Kipróbált, gyors, ötletes takarítótippek

Váratlan vendégeid érkeznek, és az otthonod nincs éppen a legfogadóképesebb állapotában? Tegyél rendet pillanatok alatt!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A karácsony nemcsak a szeretet ünnepe, hanem a legtöbbször a régen látott barátok, rokonok, ismerősök vendégül látásának az időszaka is.

Nem ritka azonban, hogy a kedves ismerősök váratlanul érkeznek, jobb esetben egy órával az érkezésük előtt jelentkeznek be, miközben a lakásod a feje tetején áll, nincs egy tiszta pohár sem, és még az ajándékok dobozai is a földön hevernek...

Ahelyett, hogy kétségbeesve rohangálnál fel és alá a lakásban, vagy azon gondolkoznál, hogy milyen kifogást találj, ami miatt elhalaszthatnád a találkozót, használd tippjeinket, és rázd gatyába a lakást!

Ne kapkodj!

Az ünnepek előtt bizonyára kitakarítottál és tökéletesen rendbe tetted az otthonod, így egyáltalán ne legyen lelkiismeretfurdalásod amiatt, hogy az utóbbi napokban nem volt kedved hozzányúlni a családi vacsik alkalmával felhalmozódott mosatlanhoz. Ráadásul nem is vagy ezzel egyedül, ezért tartsd fejben, hogy a vendégek nem háztűznézőbe mennek hozzád, nem kell tehát emberfeletti erőkkel nekivetned magad a nagytakarításnak! Inkább vegyél egy nagy levegőt, és gondold végig, melyek azok a helyiségek, amelyeket jobb, ha elrejtesz a vendégek elől, és melyek azok a részek, ahol feltétlenül szükség van a rendre.

Szemeteszsák és egy bő póló...

Bármennyire is furcsán hangzik, egy nagy zsák és a párod pólója csodákra képes! Az előbbit fogd a kezedbe, az utóbbiba pedig bújj bele, így elég lesz csak egyszer körbefutnod a lakást: a zsákba mehetnek az üres szaloncukor-papírok, a karácsonyi menü és az ajándékok csomagolásainak maradványai, és bármi, amit már egyébként is kidobnál. A póló segítségével - mintegy kötényként használva - pedig gyűjtsd össze a gyerekek koszos zoknijait, a földön heverő játékokat, újságokat, könyveket és minden olyan tárgyat, amit nem ott tárolsz egyébként, ahol most van, és tedd abba a szobába, ahová úgysem valószínű, hogy a vendégek betévednek.

Vészhelyzetben ugyanis elég az otthonodnak csak azon részeit gatyába ráznod, ahová nagy valószínűséggel a vendégeket is beengeded. A hálószoba most például kiválóan funkcionálhat titkos tárolóként is, itt nyugodtan elrejtheted a póló tartalmát.

"Amit a szem nem lát..."

Így van ez az otthonoddal is. Ebben a - legjobb esetben - egy órában eszedbe se jusson nekifogni például a kád kimosásának: hidd el, egyik vendégnek sem jut majd eszébe, hogy a kádadat mustrálja, ezért húzd csak be a zuhanyfüggönyt, és feledkezz el a többiről! A törölközőket igazítsd meg, hogy a rend képzetét keltsd, a szennyeskosárra pedig tegyél egy nagyobb párnát vagy egy szépen összehajtott törölközőt, ami elrejti a tartalmát.
Azokkal a helyiségekkel ne foglalkozz - ilyen a spájz, a dolgozószoba és a mosókonyha -, ahová nem invitálod majd be a vendégeket: egyszerűen csukd be az ajtajukat, és a maradék időt fordítsd inkább a legszükségesebb feladatokra.

Irány a konyha!

Sajnos, a konyha rendbetétele elkerülhetetlen, hiszen biztosan akad majd legalább egy a vendégek között, aki ragaszkodik ahhoz, hogy segítsen a sütik és az italok tálalásában.
De mi legyen a mosatlan edényekkel? A tepsiket nyugodtan tedd vissza erre a néhány órára a sütőbe, a nagyobb fazekakat pedig rejtsd el a spájzban, így elég lesz csak a poharakat és az evőeszközöket elmosnod, amelyek eltörölgetését akár az egyik csemetére is rábízhatod, miközben te az illatokról és a fényekről gondoskodsz.

Csapd be az érzékeket!

A kellemes illatok ugyanis a tiszta, tökéletes otthon illúzióját keltik, a tompa fények kapcsán pedig inkább a meghitt hangulat jut majd a vendégek eszébe, mintsem hogy ezzel akarod palástolni a nem éppen kifogástalan helyzetet.
A gyors eredmény érdekében gyújts meg néhány füstölőt a lakás különböző pontjain, vagy cseppents egy kevés illóolajat a fűtőtestekre, így hamarabb varázsolhatsz kellemes illatfelhőt az otthonodba, mintha az aromamécsessel bajlódnál.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha a vendégek este érkeznek, akkor elég néhány gyertya és egy-két lámpa - de csakis a sárgásabb, tompább fénnyel rendelkezők - a meghitt atmoszférához, ha azonban nem vagy ilyen szerencsés helyzetben, akkor is tartózkodj a fényáradattól: húzd le félig a redőnyt, vagy kissé sötétíts be a helyiségekben, és lehetőleg kerüld az éles, fehér fényű spotlámpák használatát!

Ezt is szeretjük