4+1 tipp dohányfüst ellen
Ha az otthonod nem dohányfüstmentes, akkor elkelhet egy-két jól bevált praktika, mellyel elűzheted a kellemetlen szagokat, és felfrissítheted a levegőt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A dohányosok talán már nem is érzik az állott füstszagot, ami beeszi magát a függönybe, tapétába, bútorokba - és egyáltalán, mindenhova. Viszont az, aki csak passzív dohányos, valószínűleg nagyon is szenved a felsoroltaktól.

Az alapos szellőztetés ilyenkor már nem segít, csak a függönyök mosása. Hogy ezután se térjen vissza az avas dohányszag, alkalmazd nagyanyáink jól bevált praktikáit. A különböző zsákocskák, szárított virágok és fűszerek nemcsak illatosítanak, de magukba is szívják némiképp a füstöt.

Használj természetes illatosítókat, és ne terheld a tüdődet kemikáliákkal. A virágokkal és aromás gyógyfüvekkel valóságos oázissá teheted füstös barlangodat. Mindössze néhány illatos virágra van szükséged. A legismertebb a rózsa és a levendula, de ennél jóval több lehetőség áll rendelkezésedre a természet füvészkertjéből.

Apró trükkök füst ellen

A dohányzás okozta nyomasztó levegő esetén segítenek a házi légfrissítők, melyeket célirányosan vethetsz be a megülő füst ellen.

 • Friss illatot varázsolhatsz, ha összekeversz 200 g eukaliptuszlevelet és egy liter színtelen ecetet. Tedd őket jól zárható edénybe. Szükség esetén néhány evőkanállal melegíts fel belőle, és párologtasd el a helyiségben.
 • Illóolajokat is használhatsz. Itass át egy vászonkendőt a kedvenc illóolajoddal, és akaszd fel a szobában. Ebből az olcsó illatosítóból akár minden helyiségbe tehetsz.
 • A dohányfüstöt gyakran csak hosszantartó illatokkal lehet megszüntetni. Keverj össze egy tálban egy evőkanálnyi szalmiáksót és egy evőkanál levendulaesszenciát vagy -olajat. Vidd be a dohányfüsttel terhes szobába, és hagyd párologni. A szárított levendulával töltött zacskók nemcsak a fehérneműs fiókot illatosíthatják. Akaszd fel őket abban a helyiségben, ahol a legtöbbet dohányoztok. Néha gyúrd át, hogy felszabaduljon belőle az illóolaj.
 • Rózsaszirmot keverj össze sóval és néhány csepp tiszta alkohollal. Tedd jól zárható dekoratív edénybe, és hagyd állni hűvös helyen kis ideig, majd a fedelét levéve tedd ki a szobába.

Szépek és illatosak

A potpourri tulajdonképpen gondosan összeválogatott szárított virágokból és fűszerekből álló, szemet gyönyörködtető illatosító. Évszázadok óta használják a zárt helyiségek levegőjének felfrissítésére.
Kikísérletezheted a kedvencedet, de elkészítheted receptünk alapján is.

Rózsa potpourri

A rózsa a legnemesebb virágok egyike. Nemcsak isteni illata van, de szirmainak változatos színeivel akár minden szobába más hangulatú keveréket készíthetsz, ugyanazzal az illattal.

 • 1 fahéjrúd
 • 1 evőkanál szemes szegfűbors
 • 1 evőkanál szegfűszeg
 • 400 g rózsaszirom és -bimbó
 • 200 g levendulavirág
 • 100 g szárított rozmaringvirág
 • 25 g porított nőszirom
 • 3 csepp rózsaolaj
 • 1 csepp levendulaolaj
 • 1 csepp muskátliolaj

A fahéjat, a szegfűborsot és a szegfűszeget egy mozsárban törd durvára. Néhány rózsabimbót tegyél félre, a többi hozzávalót keverd össze, és óvatosan törd össze, hogy az illóolajok felszabaduljanak.

Végül mutatósan rendezd el az egészet egy tálban, majd a tetejére tedd a rózsabimbókat.

Az összetevőket gyógynövényboltokban, illetve virágboltokban vásárolhatod meg. A díszítőelemként szolgáló nagyobb magokat és terméseket pedig hobbiboltokban.
Cikkünk a Nagymama házipraktikái című könyv segítségével készült.

Legyen szó mosásról, takarításról, szépségápolásról vagy betegségek gyógyításáról, nagymamáinknak mindig volt egy jó trükkje, amivel igazán sikeresen oldották meg a problémákat. Most te is megismerheted ezeket a fogásokat és praktikákat, így olcsón és hatékonyan, természetes anyagok segítségével rakhatod rendbe a házat, főzhetsz finomakat, vagy ápolhatod tested-lelked. Nélkülözhetetlen könyv minden háztartásban. Ha szükséged van valamire, üsd csak fel, és nézd meg, mit is csinálna a Nagyi.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 7990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük