Így spórolj a fűtésszámlán!

Néhány okos kis szerkentyűvel akár az új télikabátod árát is megspórolhatod a fűtésszezonban anélkül, hogy egy pillanatig is fagyoskodnál.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha kint röpködnek a mínuszok, akkor az egyetlen, amit tehetsz, hogy felcsavarod a fűtést. Nem mindegy azonban, hogy mennyire. Néhány okos vagy praktikus szerkezettel megdöbbentően sokat spórolhatsz.

Egy okos fólia a radiátor mögött: hőtükörfólia

Az ár-arány érték tekintetében az egyik legjobb megoldás a tükörfólia. Mindössze néhány száz forintos befektetéssel a fűtésre fordított energia akár 5-6%-át is megtakaríthatod, persze csak akkor, ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy szabályozni tudod a lakás fűtését. Ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy az egyik barkácsboltban beszerzel egy visszaverő fóliát, és azt a fűtőtestek mögötti falra rögzíted.

Az ötletes megoldás lényege, hogy az alumíniumborításnak köszönhetően a fólia visszaveri a t a falról, és az nem a falfelületet, hanem az adott helyiséget fűti. Ennek köszönhetően lejjebb tekerheted a fűtést, ami már egyetlen fok esetében is 5-6%-os energiamegtakarítást eredményezhet a fűtésszámládban.

Ha központi fűtésed van: termosztatikus szelep

Minden egyes helyiség hőmérsékletét szabályozhatod a radiátorra szerelhető termosztatikus radiátorszeleppel, mely egy szeleptestből és a hozzá illeszkedő hőmérséklet-érzékelő és -szabályozó termosztátból áll. Ennek a mindössze néhány ezer forintért beszerezhető készüléknek a használata biztosítja, hogy egy adott fűtőtestbe - a szabályozófejen beállított hőmérsékletnek - megfelelő mennyiségű fűtővíz jusson. Így a fűtőtestben nem kering feleslegesen a fűtőtestet átjáró forró víz, hanem csak annyi energiát használsz el, amennyire a lakás melegen tartásához feltétlenül szükséged van.

Ha hosszabb távra gondolkodsz: szobatermosztát

Ha hajlandó vagy egy kicsivel több pénzt áldozni és ezzel együtt hosszútávon befektetni, akkor mindenképpen szerezz be egy szobatermosztátot. Manapság ez a legegyszerűbb és legelterjedtebb fűtésszabályozási módszer, melynek lényege, hogy ez az okos kis szerkezet egy bizonyos - előre beállított - információ alapján szabályozza a fűtőkészülék teljesítményét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a lakás hőmérséklete, valamint az előre beprogramozott hőmérséklet alapján a szerkentyű ki-be kapcsolja a fűtést.

Ma már rengeteg típus közül válogathatsz, amiből egyenesen következik, hogy az árak is egyre szélesebb skálán mozognak. A manuálistól a digitálison át az telefonon felhívható és lekérdezhető, hordozható készülékig minden kapható. Ésszerű keretek között érdemes minél modernebb szobatermosztátot választani, hiszen ezek a legalkalmasabbak az energiatakarékos szabályozásra. Tízezer forintért már igazán intelligens szobatermosztátot vásárolhatsz, ami rövid idő alatt visszahozza az árát.

Egy filléres megoldás: párologtató

A érzeted szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora a lakás páratartalma. Minimális ráfordítással anyagi helyzeted mellett az egészségi állapotodon is javíthatsz, ha otthonodban törekszel az optimális páratartalom fenntartására.

15 látványos, trendi tapéta

Nézegess képeket!

Elolvasom

Néhány radiátorra helyezhető párologtató és egy páratartalom-mérő beszerzésével jelentős eredményeket érhetsz el.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ennek oka, hogy, ha az úgynevezett relatív nedvességtartalom 50% alá süllyed, akkor hidegebbnek érezheted a levegőt. Ha efölött van a páratartalom, akkor viszont ellenkező hatást érhetsz el.

Ezt is szeretjük