Így újítsd fel a lepattogott, repedezett ablakkeretet saját magad

Lépésről lépésre

Nemcsak szebb lesz, de az élettartamát is meghosszabbítod vele.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahogy zöldülnek a parkok és egyre többet süt a nap, biztosan te is egyre szívesebben nézel ki reggelente az ablakon.

A madárcsicsergés okozta boldogságot azonban hamar tönkreteszi, ha a lepattogzott, megkopott ablakkeretre pillantasz. Ráadásul akármilyen szépen is van berendezve a szoba, a fáról lepergő festék a legdivatosabb bútorok mellett is lepusztult hatást kelt.

Ne hagyd, hogy egy ilyen apróság tönkretegye a kedved vagy a szoba összképét, inkább szánj rá egy napot, és újítsd fel magad az ablakkereteket!

Fő az óvatosság!

Az ablakok leemeléséhez érdemes egy erős kéz segítségét kérni, különösen, ha emeleti lakásban laksz. Maga a felújítás nem bonyolult, egymagad is elvégezheted, de ha nem vagy biztos benne, hogy stabilan meg tudod tartani a leemelt ablakot, kérj segítséget a párodtól vagy akár a szomszédtól.

A legtöbb ablaktábla egyszerű, felfelé irányuló mozdulattal leemelhető, ha ez mégsem működne, egy apró csavarhúzóval piszkáld meg a zsanér környékét - elképzelhető, hogy egy korábbi festés során beszáradt, és ezért nem enged.

A leemelt ablaktáblát fektesd el a földön, lehetőleg egy sarokba, így nem fog elcsúszkálni.

12 munka, amit szerelő nélkül is elvégezhetsz

Nézegess képeket!

Elolvasom

Munka közben forgasd úgy, hogy mindig az az oldala legyen előtted, amelyikkel éppen dolgozol. A falak és az ablak közé érdemes egy kartonpapírt tenni, nehogy megsérüljön a festék vagy a tapéta.

Csináld magad!
Szeretnél spórolni egy kicsit? Sok felújítási munkát szakember nélkül, magad is elvégezhetsz. Lexikonunkban megkapod hozzá a segítséget!

Kezdődhet a munka!

Amire szükséged lesz:

  • dörzspapír
  • fatapasz
  • csiszoló
  • fedőszalag
  • lakkbenzin
  • két vagy három különböző méretű ecset
  • alapozó- és fedőfesték
  • esetleg ipari szesz

Első lépésként csavard ki a kilincseket, mert ha az alkatrészeik közé festék kerül, és az odaszárad, képtelenség lesz elfordítani őket. Ha az ablakon lakkréteg is van, akkor először mosd át egy szeszbe mártott ronggyal. Ezután fogd meg a csiszolót, majd kezdd el legyalulni a festéket. Légy óvatos, mert egy hirtelen mozdulatnál könnyen szálka kerülhet a körmöd alá.

Ha a felület már sima, töröld le a maradék festéket dörzspapírral, majd egy száraz ruhával takarítsd le a koszt és a festékdarabokat.

Ezután az üveget ragaszd körbe fedőszalaggal, közvetlenül a keret mentén. Ha a falba épített keretet is le akarod festeni, akkor azt is most csiszold le, nehogy később a szálló por beleragadjon az ablakkeret száradó festékébe.

Ha az ablakkereten repedések, sérülések vannak, itt az idő, hogy azokat is kijavítsd. Töltsd ki a mélyedéseket gittel, majd a csiszolóval dörzsöld simára a javított felületet, amíg a gitt teljesen bele nem simul a felületbe.

Vidd fel a fakeretre az alapozó festéket - először a vízszintes részeket fesd le, a sarkoktól indulva, majd a függőleges oldalakat. Száradás után vidd fel a fedőréteget is, az üvegtáblához a lehető legközelebb. Ezután fogd a vékonyabb ecsetet, és egy csíkban fesd le az üvegre ragasztott fedőszalagot is, így az üveglap és a keret közötti rést is kitöltheted festékkel.

Száradás után csavarozd vissza a kilincseket és - ha kell, segítséget kérve - tedd a helyére az ablaktáblát.

Cikkünk megírásában Paula Lamb Csináld magad! - Nem csak nőknek című könyve segített, mely a Taramix Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük