Repedések és lyukak a falon: tüntesd el a hibákat 5 perc alatt!

Télen ne fogj festésbe: van más megoldás is, ha nem akarsz naponta szembesülni a fal hibáival.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A régi házak esetében talán nem meglepő, hogy a festék itt-ott megtöredezik, lepattogzik, vagy már éktelenkedik rajta néhány folt. De mindezzel az új építésű társasházak lakásainak tulajdonosai is szembesülhetnek, főleg azokban az épületekben, melyeket idő előtt húztak fel a kivitelezők, és nem is végezték körültekintően a munkájukat.

A repedések nem mutatnak jól, ahogy a régi képek helyén maradt szöglyukak sem. Ezeket a legjobb lefesteni, de amíg nem lesz jó idő, hogy belefogj a munkába, tüntesd el a hibákat ideiglenesen, a következő módszerekkel!

Mérd fel a repedés veszélyét!

Mielőtt bármilyen házi javításba belefognál, mérd fel, hogy valóban csak egy kis esztétikai hibáról van-e szó, vagy a repedés komolyabb szerkezeti problémát rejt.

Ha ugyanis az utóbbi, akkor nem érdemes elfedni: ha nem is tél közepén, de a lehető legkorábban szakemberrel kell megnézetned és javíttatnod. Ehhez elég, ha óvatosan megkopogtatod a repedés környékét: ha kong, akkor valószínűleg jóval nagyobb részen vált már le a vakolat, csak még nem esett le.

Ha nincs kongás, akkor is lehet szó szerkezeti hibáról, de, ha a repedés régi, és nem változott az utóbbi hónapokban, valószínűleg nem olyan hibáról van szó, ami veszélyezteti a lakás vagy ház állapotát. A kisebb hibák javításának módját az alábbiakban olvashatod, a nagyobb hibák javításának módját pedig korábbi cikkünkben ismerheted meg.

Így javítsd saját kezűleg!

Fehér fal esetén könnyű a dolgod: legyen szó repedésről vagy lyukról, egy kis fogkrém segítségével eltüntetheted. Fehér fogkrémet válassz, olyat, ami nem gél állagú. Ebből nyomj egy keveset egy tiszta szivacsra, és simítsd át vele a hibás részt.

Az apró lyukakat szódabikarbónával is betömheted, mégpedig a következőképpen: szerezz be színtelen enyvet, keverd össze szódabikarbónával jó sűrűre, majd az ujjaddal dörzsöld bele a lyukba. Ha attól félsz, hogy ezzel összekened a falat, akkor fogj egy hurkapálcát, és azzal tömködd a házi tömítőanyagot a hézagba. Amennyiben kissé sötétebb a tömítés, mint a fal, akkor fehér hibajavítóval kend át vékonyan a javított részt.

A nagyobb lyukakat papírral töltheted ki - ehhez tapétaragasztóra is szükség lesz. Fogj egy teljesen fehér papírlapot, és áztasd meleg víz és tapétaragasztó keverékébe addig, amíg teljesen massza állagú nem lesz. A masszával fedd be a lyukat. Ha megszárad, kifehéredik, a lyuknak pedig nyoma sem lesz.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha elkerülhetetlen a nagyobb munka

Amennyiben a hiba olyan jellegű, vagy olyan látványos, hogy az említett, apró javításokkal nem lehetséges az eltüntetése, egyszerűen megoldhatod a dolgot, ha a hibák szakszerű javítása után az egész falfelületet elfeded, mégpedig egy mutatós, a helyiség stílusához illő dekortapétával. Ne ijedj meg a dologtól: egyetlen csík tapéta is jól mutat, ha megfelelően választasz.

Ez esetben a repedést először tágítsd ki egy kis vésővel, de csak óvatosan, az egész falat ne verd ki. Fújj rá egy kevés vizet, majd glettel töltsd ki a rést. Barkácsboltban szerezz be egy kis darab hajszálvékony üvegszálszövetet, és ezzel fedd be a repedést. Ha megszilárdult, és teljesen kiszáradt a glett, akkor csiszold le a fal síkjában, majd portalanítsd. Ezután jöhet a tapéta felragasztása.

Cikkünk megírásában Paula Lamb Csináld magad! - Nem csak nőknek című könyve segített.

Ezt is szeretjük