Tízezres bírságot is kaphatsz miatta, pedig azt hiszed, nem a te dolgod
Nem hagyhatod így otthonod környékét
Ess túl a teendőkön.

nagykep?cikkid=164380&kep=teli-elcsuszas1-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az évszak csontig hatoló hideggel, meleg ünnepekkel, hóval és jéggel érkezett. A tél hófehér zimankós örömeit érdemes kiélvezni szánkóval, korcsolyával és hóemberépítéssel.

Ám az ezzel járó veszélyeket sem szabad figyelmen kívül hagyni. Már csak azért sem, mert nemcsak az egészségnek árthat egy-egy szerencsétlen elcsúszás vagy fenékre huppanás, hanem a pénztárcádat is kiürítheti az incidens, ha ugyanis nem végzed el a síkosságmentesítést, több tízezres bírsággal is sújthatnak.

Ez bizony a te reszortod

Amennyiben olyan mennyiségű hó esik le, amely nem képes elolvadni, és tartósan megmarad, azt le kell takarítanod a házad vagy lakásod azon részein, amelyek közterületként is funkcionálnak. Ez azt jelenti, hogy ha az otthonod előtt az utcán mászkálnak emberek, az ő számukra a járdát neked kell letakarítanod.

Nemcsak havas nem lehet, de főleg jeges nem. Nem fogja az önkormányzat vagy a város megcsinálni, de még a közterületesek vagy a szemetesek sem tisztítják le azt a részt, amely hozzád tartozik.

Síkosságmentesítés a jeges úton

A havas, ónos esőtől síkos vagy latyakos út és járda balesetveszélyes mindenki számára. A települések közútjain a csapadék eltávolítását az adott út kezelője végzi. Tehát az úttesteken és tereken nem neked kell a téli takarítást elvégezned. A járda tisztán tartásáról azonban a mellette és körülötte lévő ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni, olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján is.

A járda tisztítását lehetőség szerint szakszerűen kell elvégezni. Ez azt jelenti, hogy a mechanikai munka után - ami hólapátolást, jégfeltörést jelent - jöhet az érdesítőanyag elszórása, amit leginkább a homokkal szoktak megoldani. Harmadik fázisként síkosságmentesítő anyaggal kell befedni a felületet, mely folyékony állapotban tartja a lehullott havat, és nem engedi azt visszafagyni.

Környezetbarát módon kell tisztogatnod

Mivel egyre égetőbb probléma a fenntarthatóság, jogos elvárás, hogy a környezetvédelmi és uniós szabályok betartásával kell csúszásmentessé tenni a házad vagy a lakásod előtti közterületet. 2010-ben lépett életbe az a kormányrendelet, miszerint a síkosságmentesítésre csak olyan anyag használható, amely nem veszélyes a fás szárú növényekre.

Ha a közelben kerékpárút, gyalogút vagy olyan várakozóhely van, melynek környezetében fák, bokrok és cserjék nőnek, a védelmük miatt már nem lehet a klasszikus sóval történő felszórást alkalmazni. Lehetőség szerint a kloridhatást is minimalizálni kell. Ez azonban megint csak egy olyan tiltó rendelet, amely noha korlátozza a káros anyagok használatát, semmit nem ajánl helyettük.

Mit használhatsz az út felszórására?

Mivel az alternatív csúszásmentesítő anyagok igen költségesek, olyan környezetbarát anyagokat kell beszerezni, mint a homok, fűrészpor, faforgács vagy fahamu, esetleg a gránitkőzúzalék. A helyi önkormányzatok szoktak a kerületük frekventáltabb pontjain szóróanyagdepókat kihelyezni, amelyekből legális útszóró anyagokat lehet használni.

A polgármesteri hivatalokban elérhető az úgynevezett téli üzemeltetési terv, amely tartalmazza a tartályok helyét, illetve azokat a hólerakóhelyeket, ahova szállítani lehet a havat, ha ipari mennyiségben esett le. Az időjárás-előrejelzést figyelve érdemes előzetesen informálódni a hatóságtól a használható olvasztó- és érdesítőanyagokról.

Ezt is szeretjük