Végre valamiért kevesebbet fizetünk!
A legfontosabb változások
Kevesebbet kell fizetni építkezés esetén, és a vállalkozásokat is kevesebb illeték terheli a jövőben.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarország az adók országa, ráadásul alig akad még egy olyan európai állam, ahol annyi teher nehezedne a polgárok vállára, mint hazánkban. A gazdasági válság csak tovább nehezítette a helyzetet: búcsút inthettünk az olcsó devizahiteleknek, a támogatott lakáshiteleknek, és számos támogatás és kedvezmény is a fiókban végezte.

Hogy ez utóbbiakat mikor veszi újra elő a kormány, nem tudni.

Jó hír viszont, hogy időközben több olyan intézkedés is született, mely segítséget jelent némiképp azoknak, akik a kedvezőtlen pénzügyi helyzet miatt kerültek nehéz helyzetbe. Ezek közé tartozik az is, amely az illetékek rendszerét hivatott módosítani. Íme, néhány könnyítés, melynek köszönhetően kevesebbet kell fizetni építkezésnél vagy ingatlanok adásvételekor.

Csökkentett illeték az ingatlanok megszerzésén

Az ingatlanok visszterhes megszerzésekor - azaz olyan ügylet esetén, amely mindkét fél részéről vagyoni juttatást, illetve kötelezettség vállalását igényli, ilyen például az adásvétel - az illeték általános mértéke a jelenlegi 10%-ról 4%-ra csökken egymilliárd forint forgalmi értékig, az efölötti rész után pedig 2%-ra. Az illeték maximált mértéke ingatlanonként 200 millió forint, ez a limit az új illetékmértékek alapján a 9 milliárd forintot meghaladó forgalmi értékű ingatlanokat érinti.

Lakásszerzés esetén is csökken az illeték: 4 millió forint forgalmi értékig megmarad a 2%-os illeték, az efölötti részre azonban 6% helyett 4%-ra csökken. Az új illetékmértékeket a 2010. január 1. után illetékkiszabásra bejelentett - az ingatlanügyi hatósághoz eljuttatott - vagy más módon az adóhatóság tudomására jutott vagyonszerzési ügyekben kell alkalmazni.

Illetékmentes lesz az ingatlanok visszlízingje

Mentesülnek a visszterhes vagyonátruházási illeték alól azok az ingatlanok, amelyeket visszlízing keretében szereztek meg, és az illeték kiszabására az ügyet 2009. július 9. és 2012. december 31. között jelentették be.
Az intézkedés megkönnyítheti a jelenlegi válsághelyzetben a cégek finanszírozását a tulajdonukban álló ingatlanok eladása és visszlízingje útján.

Egyébként a visszterhes vagyonátruházási illeték általános mértéke is jelentősen, 10%-ról 4%-ra csökken, tehát az egyéb ingatlanok - például garázs vagy üdülő - adásvételét követően is kevesebb illetéket kell fizetned.

Visszlízingről van szó abban az esetben, ha az eladó a saját tulajdonát képező ingatlant eladja a lízingcégnek, majd lízingszerződést köt az eladott tulajdonra a lízingcéggel.

Könnyítés az építkezőknek

A lakóház építésére alkalmas telektulajdon megszerzésével, öröklésével és ajándékozásával kapcsolatos illetékmentességi szabály is változott. Ennek alkalmazásához a lakóház felépítésére nyitva álló határidő ugyanis négy évről hat évre nőtt a 2004. október 1. és 2012. szeptember 30. között illetékkiszabásra bejelentett ügyekben. Az illetékmentesség igénybevételéhez szükséges kérelmet a már lejárt határidő esetén is benyújthatod 2010. január 31-ig, így az esetlegesen megfizetett illetékkülönbözetet is visszatéríthetik.

Fontos hangsúlyozni, hogy a határidő meghosszabbítása nem automatikus, azt az adóhatóságtól egyénileg kell kérned. A kérelmet pedig 2008. október 1. és 2010. január 15. között lejáró határidő esetén 2010. január 31-ig kell benyújtanod.

Ezt követően a kérelem előterjesztésének határideje a lakóház felépítésére nyitva álló határidő lejáratának napja.

Ezt is szeretjük