Így fektesd le a laminált padlót egyetlen nap alatt!

Férfi nélkül

Szép, ellenálló, és az ára is kedvező. A laminált lapokat szakember nélkül, egymagad is lefektetheted.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A laminált padlólap általában egy réteg MDF, vagyis közepes sűrűségű farostlemez, fautánzattal vagy vékony réteg igazi fával bevonva, magas hőmérsékleten laminálva, amitől hihetetlen kemény felülete lesz.

Az egyszerű lefektetés, az ellenállóság és a kedvező árfekvés miatt a laminált padló az utóbbi években egyre népszerűbb lett.

Ha te is szeretnéd a számtalan szín- és mintaváltozatban kapható padlólapok valamelyikével megújítani az egyik szobát, szerezd be a szükséges eszközöket, és fektesd le az új padlót egyetlen nap alatt!

Hogyan kell laminált padlót fektetni?

Sok különböző osztályú, színű és mintájú laminált lap kapható. Ha a konyhába vagy a fürdőszobába keresel ilyen megoldást, válassz megfelelő, vízhatlan parkettát - általában zöld színű MDF-alappal kapható.

Szakemberek néhány óra alatt beburkolhatják a kiválasztott helyiséget, de, ha nincs rutinod, egy napos munkával akkor is lefektetheted a padlólapokat.

Elsőként az alátétet kell majd leraknod - ez lehet hangszigetelő filclap vagy műanyag.

A laminált padló lerakása után következik a szegélyek kialakítása, amire azért van szükség, hogy eltakard a fal és a padló közötti rést. A laminált padló akkor mutat a legjobban, ha a lapokat a hosszabbik fallal párhuzamosan fekteted le.

Így csináld lépésről lépésre!

Amire szükséged lesz:

  • szigetelő alátét
  • laminált padlólapok
  • távtartók
  • ceruza
  • dekopírfűrész laminált lapokhoz alkalmas pengével
  • szegélylécek
  • ajtószegély
  • gérvágó láda - a szegélylécek rézsútos végeihez

Fektesd a padlóra az alátétet, minden darabot a szoba méreteinek megfelelő hosszúra vágva. Az alátétet nem kell a padlóhoz rögzítened, a laminált lapok majd a helyén tartják.

Hosszában kezdd el lerakni a padlólapokat, mindegyiket az előzőhöz csatlakoztatva, miközben a távtartók a fal és az első sor padlólap között legyenek - ez biztosítja, hogy legyen egy körülbelül egy centiméteres rés a padló és a fal között, így a lapoknak lesz helyük tágulni.

A lapokat nem kell ragasztóval vagy szöggel rögzíteni, a klikk-klakk szerkezet miatt elég, ha egymásba akasztod őket.

A sor végét valószínűleg nem tudod egész lappal befejezni. Mérd le a kitöltendő teret, figyelembe véve a távtartó vastagságát a falnál, jelöld be a távolságot ceruzával a laminált lapon, majd a dekopírfűrésszel vágd méretre.

Fontos!
A laminált lapok teteje nagyon csúszós, ezért legyél nagyon óvatos, amikor fűrészelsz. A lapot először mindig rögzítsd stabilan, hogy ne mozdulhasson el.

A következő sort kezdd a maradék lappal, így azok nem ugyanott fognak illeszkedni - ez meggyengítené a szerkezetet. A sorokat mindig jobbról balra vagy balról jobbra fektesd, munka közben ne változtass az irányon.

Amikor az ajtónál rakod a lapokat, be kell őket csúsztatnod a takaróléc alá - ez a díszes fapárkányzat az ajtó körül, és kissé eláll a szegélyléctől. Egy fölösleges laminált lapot helyezz a még csupasz földre az ajtó mellett, és rajzolj egy vonalat a takarólécre két milliméterrel a lap fölött. Eztán óvatosan fűrészeld le a takaróléc alját úgy, hogy nehogy belevágj az ajtóba. Ha túl magasan vágsz, a hibát később korrigálhatod tömítőanyaggal és festékkel. Így már lesz elég hely, hogy lefektesd a lapokat.

Amikor az utolsó sorhoz érsz, a fal mellett maradó hely valószínűleg keskenyebb lesz, mint egy lap. Mérd le a szélességet, szem előtt tartva a padló és fal közötti rést, majd mérd fel az elvágandó lapokra ezt a távolságot, és vágd el őket hosszában. Ügyelj rá, hogy nehogy azt az oldalt vágd le, amelyikkel hozzáillesztetted a lapot a már lefektetett sorhoz.

Ezután fektesd le a méretre vágott lapokat - ha az utolsó lap nem fér a helyére, lépj rá, hogy könnyebben bepattanjon.

Vágd méretre a szegélyléceket - a végeken 45 fokos rézsútot kell vágni, hogy a két szomszédos darab illeszkedjen. Ehhez használd a gérvágó ládát. Rögzítsd a peremeket a falhoz szögekkel vagy átlátszó szilikonnal. Soha ne a padlóhoz rögzítsd a léceket, mert így azok nem tudnak majd mozogni.

Végül fektesd az ajtószegélyt a helyére, és csavarozd vagy ragaszd az alatta lévő padlóhoz vagy szőnyeghez - soha ne a laminált lapokhoz, az előbb említett ok miatt.

Cikkünk Paula Lamb Csináld magad! című könyve alapján készült, mely a Taramix Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük