Ne edd meg az olívabogyót, ha ilyen az illata! Innen tudod, hogy már romlott

A szavatossági idő lejárta előtt is tapasztalhatsz gyanús jeleket.

Romlott ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A lejárt, romlott élelmiszerek könnyedén ételmérgezéshez vezethetnek. A kész termékeken jelzett szavatossági időt ugyan nem minden esetben szükséges szigorúan figyelembe venni, a lejárati napon elfogyasztott, korábban bontatlan joghurt például valószínűleg semmiféle gondot nem okoz.

Egyes esetekben azonban előfordulhat, hogy a nem megfelelő elhelyezés vagy hőmérséklet miatt a szavatossági idő lejárta előtt gyanússá válik egy-egy élelmiszer. Ekkor különösen fontos, hogy ne a címkén található dátumot, hanem olyan külső jeleket vegyünk figyelembe, mint az állag vagy a szag. 

Meddig jók az ételek?

Nemcsak a meleg, de a helytelen tárolás is veszélyforrás lehet: a nyitva hagyott befőttek vagy a bezacskózott kenyér is könnyebben romlásnak indul, de van, amit tovább el lehet tartani, mint amit gondolnál.

Meddig jó? 

  • Tojás: hűtőben három-öt hét.
  • Húsok: hűtőben nyersen egy-két nap, főzve három-négy nap.
  • Tartós tej: hűtőben bontástól számított öt nap, legfeljebb egy hét.
  • Saláta: hűtőben egy hét.
  • Kenyér: fagyasztóban két-három hónap, papírzacskóban két-három nap.
  • Olívabogyó: hűtőben bontatlan befőttes üvegben több hónap - szavatossági idő szerint.

Az ételmérgezést a baktériumok, illetve az általuk termelt toxinok okozzák. Tüneteiket valószínűleg senkinek sem kell bemutatni: a gyomorrontás minden variációja előfordulhat, a leggyakoribbak a hányás, a hasmenés és a gyomorgörcsök. A végtelenül kellemetlen panaszok elkerülése azonban felettébb egyszerű: mutatjuk, az ételek milyen tüneteket produkálnak, ha romlottak!

Amelyik tojás fennmarad a hideg víz felszínén, jobb, ha nem lesz egy sütemény vagy étel alapanyaga sem. Az öregedés folyamán ugyanis a tojáshéj megváltozik, aminek következményeképp egy légréteg alakul ki alatta, ez pedig megtartja a folyadékon. Biztosra akkor mehetsz, ha feltöröd: a kellemetlen záptojásszag mindent elárul.
Az olívabogyó illata normál esetben az olívaolajéhoz hasonló, felszíne pedig szép fényes. Azonban, ha kint marad a konyhapulton, előfordulhat, hogy reggelre inkább motorolajhoz hasonló, kellemetlen bukéja lesz, kívülről pedig fehéres réteg fedi: ilyenkor már ne fogyaszd se nyersen, se hőkezelve.
Az avas olaj szokatlan szaga és savanykás íze legyen intő jel, a romlott termékek ugyanis mérgező anyagokat termelnek, neurológiai és szívproblémákat okozhatnak, nemcsak elrontják az étel ízét. A fénynek kitett helyen tárolt étolaj gyorsabban megromlik.
Fotó: Bloomberg / Getty Images Hungary
A kész saláták sem bírják az idők végezetéig a hűtőben: esetükben elég sokatmondó a lejárati dátum. Ha a zacskó még a hűtőben felpuffadt, valószínű, hogy a romlásból fakadó gázok tették, a nyálkás leveleket pedig nem elég kiválogatni, az egész menjen a kukába!
A kenyérről sokan csak levágják a megjelenő, kisebb penészfoltokat, pedig sajnos a pékárukon megjelenő gombák fonala gyorsan behálózza az egész élelmiszert, egyes típusok meg is savanyodhatnak. Jobb, ha megszabadulsz tőle, mert asztmás és bőrtüneteket is okozhat.
A kamrában tárolt tésztafélék sokáig elállnak, azonban, ha sérült a csomagolásuk, előfordulhat, hogy atkák vagy más bogarak költöztek bele. A látható kártevők lemosása nem segít, hiszen a lárvák változatlanul a szárazárun tanyázhatnak.
A gyanús, nyálkás külsejű húst már nem szabad megfőzni vagy sütni. A kellemetlen, rothadó szagot árasztó húst háziállatoknak se add.
Fotó: gbh007 / Getty Images Hungary
Szódabikarbónából sütés előtt szórj ecetes vízbe egy keveset: ha pezsegni kezd, nincs baja. A sütőport forró vízben tesztelheted: a buborékokat képző, pezsgő, fehér por felhasználható.
A besugárzással tartósított fűszerekben nem jelennek meg baktériumok, azonban aromájukból az évek során jelentősen veszítenek. A vörös fűszerek frissességét a hűtőben könnyebb megőrizni, de, ha elszáll az intenzív illatuk, nem sok ízt adnak az ételnek sem.
Fotó: Geshas / Getty Images Hungary
A romlott citromlevet a fanyar, savanykás íz helyébe lépő ecetes aromáról tudod felismerni. Akár kellemetlen, keserű íze is lehet. Ha egy citrom héja penészes, sajnos jó eséllyel már a magas víztartalmú gyümölcs belseje is érintett: ne használd fel!
Fotó: rez-art / Getty Images Hungary
A bolti tejekből sajnos nem készíthető el a nagyiféle aludttej - a romlott tejnek a lefolyóban a helye. Szaga eleve sokatmondó, nem savanykás, mint a sima tejnek, hanem kellemetlenül büdös.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük