Ennyivel drágult idén a rezsi: a hivatalos felmérés eredményei

Embertelen mértékű rezsidrágulás zajlott le hazánkban az elmúlt tíz évben: íme, a számok.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A KSH magyarországi lakáshelyzet-elemző jelentéséből kiderült, hogy a 2001 és 2010 közötti időszakban triplájára drágult a földgáz, ezért az inflációt jóval meghaladó mértékben, összesen 236%-kal emelkedett a háztartási energia ára is.

Közben emelkedett a lakások havi fenntartási költsége is, a jövedelmek emelkedése pedig csupán 2006-ig volt képes ellensúlyozni a költségek növekedését. Később a nagymértékű gázáremelés miatt nőni kezdett a jövedelmek rezsire fordított aránya, 2010-ben pedig a Napi Gazdaság adatai szerint már meg is haladta 24%-ot.

Ennyit drágult a rezsi

A KSH jelentéséből kiderül, hogy az elmúlt tíz évben megháromszorozódott a földgáz ára, majd ennek következtében a háztartási energia ára is az egekbe szökött, az általános fogyasztóiár-indexet jelentősen meghaladó mértékben, 236%-kal emelkedett, a reál-árnövekedés mértéke pedig 148% volt.

Ezek mellett egy átlagos lakás havi fenntartási költsége 18 300 forintról 42 600 forintra emelkedett. Ugyanakkor a jövedelmek nem emelkedtek olyan mértékben, hogy azok ellensúlyozzák a drágulást, csupán 2006-ig. 2007-ben először 32%-os, majd egy évvel később további 20%-os gázáremelés zajlott le, így a lakosok nagy része 2010-ben már a jövedelmének 24%-át a rezsire kellett, hogy fordítsa, míg 2001-ben ez még 20% alatt volt.

Az egyedülálló szülők terhei

2010-ben a háztartások 19%-a költötte jövedelmének több mint egyharmadát lakásfenntartásra, míg ez 2001-ben ez csupán 10% volt. Ebbe a körbe főleg az egyedülállóak és az egyszülős családok tartoznak - közülük sokan élnek lakótelepeken, ahol például nem, vagy csak nagyon nehezen valósítható meg a fűtés szabályozása.

Az egyedülálló szülők kiadásai növekedtek a legnagyobb mértékben az elmúlt tíz évben, és nehéz helyzetük miatt gyakran csúsznak a számlafizetésekkel is. De a teljes hazai átlagot nézve is hasonló a helyzet, minden ötödik háztartás mulasztott legalább egy határidőt tavalyelőtt a csekkbefizetéssel.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A hiteleseknek még rosszabb

A hitellel terhelt lakások esetében a hitel és a rezsi elviszi a fizetések felét. Az adatok szerint tavalyelőtt egy hitellel rendelkező család havi jövedelmének átlagosan 19%-át törlesztésre fordította. A felmérés idején minden ötödik háztartásban előfordult, hogy késtek a törlesztőrészletek befizetésével, különösen a gyermekes családok esetében fordul elő legnagyobb valószínűséggel, hogy pénzhiány miatt csúsznak a befizetések. Ráadásul minden második lakáshiteles háztartás rendelkezik egyéb hiteltartozásokkal is.

Így csökkentsd a fűtésszámlát!

Szerencsére léteznek tippek arra vonatkozóan, miként lehet kevesebb a rezsid. Hallgasd meg egy szakértő véleményét!

Csökkenő fogyasztás

A GfK Hungária piackutató szerint a rezsiköltségek növekedése mellett a fogyasztás egyre csökken a magyar háztartásokban - ez pedig nem csupán a válság eredménye, de az energiaárak jelentős emelkedése is hozzájárult.

Az idei évre csökkenést, jövőre pedig stagnálást jelzett a piackutató. Főként az élelmiszerek és az élvezeti cikkek, de a ruházkodás terén és a hazai tartós fogyasztási cikkeknél is szerényebb a fogyasztás.

Ha kíváncsi vagy a kutatás részletes eredményeire, a KSH honlapjáról le is töltheted a Társadalmi helyzetkép, 2010 - Lakáshelyzet című dokumentumot.

Forrás: ksh.hu;kosarmagazin.hu; napi.hu.

Szoktál késni a csekkek befizetésével?

Ezt is szeretjük