cikkünkben részletesebben is olvashatsz.

Így őrizd az értékes meleget

A következő ötletek nemcsak hőtartóként működnek, de díszítik is az otthonodat. Meríts ötleteket a következő képekből!

Kép: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük