5 ruhamentő tipp a nagyitól
Szívesen kiváltanád a drága tisztítószereket olcsó és otthon is kikeverhető szerekkel? A nagyi ruhamentő receptjeivel megteheted!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A kiváló mosógépek és a tökéletes tisztítószerek mellett a mai háziasszonyoknak és a házimunkát végző férjeknek sokkal könnyebb dolguk van, mint nagyanyáinknak volt.

Ennek is megvan azonban az ára: megszámlálhatatlan mennyiségű, vegyi anyaggal dúsított víz ömlik naponta a csatornarendszerekbe, károsítva a környezetet, nem beszélve az egyes tisztítószerek áráról.

Természetesen emiatt nem kell lemondanod a tiszta ruhákról, hiszen nagyanyáink idejéből sok olyan házi szer, ötlet és praktika ismert, amelyek egyrészt megkönnyítik a munkát, másrészt feleslegessé tehetik az agyonreklámozott szuper mosogatószereket és vegyi bombákat.

Gyengéd és olcsó mosószerek

Nyilvánvaló, hogy senki sem akar a mosóteknőhöz visszatérni, de a mosógéppel kapcsolatban is figyelembe kell venni néhány dolgot. Az előmosásról például érdemes lemondani, az átlagosan szennyezett ruháknál erre ugyanis nincs szükség, az erősen szennyezetteket be is áztathatod. Kisebb mennyiségű ruhát pedig próbálj meg kézzel és saját készítésű szerekkel tisztítani - például a következőkkel.

Kenőszappan minden esetre

 • 1 kg színszappan
 • 500 g szódabikarbóna
 • 7,5 liter víz

A szappant vágd apró darabokra, és a többi hozzávalóval állandó keverés mellett addig főzd, amíg eléri az igazi szappanminőséget. Ezzel az egyszerű kenőszappanos lúggal sok anyagot tisztíthatsz meg.

Természetes fehérítő

 • 4 vöröshagyma
 • 25 g színszappan
 • 1 liter ecet
 • 100 g fahamu

A hagymát tisztítsd meg, majd aprózd fel. A színszappant reszeld le, és a hagymával, az ecettel és a fahamuval keverd el, és főzd fel. A keveréket tedd lavórba, és 12 órát át áztasd benne a ruhát. Ezután öblítsd át, majd mosd ki. Bár a fehérítési idő ez esetben egy kicsit hosszú, a hatás még a sárgább ruhák esetében is biztos.

+Tipp: tarka ruhák első mosásánál megakadályozhatod a színek kioldódását, ha egy kevés ecetet teszel a vízhez, az utolsó öblítéshez pedig sót adsz.

Tökéletes trükk farmerekhez

Ha a kifakult farmert új farmerrel mosod együtt, akkor ismét felveszi a színét. Még jobb azonban, ha megvéded a kifakulástól a következő módszerrel.

 • 1 evőkanál só
 • 1 liter hideg víz

A sót oldd fel vízben, tedd bele a farmert, majd hagyd benne egy órán keresztül. Ha ezután hideg vízben kimosod, tovább megőrzi majd a színét.

Bevált praktikák foltok ellen

A foltokat legjobb mindig azonnal eltávolítani, ha viszont erre nem volt lehetőség, hatásos módszerekkel kell próbálkozni, hogy a régi foltok eltávolítása sikeres legyen. A manapság elérhető vegyi tisztítószerek és folteltávolítók nem olcsóak, és nem is feltétlenül környezetbarátok. Érdemes hát felnyitni azt a bizonyos varázsládikót, és néhány régi szerrel szerencsét próbálni.

Általános foltbenzin

 • 250 ml 90%-os alkohol
 • 100 ml szalmiákszesz
 • 10 ml mosóbenzin

Az alkoholt, a szalmiákszeszt és a benzint keverd össze, és töltsd egy jól zárható üvegbe. Szükség esetén tegyél belőle egy puha ruhára, és ezzel dörzsöld át a foltot.

A speciálisan, tisztítási célból előállított mosóbenzin tűzveszélyes, könnyen lángra lobbanhat. A gyermekek elől ezért gondosan zárd el!

Recept régi foltokra

 • 2 evőkanál mosószer
 • 3 evőkanál ecet
 • 1 liter meleg víz

Amennyiben nem tudod rögtön kezelni a foltokat, próbáld meg a fenti hozzávalókból kevert oldallal.

Megérkezett a Lysol fertőtlenítő család

Magyarországra is megérkezett a több, mint 130 éves fertőtlenítő márka.

A Lysol fertőtlenítő mosószeradalék elpusztítja a baktériumok, gombák és vírusok 99,9%-át, a Lysol fertőtlenítő spray pedig amellett, hogy több, mint 100 felületen pusztítja el a vírusok, gombák és baktériumok 99,9%-át.* elsőként veszi fel a harcot bizonyított hatékonysággal a COVID-19 betegséget okozó vírus ellen.

*A Lysol fertőtlenítő spray kémiailag elpusztítja a címkén felsorolt  mikroorganizmusokat. A Lysol fertőtlenítő hatású mosószeradalék az áztatás során elpusztítja a címkén felsorolt mikroorganizmusokat. Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

A keverékkel dörzsöld be a foltokat, ezt követően pedig szárítsd meg az anyagot annyira, amennyire csak lehet. Ha szükséges, ismételd meg a bedörzsölést.

Cikkünk a Nagymama házipraktikái című könyv segítségével készült.

Legyen szó mosásról, takarításról, szépségápolásról vagy betegségek gyógyításáról, nagymamáinknak mindig volt egy jó trükkje, amivel igazán sikeresen oldották meg a problémákat. Most te is megismerheted ezeket a fogásokat és praktikákat, így olcsón és hatékonyan, természetes anyagok segítségével rakhatod rendbe a házat, főzhetsz finomakat, vagy ápolhatod tested-lelked. Nélkülözhetetlen könyv minden háztartásban. Ha szükséged van valamire, üsd csak fel, és nézd meg, mit is csinálna a Nagyi.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 7990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük