Durván megnövekedhet a fűtésszámlád

Így javítsd a rossz radiátort!

Ha a fűtőtest nem működik rendesen, nemcsak fázni fogsz, de még rá is fizethetsz.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nemcsak Murphy törvényei miatt adhatja meg magát a fűtés az év leghidegebb napjain - néha attól is leállhat, ha előtte egy napig maximális hőfokon járt.

Mielőtt azonban kihívnád a szerelőt, és szembesülnél a lesújtó kiszállási díjjal, próbáld meg lejjebb venni a termosztátot öt fokkal. Nagyjából fél óra múltán a rendszer általában életre kel - ha mégsem, így javíthatod meg magad a radiátort.

Ha újraeresztenéd a fűtőrendszert

A legtöbb vízvezeték-szerelési munkához le kell ereszteni a vizet a fűtőtestekből. Nem bonyolult feladatról van szó, tehát a világért se ijedj meg. Először keresd meg a központi fűtés leeresztő csapját. Ez nem ugyanaz, mint a főcsap. Egy sima csapról van szó, ami a bojler vagy a kazán közelében található.

Ha nyílt kifolyású, azaz kéttartályos rendszered van, akkor mindegyiknek saját csapja lesz. A főcsap elzárása mellett zárd el mindkét csapot is a fűtőrendszerben, majd kapcsold le a bojlert. Fogj egy locsolócsövet, és kösd rá a leeresztő csapra, a másik végét pedig vezesd a lefolyóba. Ezt követően villáskulcs segítségével lazítsd meg a csap tetején lévő csavart, de ne vedd le. Várd meg, míg az összes víz kifolyik a rendszerből. A ház összes radiátorát víztelenítsd a fent leírt módon, és csak ezután fogj bele a javítási munkálatokba.

12 munka, amit szerelő nélkül is elvégezhetsz

Nézegess képeket!

Elolvasom

A radiátor légtelenítése

Ha a radiátor hidegebb a tetején, mint az alján, akkor a hiba okozója általában egy beszorult légbuborék. A probléma valószínűleg megoldható a radiátor légtelenítésével. Ez egyike azon vízvezeték-szerelési munkálatoknak, melyeket a víz elzárása nélkül is elvégezhetsz. Csak egy légtelenítő kulcsnak nevezett fémdarabra lesz szükség, amit bármelyik barkácsboltban megvásárolhatsz. Tegyél a radiátor alá egy darab rongyot, ami felfogja a kicsöpögő vizet.

A radiátor egyik oldalán, felül van egy kis fémcsavar. A megfelelő méretű légtelenítő kulcs pontosan beleillik ebben a csavarba. Tedd a rongyot a csavar alá a földre, majd forgasd el a szelepet az óramutató járásával ellentétes irányban negyed fordulatonként, míg meg nem hallod a kiszökő levegő hangját. Ne tekerd tovább, hanem tartsd így addig, míg a vízcseppek meg nem jelennek. Ezután tekerd vissza a szelepet az óramutató járásával megegyező irányban, majd egy óra elteltével ellenőrizd, hogy fennáll-e még a probléma.

Így spórolj a fűtésszámlán!

Ha nem akarod, hogy a magas fűtésszámla megkeserítse mindennapjaidat, nézd meg a videót, és fogadd meg egy szakértő tanácsait!

Radiátorszelep-cserebere

Minden radiátor alján, mindkét oldalon található egy-egy szelep, mely a forró víz áramlását segíti. Általában az egyik oldalon állítható, a másikon fix szelep van, amit csak villáskulccsal lehet állítani.

Ha a radiátorod nem fűt megfelelően, de egyenletes a hőmérséklete fent és lent is, vagy légtelenítéskor nem jött ki a levegő, akkor valószínűleg az állítható szelep romlott el, illetve szorult meg, így azt kell kicserélni. Lehetőség szerint hőszabályozós szeleppel helyettesítsd még akkor is, ha a régi másmilyen volt, mivel így beállíthatod az egyes szobák hőmérsékletét.

Ereszd le a vizet a rendszerből. A villáskulcs segítségével csavarozd ki a régi szelep oldalain található anyákat. Először a szelephez közelebb esőt távolítsd el. Csavard le a szelep alatti anyát is. A radiátor a falon marad, nem kell félned, hogy leesik. Előfordulhat, hogy az új szelep nem illik bele a régi foglalatba, ilyenkor a foglalatot is el kell távolítani.

A hőfokszabályozó szelephez általában adnak új kötőelemeket és alátéteket. A kötőelem a központi csőre csatlakozik, míg az alátét tömítést képez. Helyezd rá a kötőelemet a cső végére, majd erre tedd az alátétet. Tekerd körbe a termosztát menetét teflonszalaggal - így nem csepeg majd a radiátor. Helyezd fel az új foglalatot, és tedd fel az új szelepet is a radiátorcsőre.

Először az alsó anyát csavard a helyére, de egyelőre ne húzd meg teljesen. Kösd be a foglalatba az új szelepet, és húzd meg az anyákat villáskulcs segítségével. Ismét töltsd fel a rendszert vízzel, majd újra vedd kezedbe a villáskulcsot, hátha meg kell húzni még a csavarokat az esetleges csepegések megszüntetéséhez.

Szoktál ezermester munkákat végezni az otthonodban?

Cikkünk megírásában Paula Lamb Csináld magad! című könyve segített.

A könyv kézikönyvként nyújt hasznos támogatást főleg hölgyek számára a házban, lakásban fellépő kisebb-nagyobb javítási, szerelési, felújítási munkálatokban.

A könyv részletes leírást ad az alapvető szerszámokról és azok használatáról, lépésről lépésre mutatja be a munkafolyamatokat, és az egyes lépéseket képekkel is illusztrálja. Segítségével a felesleges költségek megspórolása mellett megkímélheted magunkat a szakemberre való hetekig, hónapokig tartó várakozástól is.

Kiadja a Panem Kiadó.
A könyv ára 2900 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük