Szárazságtűrő, napimádó virágok a balkonra

Színkavalkád októberig

Túlságosan tűzi a nap az erkélyed? Ismerj meg négy gyönyörű növényt, mely kifejezetten itt virágzik!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szobanövényeknek és a balkonnövényeknek a megfelelő mennyiségű tápanyag és víz mellett napfényre van szükségük. Ám utóbbiból is megárthat a sok. Szerencsére a növények között számos olyan akad, mely jól tűri a tűző napfényt, sőt, egyes fajták kizárólag erősen napos helyen érzik jól magukat, és örvendeztetnek meg virágözönnel.

Ha az erkélyedet reggeltől estig tűzi a nap, akkor ezen napimádó növények közül válassz - a következőket például bátran beköltöztetheted a balkonládáidba.

Kék-fehér virágtenger: szerelemvirág

A Dél-Afrikából származó, közkedvelt dézsanövény legfeltűnőbb dísze a hosszú, levéltelen száron ülő ernyővirágzat. Ezek a virágok jelentik a szerelemvirágnak is nevezett Agapanthus legfőbb vonzerejét, ha balkonon vagy teraszon tartod.

A szár 100 centi magasra emelkedik a konténer szélén kihajló, keskeny levelek alkotta vastag levélcsomóból. Júliustól szeptember végéig apró, tölcsér alakú virágok tömegéből álló, feltűnő ernyővirágzat jelenik meg a magas száron. Leginkább kék, de lehet fehér is. A fajtától és változattól függően a növény elérheti a 70-150 centis magasságot.

Hogyan tartsd?

A szerelemvirágot védett, de napos helyre kell állítani. Legszebben gazdag, jó vízelvezetésű talajon virít, és rendszeresen kell tápoldatozni.

A túlöntözéssel viszont vigyázz, mert vastag gyökere könnyen megrothadhat. A legjobb választás a méretes, szilárd konténer, mivel egyébként a növény erőteljes gyökerei áttörhetnek rajta.

Egy kecses napimádó: harangvirág

A gyönyörű növény kecses virágai apró csengettyűkre vagy éppen csillagocskákra hasonlítanak - fajtától függően -, ezért kapta hétköznapi nevét és a botanikai nevét is, a Campanulát, mely latinul harangot jelent. A növénynek szív vagy lándzsa alakú levele van, némelyik változatot sűrű szőr borítja.

A virágok harang alakúak, de néha csillag alakúak is lehetnek, mint például a dalmát harangvirág. Színük a kéktől a bíborszínen át a fehérig terjed. A fajtáktól és a változatoktól függően májustól egészen szeptember végéig virágoznak. Kisebb erkélyekre a balkáni harangvirágot válaszd, mely alacsony növésű, ezért jól illik a növénytartókba. A növény elterülő, vastag, csillag alakú virágokból álló szőnyeget alkot.

Hogyan tartsd?

A harangvirág viszonylag igénytelen, és könnyű a tartása. Kedveli a napot, de a félárnyékos helyet is, valamint a jó vízelvezetésű, mérsékelten száraz talajokat. Nem kedveli a túlöntözést, csak óvatosan locsold. Jó, ha az elvirágzott részeket rendszeresen eltávolítod.

Illatos virágok őszig: vaníliavirág

A Heliotropium arborescens, más néven vaníliavirág nevét virágainak édes illatáról kapta, melyet esténként élvezhetsz a leginkább. A bokros cserje tojásdad vagy lándzsa alakú, olajzöld vagy sötétzöld leveleket nevel. Májustól szeptember végéig gyönyörködhetsz sötétlila virágokból álló ernyővirágzatában. A vaníliavirág rendszerint 30-50 centi magasra nő.
A vaníliavirág levendulakék virágai nagyon jól mutatnak fehér virágú növények társaságában. Egy kis türelemmel magasra is növesztheted, ha a vezérhajtást egy karóhoz kötözöd. Az egyik legismertebb, legnépszerűbb változat a Marine: mélykék, vaníliaillatú virágokat bont, és 50 centi magasra nő.

Hogyan tartsd?

Kedveli a napos, félárnyékos helyet, de védd a széltől és az esőtől. A túlöntözést ki nem állhatja, és viszonylag jól tűri a szárazabb időszakokat is.

Azt viszont ne hagyd, hogy a gyökérlabdája teljesen kiszáradjon - erre különösen télen ügyelj. A virágzás meghosszabbítása érdekében az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsd el.

A legnépszerűbb balkonnövény: muskátli

Bár a muskátli, ez a Dél-Afrikából származó növény időnként talán megszokottnak tűnhet, a legnagyobb számban eladott cserepes növény. Különös népszerűsége sokoldalúságában, virágbőségében és ragyogó virágszíneiben keresendő. A futó és az álló muskátlik széles választéka ismert, melyek közül a peltatum hibridek csoportja az egyik legnépszerűbb. A borostyánlevelű muskátli néven is ismert növények magassága 25-53 centi. Jellemző rájuk a 150 centi hosszúra is megnövő hajtások sokasága, melyek díszes függönyt alkotva omlanak le a tartóedény oldalán, ezért nagyon jól illenek a függőkosarakba.

Hogyan tartsd?

Bár teljes napon hozza leglátványosabb virágözönét, a muskátli a félárnyékot is elviseli. Még a hűvös, esős nyarakon is jól teljesít. Ezek a kitartó, lágy szárú évelők az 5°C-os hidegben áttelelnek.

Szárazságtűrők, de kánikulában rendszeres öntözést igényelnek - ezt az esti órákban célszerű végezni.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Cikkünk megírásában a Balkon- és terasznövények lexikona című könyv segített.

Ezt is szeretjük