Lepattogott, rozsdás hűtő és mosógép
Így tüntesd el a ronda foltokat
Élénkpiros hűtőre vágysz a régi, rozsdás gép helyett? Itt a nagy lehetőség!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy napon talán eljön majd az a világ, ahol elektromos készülékeink teljesen műanyagból készülnek, és nem kell tartanunk a rozsdától.

Addig azonban, ahogy a mosógéped vagy hűtőszekrényed öregszik, kénytelen leszel szembesülni azzal, hogy az idő vasfoga nyomot hagy a fémen.

Nem menthetetlenek

Ha a gépek működésével nincs gond, és már az energiatakarékos masinák korában gördültek le a gyárszalagról, fölösleges csak azért kicserélni őket, mert a külsejük hagy némi esztétikai kívánnivalót maga után. Inkább keress fel egy autószervizt vagy autóalkatrész-boltot, esetleg nagyobb barkácsáruházat, szerezd be a szükséges hozzávalókat, és tüntesd el magad a ronda, barna foltokat.

Amire szükséged lesz:

  • drótsodrony
  • rozsdamaró vegyszer - felvitelkor fehér, száradáskor kék
  • alumíniumháló
  • karosszériatömítő
  • csiszolópapír
  • fémalapozó festék
  • zománcfesték

Kezeld a rozsdát a rozsdamaróval, és győződj meg róla, hogy olyan mélyen bejuttattad az anyagot, amennyire csak lehet. Ezután fogd a drótsodronyt, és súrold le a rozsdát meg a maradék festéket a sérült felületről. Légy alapos, minél inkább sikerül eltávolítani a rozsdát, annál szebb lesz a végeredmény.

Ha a rozsda átette magát a fémen, akkor is távolíts el belőle annyit, amennyit csak lehetséges, de figyelj a fémréteg mögött meghúzódó drótokra. Légy óvatos, nehogy megsértsd a gép alkatrészeit.

Ha megtisztítottad a sérült részeket, fedd be a nagyobb lyukakat az alumíniumhálóval, a kisebbeket pedig a karosszériatömítővel. Ez egy ragacsos anyag, amihez adnak egy tubus piros színű keményítőt. Olvasd el a hozzá tartozó utasítást, hogy ki tudd mérni a megfelelő mennyiséget, majd keverd el a szükséges mennyiségű ragacsot a hozzá tartozó keményítővel, és kend be vele a kis lyukakat. Dolgozz gyorsan, mert nagyon hamar megszárad - ennek köszönhető, hogy később szépen le lehet majd csiszolni.

Ha elkészültél, hagyd a tömítőt néhány órán át száradni, majd csiszold tükörsimára a felületet. Puha, szöszmentes ruhával töröld át, hogy eltávolítsd a port, majd kend át a fémalapozóval.

Ez lényegében egy szürke színű festék, amit dobozos és szórófejes változatban is lehet kapni - az utóbbit könnyebb használni, és gyorsabban is haladsz vele, de légy óvatos, nehogy belélegezd a szálló festéket.

Végül kenj vagy fújj fehér zománcfestéket a felületre. Persze, nem kötelező a sztenderd színnél maradnod, ha van elég lendületed, hogy az egész gépet lecsiszold és újrafesd, akkor itt a remek alkalom, hogy piros, kék vagy éppen lila hűtőd vagy mosógéped legyen.

A kicsorbult kád is megmenthető

Nem kell kétségbeesned, ha a kádról pattant le a zománc, a fenti módszerrel az öreg teknő is megmenthető. Barkácsboltokban kapni kádakhoz való tömítő- és festőanyagot, csak kövesd a használati utasítást, és hagyj magadnak időt a munkára. Ha a dobozon 24 órát írnak száradási időnek, te számolj inkább 48-cal.

Ha az akrilfesték sérült meg valamelyik bútorodon vagy műszaki cikkeden, tegyél egy kevés fémfényezőt egy porrongyra, és dörzsöld erősen pár percig. Látni fogod, ahogy tisztul a felület, és eltűnnek a régi karcolások.

Cikkünk megírásában Paua Lamb Csináld magad! - Nem csak nőknek című könyve segített.

Ezt is szeretjük