Bírság jár érte, ha rács van az ajtódon? A Katasztrófavédelem válaszolt

Mindent megtennél a biztonságért? Van, amivel többet ártasz, mint használsz.

Bírság jár érte, ha rács van az ajtódon? A Katasztrófavédelem válaszolt
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Nap mint nap egyre több betöréses esetről hallani, csakúgy, mint a betörők által alkalmazott újabbnál újabb módszerekről, melyekkel akár a modernebb zárakat is képesek feltörni.

Nem véletlen, hogy emiatt nagyon sokan szerelnek fel vagy terveznek felszerelni rácsot az ajtóra, ezzel is plusz védelmi vonalat képezve, nem gondolva azonban arra, egy esetleges tűz esetén ez mennyire kockázatos lehet a kijutás szempontjából, és egyáltalán szabad-e ilyen módon korlátozni a lakásból való ki- és az oda való bejutást. A kérdésre Mukics Dániel tűzoltó őrnagytól, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának helyettes szóvivőjétől kaptunk részletes választ.

Megéri rácsot felszerelni?

A rácsok kihelyezése a társasházakban vagyonvédelmi szempontból ugyan növeli a biztonságot, azonban tűzvédelmi szempontból hátrányos lehet. A bent lakók a rácsok miatt veszély esetén nehezebben tudnak a szabadba menekülni, és a tűzoltói segítség is később érkezhet meg miatta. A tűzoltóknak akár két-három percébe is telhet, hogy átvágják a rácsot, és a bajba jutott emberekhez vagy a tűzhöz odajussanak. Holott tűz esetén minden másodperc számít.

Éppen ezért kétszer is át kell gondolni, hogy megéri-e egy ilyen rácsot elkészíttetni. Ha például kigyullad egy társasház valamelyik lakása, a sűrű, átláthatatlan füstben igen nehéz megtalálni a kulcslyukat még akkor is, ha a kulcs éppen nálad van, vagyis a kimenekülés forog kockán. Egy több ponton záródó biztonsági ajtó vagyonvédelmi szempontból ugyanolyan biztonságos lehet, mint egy rács, és tűzvédelmi szempontból is praktikusabb.

Nem mindenhova szabad!

Ha mégis vagyonvédelmi rács felszerelése mellett döntesz, tisztában kell lenned azzal, hogy nem mindenhová szabad ilyen rácsot kihelyezni. Csak olyan helyre szabad, ahol a rács nem zár el semmilyen tűzvédelmi berendezést, eszközt. Ilyen eszköz a tűzjelző, a tűzoltó készülék, a hő- és füstelvezető - ami akár egy folyosó végi nyitható ablak is lehet -, a szellőző, a tűzvédelmi kapcsoló és a tűzivízvezeték is. Ha ezeket nem zárod el ráccsal, semmi akadálya sincs, hogy akár egész folyosószakaszt ráccsal zárjanak le. Kikötés azonban, hogy a rács mögötti lakások minden lakójának kulcsa legyen a rácshoz.

A tűzoltók rendszeresen ellenőrzik a társasházakat

Ha a rács bármilyen tűzvédelmi eszközt elzár, akkor a házat időről időre ellenőrző tűzoltók azt lebontatják, és bírságot is kiszabhatnak érte. A tűzoltók a 14 méternél magasabb társasházakat kétévente, a többi társasházat három-négyévente ellenőrzik. Az ellenőrzéseknek nem a bírságolás a célja, hanem az épületben élő emberek biztonságának garantálása. Szabálytalanság esetén a bírság kiszabásánál a fokozatosság elvét alkalmazzák, amennyiben lehetséges, csupán figyelmeztetéssel vagy kötelezéssel élnek, nem pedig bírságolással.

Nincs túl sok pénzük, de gyönyörű házuk van

Nézegess képeket!

Elolvasom

A bírságok mértéke változó, egy menekülési útvonal leszűkítése esetén a bírság például 20 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedhet. A bírság meghatározásakor a katasztrófavédelem a megadott határok között mérlegel, általában a minimális bírságot szabják ki. Sőt, ha jogszabály ezt megengedi, első alkalommal csak felhívják a figyelmet a hiányosságra, de nem bírságolnak.

Nem szabad leszűkíteni a menekülési útvonalat

Sajnos gyakran előfordul, hogy a menekülési útvonalként is funkcionáló folyosókat a lakók különböző tárgyakkal leszűkítik. Ez kifejezetten balesetveszélyes, hiszen a menekülési útvonal szabadon tartása, vagyis egy 110 centiméter széles sáv szabadon hagyásán a bent lakók élete múlhat. Tűz esetén ugyanis füsttel telítődik az épület, ilyenkor a menekülési útvonalon elhelyezett tárgyak a rossz látási viszonyok miatt balesetveszélyessé válnak, akadályozzák a biztonságos kijutást az épületből. Aki egy füsttel teli lépcsőházból menekül, az nem feltétlenül veszi észre az ott tárolt tárgyakat, és elesik bennük. A 110 centiméteres védősáv a biztonságos menekülés elengedhetetlen feltétele.

Mit és hogyan szabad tárolni a folyosón?

A társasházak folyosóin nem szabad kerékpárt, éghető anyagokat, bútorokat tárolni. A társasházak folyosóit nem szabad raktárnak használni, hiszen azok baj esetén menekülési útvonalként funkcionálnak, ezért ezeken csak virágokat szabad tárolni, és azokat is csak a 110 centiméteres szabadon hagyott sávon túl. Régebben épült társasházak esetén előfordul, hogy a folyosó teljes szélessége nem éri el a 110 centimétert. Ilyenkor természetesen nem szabad tovább szűkíteni az amúgy is keskeny menekülési útvonalat. Ha mindenképpen csinosítani szeretnéd a szűk folyosót, akkor a virágokat a falon lehet elhelyezni, 195 centiméteres magasság felett.

Ezt is szeretjük