Most milliókkal olcsóbban lehet saját lakásod
Nem érdemes várni a vásárlással
A szakértők szerint az ingatlanárak elérték a mélypontot: lakást ennél olcsóbban már nem kaphatsz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha lakásvásárláson gondolkodsz, most érdemes belevágni, hiszen a gazdasági válság következtében az elmúlt években jelentősen estek az ingatlanárak.

Bár az otthonteremtési támogatások köre is igencsak leszűkült, a kormány tervei szerint támogatni kívánja a fiatalok lakáshoz jutását, minek köszönhetően jövő évtől könnyebb lesz vásárolni.

Ha a jelenlegi helyzetben lehetőséged van hitelt felvenni, akkor akár milliókkal olcsóbban juthatsz saját otthonhoz, ám ellenkező esetben sem kell aggódnod: a szakértők szerint az ingatlanpiac legkorábban jövő év közepére tér magához.

Lakások 25%-kal olcsóbban

Tavaly 30%-kal kevesebb új lakás épült, mint 2008-ban, a kereslet ehhez képest még jobban visszaesett: csak Budapesten 2900-ra nőtt az eladatlan lakások száma - ez a szám idén már 3800. Az árak is jelentős változáson estek át: Budapesten a jó állapotú, jó helyen lévő ingatlanok jelenleg 10-15%-kal kerülnek kevesebbe, mint korábban, míg vidéken 20-25%-kal olcsóbban juthatsz lakáshoz, mint két évvel ezelőtt. Az ingatlanpiacon egy éve, a gazdasági válsággal megindult hatalmas árzuhanás tehát még mindig érezteti hatását, sőt, az árak mostanra érték el mélypontjukat.

Elemzők szerint legkorábban idén ősztől várható javulás, ám a válság előtti állapotokat idéző 2008-as ingatlanpiaci helyzet legkorábban 2011 közepére térhet csak vissza.

2009-ben a vállalhatatlan lakáshitel-törlesztési feltételek azokat is a lakásbérlet felé terelték, akik rendelkeztek megfelelő önrésszel. Mivel a lakáspiacon jelentkező kínálat bővülése meghaladta az újonnan jelentkező keresleti többletet, megindult a bérleti díjak látványos csökkenése. Érdekesség azonban, hogy Magyarországon még mindig csak a felnőtt korú népesség 2%-a él bérelt lakásban, a főiskolásokat és egyetemistákat is beleértve, míg tőlünk nyugatabbra ez az arány 40%-os.

Otthonteremtési program, állami szerepvállalás a jövő

Bár a lakásárak most vannak mélypontjukon, kevesen tehetik meg, hogy vásároljanak a támogatások körének leszűkülése miatt.

Tavaly júliusban ugyanis búcsút inthettünk a szocpolnak, a FOT-nak, a megelőlegezett szocpolnak, valamint a köztisztviselőknek járó kedvező hiteleknek. A lakáscélú kölcsönök felvételéhez szükséges önerő mértékén is emeltek a bankok, mely tovább nehezíti a helyzetet.

Az Orbán-kormány jövő januártól életbe lépő programja, az Új Széchenyi Terv kiemelten foglalkozik az otthonteremtés kérdésével. Otthonteremtés és lakásprogram című fejezetében nagy hangsúlyt helyez az állami szerepvállalásra: a tervek szerint az állam bizonyos esetekben garanciát vállalna lakáscélú hiteledért a bankod felé.

Szja-jóváírásról is szól a program, amit több éven keresztül, egyszeri lakásvételhez vagy építéshez kedvezményként vehetnél igénybe.

Kevesebb illeték, előtakarékosság

Az illetékek mértékének év eleji változása már most is könnyebbséget jelent: ha használt lakást veszel, 2010 januárja óta 4 millió forintig 2%-os, a 4 millió forint feletti részre pedig már nem 6, hanem csupán 4%-os illetéket kell fizetned. A lakás-takarékpénztári konstrukciókat is kiegészítené a kormányprogram.

Eszerint a szülőknek a jövőben lehetőségük lenne előtakarékoskodni, vagyis a gyermeked iskolaévei alatt félretett összeget bérleti jog megváltására fordíthatnád.

Ehhez bevonnának az állami támogatási körbe két takarékpénztárt, továbbá munkáltatói pénzeszközöket is felhasználó programokat indítanának el. A tervek szerint ezek keretében a lakások az alkalmazottak számára épülnének, kiemelt állami szerepvállalás mellett.

Ezt is szeretjük