Saját lakás milliókkal olcsóbban, hitel nélkül
Most még megéri lépni
Több szakértő is állítja: a lízingé a jövő. Tény, hogy jelenleg kedvezőbb, mint a hitel, de meddig és miért?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ingatlanpiac változásaitól függetlenül egy lakásvásárlás mindig jelentős anyagi tétel az átlagember számára, melyet többségében hitelfelvétel segítségével tud finanszírozni. Annak ellenére, hogy ebben az esetben is vannak lízinglehetőségek, még mindig többen választják a hiteleket, mely azzal is magyarázható, hogy hazánkban - más nyugat-európai országokkal ellentétben - a lakásbérlés helyett a tulajdonjog megszerzése a preferált.

Pedig az ingatlanokkal kapcsolatban a lízing talán még kedvezőbb feltételeket is biztosít a kölcsönöknél, arról nem is beszélve, hogy egy hosszú távú lakásbérlés esetén nem árt elgondolkozni azon, talán nem lenne-e jobb a bérleti díj helyett a lízingdíjat fizetni - főleg addig, amíg a jelenlegi feltételek mellett vehető igénybe.

A lízingről általánosságban

A lízing olyan ügyletfajta, mely két fél között, a lízingbeadó és a lízingbevevő között jön létre meghatározott időre. . A lízingbeadó vállalja, hogy a szerződés tárgyát képező eszközt megvásárolja, a használati jogát pedig a vételár kamatokkal növelt értékének naptári időszakra eső részéért cserébe átadja a lízingbevevőnek, aki a szerződésben foglalt idő lejártával - a lízing típusától függően maradványérték fizetése ellenében vagy anélkül - az eszköz tulajdonjogát is megkapja.

A leírtak miatt a lakáslízing jellemzően pénzügyi lízingnek tekinthető, hiszen az eszközt kezdetekben megvásárló fél részéről lényegében egy hitelezési folyamat történik. Az általad kinézett ingatlant a lízingelő cég megvásárolja, majd díjfizetés ellenében használatra bocsátja neked a szerződésben foglalt határidőig.

Megéri, vagy sem?

A konstrukció magánszemélyek és vállalkozások számára is egyaránt igénybe vehető, ha pedig magányszemélyként a céged nevére szeretnél ingatlant vásárolni, a kamatokat és a jelenlegi szabályozás szerint évi 2% amortizációt is elszámolhatsz, nyílt végű szerződés kötésével pedig a felmerülő áfa is visszaigényelhető.

A nyílt végű konstrukció azt jelenti, hogy a szerződési idő lejártával jogodban áll megjelölni azt a személyt, akinek a nevére kerüljön az ingatlan.

Ugyanakkor mindentől függetlenül a lízing egy személyre szabható, rugalmas konstrukciót biztosít, amibe kevesebb önerővel is belevághatsz, mint amennyi a lakáshitelekhez szükséges, hiszen a lízingcégek a lakás vételárának nagyobb részét finanszírozzák, mint a bankok. Akár 35 évre is köthető a szerződés, melynek alapja ebben az esetben akár deviza is lehet. Előny továbbá, hogy új lakás lízingelése esetén a lakás finanszírozott vételárának 25%-os mértékű áfájára nem számolnak fel kamatot a futamidő alatt - a hitelnél bevett gyakorlattal ellentétben -, ami egy nagyobb összeg esetén milliós megtakarítást jelent.

Magasabb jövedelműek előnyben?

Előnyös, hogy a lízingbe kevesebb önerővel is bele lehet vágni, új lakás vásárlása esetén pedig alacsonyabbak a havi költségek is, mint a hitelek esetében, használt lakás esetén pedig nincs lényegi különbség. Míg kezdetben elsősorban a magasabb jövedelemmel rendelkezők számára volt megoldás a konstrukció, addig mára az alacsonyabb jövedelműek is igénybe vehetik. Hátrányként említhető, hogy a tulajdonjog hiányában az állami támogatásoktól elesik a lízingelő fél - már amennyiben lesz jövőre -, van, hogy némiképp magasabb illetéket kell fizetni, a tulajdonjogot csak a futamidő legvégén kapja meg - bár ez sokakat inkább érzelmileg érint hátrányosan -, ráadásul lízing esetében még el lehet adósodni devizában - a deviza alapú hitelezés már nem elérhető itthon.

Igénylési feltételek

Amennyiben nincs elég önerőd ahhoz, hogy hitelt vegyél fel, a hosszú távú albérlet helyett elgondolkozhatsz a lízingen is. Igénylése kevesebb adminisztrációval jár, egyszerűbb a lízingfelvevő minősítésének folyamata, ráadásul egyedül is belevághatsz - nincs szükség például a házastársad bevonására az ügyletbe.

Magánszemélyként akkor választhatod ezt az alternatívát, ha már betöltötted a 18. életévedet, állandó magyarországi, bejelentett lakcímmel rendelkezel, legalább három hónapja határozatlan idejű munkaviszonyod van - a határozott idejű munkaszerződések esetében feltétel, hogy legalább egy éve tartson már, és jelenleg is ott dolgozz -, és passzív banki adóslistásként is módodban áll lízingszerződést kötni.

Ezt is szeretjük