Az ingatlanközvetítők 3 leggyakoribb átverős trükkje

Ingatlanközvetítők százaival találkozni manapság, a versenyből pedig mindenki győztesen akar kikerülni.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Manapság annyi az ingatlanközvetítő cég az országban, mint égen a csillag. Az egyik hatalmas molinókon hirdeti magát társasházak homlokzatán, másik irodák tucatjait működteti országszerte - hatalmas kirakatokkal, melyeken tobzódnak a szebbnél szebb lakások hirdetései.

De nincs ez másként az interneten sem: a hirdetési portáloknak se szeri, se száma, ráadásul ezek többségében hirdetések százaival, esetenként ezreivel büszkélkedhetnek.

Nem meglepő, ha az ingatlanközvetítők dzsungelében nehezen igazodsz el - és az sem, ha nem egyszer csalódás ér. A hatalmas versenyben ugyanis az egyes cégek nem átallnak ügyes trükkökhöz folyamodni, csak azért, hogy ők adhassák el az adott ingatlant, sőt, az sem ritka, ha ennek érdekében akár hazudni is képesek. A lakásvásárlás nem olcsó mulatság: ha nem akarsz több millió forintot kockára tenni, ismerd meg az ingatlanosok leggyakrabban használt trükkjeit!

Hamis adatbázis, dupla hirdetések

Minél nagyobb adatbázissal rendelkezik egy ingatlanközvetítő cég vagy portál, annál több látogatóra, ezzel együtt pedig további hirdetőkre számíthat. Ezzel teljes mértékben tisztában vannak a közvetítők, nem véletlen hát, hogy minden erejükkel azon vannak, hogy a lehető legnagyobb adatbázist hozzák létre.

Ennek érdekében akár olyan eszközökhöz is folyamodnak, melyek nem feltétlenül etikusak: ilyen például egy hirdetés több verzióban történő megjelentetése vagy éppen nem létező ingatlanok hirdetése.

Az előbbi eset legfeljebb az idegeidet tépázhatja meg, az utóbbi miatt azonban könnyen beleeshetsz az ingatlanközvetítő csapdájába. Ha ugyanis olyan ingatlan iránt érdeklődsz, mely a valóságban nem is létezik, már horogra akadtál. A közvetítő ugyanis nem fedi majd fel a titkot, hogy a lakást valójában sosem hirdették meg. Csupán annyit mond, már eladták, majd megnyugtat, hogy számos más, hasonlóan csábító ajánlata van még számodra, mellyel egyébként is sokkal jobban jársz. Csak egy kizárólagos szerződést kell aláírnod - amivel azonnal a markukban is vagy.

Téves adatok, trükkök az árakkal

Egyes ingatlanközvetítő cégek az ügyfelek számának növelése érdekében attól sem riadnak vissza, hogy valótlan vagy a valóságnak nem egészen megfelelő adatokat tüntessenek fel a hirdetésekben. Ilyen például a lakás alapterülete vagy éppen az ára. Nem ritka, hogy a jogszabályok figyelmen kívül hagyásával olyan helyiségeket neveznek meg szobának, melyek például méretüknél fogva vagy éppen ablak hiányában nem számítanak annak. Előfordul, hogy a közművekről nem ejtenek elegendő szót a hirdetésben, sőt, az is, hogy megfeledkeznek közölni az érdeklődővel, hogy a lakás tehermentes-e, vagy nehezíti-e bármi az adásvételt - például elővásárlási jog vagy osztatlan közös tulajdon joga.

Az árral hasonlóan szívesen játszadoznak a közvetítők. Ez esetben a legjellemzőbb, hogy a hirdetésben azt az árat tüntetik fel, mely még nem tartalmazza a jutalékukat, és ennek tényére legfeljebb a hirdetés más részében tesznek utalást.

Csakhogy a dolog minden esetben csalásnak számít: a jogszabály szerint ugyanis a közvetítői jutalék az eladót terheli, nem pedig a vevőt, tehát járulékos költségként nem lehetséges azt feltüntetni. Ezzel a trükkel azért is szeretnek élni a közvetítők, mert a jutalék összege akár a végleges vételár 6%-a is lehet - az ezzel az összeggel csökkentett ár pedig igen csábítóan hathat a hirdetésben feltüntetve.

Felbérelt vevők az adásvétel sürgetése érdekében

Minél előbb sikerül túladnia a közvetítő cégnek az adott ingatlanon, annál előbb jut a pénzéhez. Mivel azonban a jelenlegi gazdasági helyzet, valamint az ingatlanpiaci viszonyok egyáltalán nem kedveznek az ingatlannal kapcsolatos ügyleteknek, a közvetítők kénytelenek bizonyos trükköket bevetni az adásvétel meggyorsítása érdekében. Az egyik leggyakrabban használt fogás az álvevők alkalmazása, akik mintegy vetélytársként éppen akkor nézik meg az általad kiszemelt lakást, amikorra te is időpontot kaptál az ügynöktől. Ráadásul kellően lelkesednek is az ingatlanért, és még alkudni sem nagyon akarnak - következésképpen rákényszerítenek, hogy minél előbb dönts az adásvételt illetően.

Mivel sosem tudhatod, hogy kivel állsz szemben, érdemes mindig olyan időpontot kérni az ingatlanközvetítőtől, amikor rajtatok kívül nem tartózkodik más a lakásban.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A legfontosabb pedig, hogy csak olyan céggel szerződj, amelyikben megbízol, és amelyikről tudod, hogy biztosan nem trükközik majd a saját sikere érdekében.

Ezt is szeretjük