Szárazságtűrő, napimádó virágok a balkonra
Színkavalkád októberig
Túlságosan tűzi a nap az erkélyed? Ismerj meg négy gyönyörű növényt, mely kifejezetten itt virágzik!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A szobanövényeknek és a balkonnövényeknek a megfelelő mennyiségű tápanyag és víz mellett napfényre van szükségük. Ám utóbbiból is megárthat a sok. Szerencsére a növények között számos olyan akad, mely jól tűri a tűző napfényt, sőt, egyes fajták kizárólag erősen napos helyen érzik jól magukat, és örvendeztetnek meg virágözönnel.

Ha az erkélyedet reggeltől estig tűzi a nap, akkor ezen napimádó növények közül válassz - a következőket például bátran beköltöztetheted a balkonládáidba.

Kék-fehér virágtenger: szerelemvirág

A Dél-Afrikából származó, közkedvelt dézsanövény legfeltűnőbb dísze a hosszú, levéltelen száron ülő ernyővirágzat. Ezek a virágok jelentik a szerelemvirágnak is nevezett Agapanthus legfőbb vonzerejét, ha balkonon vagy teraszon tartod.

A szár 100 centi magasra emelkedik a konténer szélén kihajló, keskeny levelek alkotta vastag levélcsomóból. Júliustól szeptember végéig apró, tölcsér alakú virágok tömegéből álló, feltűnő ernyővirágzat jelenik meg a magas száron. Leginkább kék, de lehet fehér is. A fajtától és változattól függően a növény elérheti a 70-150 centis magasságot.

Hogyan tartsd?

A szerelemvirágot védett, de napos helyre kell állítani. Legszebben gazdag, jó vízelvezetésű talajon virít, és rendszeresen kell tápoldatozni.

A túlöntözéssel viszont vigyázz, mert vastag gyökere könnyen megrothadhat. A legjobb választás a méretes, szilárd konténer, mivel egyébként a növény erőteljes gyökerei áttörhetnek rajta.

Egy kecses napimádó: harangvirág

A gyönyörű növény kecses virágai apró csengettyűkre vagy éppen csillagocskákra hasonlítanak - fajtától függően -, ezért kapta hétköznapi nevét és a botanikai nevét is, a Campanulát, mely latinul harangot jelent. A növénynek szív vagy lándzsa alakú levele van, némelyik változatot sűrű szőr borítja.

A virágok harang alakúak, de néha csillag alakúak is lehetnek, mint például a dalmát harangvirág. Színük a kéktől a bíborszínen át a fehérig terjed. A fajtáktól és a változatoktól függően májustól egészen szeptember végéig virágoznak. Kisebb erkélyekre a balkáni harangvirágot válaszd, mely alacsony növésű, ezért jól illik a növénytartókba. A növény elterülő, vastag, csillag alakú virágokból álló szőnyeget alkot.

Hogyan tartsd?

A harangvirág viszonylag igénytelen, és könnyű a tartása. Kedveli a napot, de a félárnyékos helyet is, valamint a jó vízelvezetésű, mérsékelten száraz talajokat. Nem kedveli a túlöntözést, csak óvatosan locsold. Jó, ha az elvirágzott részeket rendszeresen eltávolítod.

Illatos virágok őszig: vaníliavirág

A Heliotropium arborescens, más néven vaníliavirág nevét virágainak édes illatáról kapta, melyet esténként élvezhetsz a leginkább. A bokros cserje tojásdad vagy lándzsa alakú, olajzöld vagy sötétzöld leveleket nevel. Májustól szeptember végéig gyönyörködhetsz sötétlila virágokból álló ernyővirágzatában. A vaníliavirág rendszerint 30-50 centi magasra nő.
A vaníliavirág levendulakék virágai nagyon jól mutatnak fehér virágú növények társaságában. Egy kis türelemmel magasra is növesztheted, ha a vezérhajtást egy karóhoz kötözöd. Az egyik legismertebb, legnépszerűbb változat a Marine: mélykék, vaníliaillatú virágokat bont, és 50 centi magasra nő.

Hogyan tartsd?

Kedveli a napos, félárnyékos helyet, de védd a széltől és az esőtől. A túlöntözést ki nem állhatja, és viszonylag jól tűri a szárazabb időszakokat is.

Azt viszont ne hagyd, hogy a gyökérlabdája teljesen kiszáradjon - erre különösen télen ügyelj. A virágzás meghosszabbítása érdekében az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsd el.

A legnépszerűbb balkonnövény: muskátli

Bár a muskátli, ez a Dél-Afrikából származó növény időnként talán megszokottnak tűnhet, a legnagyobb számban eladott cserepes növény. Különös népszerűsége sokoldalúságában, virágbőségében és ragyogó virágszíneiben keresendő. A futó és az álló muskátlik széles választéka ismert, melyek közül a peltatum hibridek csoportja az egyik legnépszerűbb. A borostyánlevelű muskátli néven is ismert növények magassága 25-53 centi. Jellemző rájuk a 150 centi hosszúra is megnövő hajtások sokasága, melyek díszes függönyt alkotva omlanak le a tartóedény oldalán, ezért nagyon jól illenek a függőkosarakba.

Hogyan tartsd?

Bár teljes napon hozza leglátványosabb virágözönét, a muskátli a félárnyékot is elviseli. Még a hűvös, esős nyarakon is jól teljesít. Ezek a kitartó, lágy szárú évelők az 5°C-os hidegben áttelelnek.

Szárazságtűrők, de kánikulában rendszeres öntözést igényelnek - ezt az esti órákban célszerű végezni.

Cikkünk megírásában a Balkon- és terasznövények lexikona című könyv segített.

Ezt is szeretjük