Súlyos tévhitek a légkondicionálókról
Te is elhiszed őket
A légkondicionáló berendezések ellen több érv szól, mint mellettük, ezek túlnyomó többsége azonban tévhit.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A légkondicionáló berendezés csökkenti a hőmérsékletet, és kicsapja a levegőből a vízpárát, amitől hűvösebb és szárazabb lesz a helyiségben a levegő. A kényelem mellett a légkondicionáló megvéd számos, a hőség okozta bajtól, például a hőgutától. A perzselő hőség hatására leállhat az izzadás, és a testhőmérséklet felszökhet.

A szív- és cukorbetegek különösen veszélyeztetettek, néhány légkondicionált helyiségben eltöltött óra azonban visszafordíthatja a folyamatot, és visszaállítja a szervezetet a helyes működésre. Vannak azonban olyan híresztelések, melyek aggodalomra adhatnak okot, például, hogy a légkondi megbetegíthet. Utánajártunk, valóban így van-e.

A légkondicionálók csak hűtenek, de nem szűrnek

A légkondicionáló berendezések eredetileg nemcsak a forróság megszüntetésére hivatottak: képesek eltávolítani a párát is a levegőből, és az allergiát okozó anyagokat is majdnem olyan jól kiszűrik, mint a legtöbb légtisztító készülék. Az egészségre gyakorolt hatásuk tehát nem káros, ellenkezőleg: kifogástalan. Más a helyzet, ha a készülék régi, nincs karbantartva a szűrője, és még soha nem volt tisztítva. Ezekben az esetekben ugyanis többet árthat, mint használ.

A klímaberendezés asztmát okozhat

A klímák nem minden esetben okoznak asztmát, csak akkor, ha nincsenek megfelelően karbantartva. Az elhanyagolt, piszkos szűrő ugyanis a pollenek, gombák, penészspórák és baktériumok melegágya, ami asztmarohamot okozó allergéneket, a szem, az orr és a torok izgalmát, sőt, influenzaszerű megbetegedéseket okozó mikroorganizmusok millióit juttathatja a szoba légterébe. Megfelelő karbantartással azonban minimálisra csökkentheted ezeket a veszélyeket.

Így tisztítsd a klímát!
Havonta egyszer porszívózd ki a szűrőt, majd mosd át szappanos vízzel. Mielőtt visszatennéd, győződj meg róla, hogy teljesen megszáradt. Fertőtlenítő spray használatával távol tarthatod a szűrőről a penészgombákat. Ha a légkondicionálóhoz eldobható szűrőbetét tartozik, akkor ne felejtsd el ajánlott időközönként kicserélni.

Legionárius betegségek okoznak

A nagy épületek légkondicionáló berendezései valóban komoly veszélyt jelenthetnek, mert ezek víztartályaiban elszaporodhatnak a kórokozó baktériumok.

Amikor Philadelphiában az Amerikai Légió 1976-os kongresszusának résztvevőinél járványos tüdőgyulladás lépett fel, a kutatók kimutatták a halálos kórokozót a szálloda levegőjében, melyet a légkondicionáló-rendszer keringetett. Az újonnan felfedezett kórokozó neve Legionella pneumophila lett, innen a legionárius betegség elnevezés. Csakhogy ezek is kizárólag olyan helyen tudnak elszaporodni, ahol egyáltalán nem tartják karban a szellőzőrendszert, és a légkondicionálók szűrőjét sem tisztítják. Halált pedig még kevesebb esetben okoznak ezek  a kórokozók, csak extrém esetben és túlérzékenység esetén.

Nem szabad lehúzni az autó ablakát, ha megy a légkondi

Az autók légkondicionáló berendezéseinek belseje meleg, nyirkos és sötét, tehát ideális táptalaj a gombák és penészspórák szaporodásához.

Ha allergiás vagy, a légkondicionáló bekapcsolása után nyugodtan húzd le az ablakot, és engedd be a friss levegőt, hogy a klíma azt hűthesse le, és keringethesse. Ha a szellőző fúvókákat nem irányítod közvetlenül az arcodra, és az autó légkondicionáló berendezését is rendszeresen tisztíttatod szervizben, egyáltalán nem kell aggódnod az egészséged miatt.

Cikkünk megírásában a Reader's Digest Árt vagy használ? című könyve segített.

Ezt is szeretjük