Csillogó-villogó, ragyogó parketta

A legjobb padlófényesítők, szerintünk

A parketta akkor szép, ha nemcsak tiszta, de fénye is van. A következő szerekkel ragyogni fog!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A parketta a keményburkolatok közé tartozik, ám mégsem olyan ellenálló a külső hatásokkal szemben, mint a hidegburkolatok. Ahhoz, hogy hosszú ideig szép maradjon, körültekintő tisztítást kíván, óvni kell, és nem árt kifejezetten a számára megfelelő szerrel ápolni.

A parkettát soha ne mosd fel bő vízzel, csak nedves ronggyal töröld fel. Ne húzogasd rajta a bútorokat - ilyenkor tegyél alá egy filcdarabot vagy egy szőnyegdarabot -, és a recsegő részeket mielőbb javítsd ki, vagy javíttasd meg, hogy a parketta felülete ne sérüljön az alatta lévő támaszték korhadása miatt. Emellett rendszeresen ápold a következő szerekkel, hogy megőrizze fényét és ragyogását - nekünk beváltak.

Néhány csepp trükk - Ági

Lehet, hogy nem szakszerűen használom, de egyszer egy hónapban néhány csepp Opti bútorápolót keverek el egy kevés vízben, és ebbe mártom a felmosót, majd törlöm végig vele a parkettát.

A felület valamennyivel lassabban szárad ilyenkor, és nem is tanácsos mászkálni rajta, mert a lábnyomok megmaradnak. Ha azonban hagyom szépen megszáradni, egyenletes, ápolt, fényes felület lesz a végeredmény, melynek ráadásul az illata is kellemes. Attól pedig nem kell félni, hogy csúszik: a felület tapintása inkább enyhén olajos hatású lesz, de nem zsíros.

Az évek során több padlótisztítót és -ápolót kipróbáltam már, ám, mivel nagy felületet borít parketta a lakásomban, ez a módszer bizonyult eddig a leggazdaságosabbnak és a legjobbnak.

Tisztít és ápol - Mariann

Az Alex padlóápolót már régóta használom a padló ápolására, és teljesen elégedett vagyok vele. Parkettához is kiváló, de én a laminált padlót is ezzel tisztítom és fényezem, az eredmény pedig magáért beszél.

Amellett pedig, hogy egyenletes, ragyogó fényt ad a felületnek - szinte újjászületnek tőle a laminált lapok -, kellemes, citrusos illattal rendelkezik, mely takarításnál az egész lakást betölti. Narancsolaj-tartalmának köszönhetően a kopás ellen is védelmet nyújt, a régi karcolásokat pedig elfedi.

Ragyogó védelem - Pálma

A konyhát és a fürdőszobát kivéve a lakásomban minden szobában parketta borítja a padlót. A lapok már idősek, ennek ellenére nagyon jól tartják magukat, és én is mindent megteszek annak érdekében, hogy még jó ideig ellenállóak legyenek. Takarításnál először kiporszívózom a parkettát, különösen ügyelve a résekre, majd  Pronto parkettaápolóval mosom fel a felületet.

Ez a speciális, kifejezetten fafelületek tisztítására és egyben ápolására kifejlesztett szer kíméletesen tisztít, miközben táplálja a fát. A szappant tartalmazó szerből egy-két kupaknyit szoktam adni egy fél vödörnyi vízhez, és ebbe mártott, alaposan kicsavart ronggyal törlöm végig az előzőleg jól átporszívózott parkettát. Így biztosan nem karcolom össze a felületet, mely száradás után a Prontónak köszönhetően úgy ragyog, mint újkorában.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Régi kedvenc - Eszter

Nincs sok időm a takarításra, ráadásul nem is szeretek, ezért olyan ápolószert kerestem, ami nemcsak tisztít, hanem védi is a felületet, ráadásul elég csak kéthetente, havonta alkalmazni.

A Sofix padlóápolója régi kedvencem: kevés viaszt is tartalmaz, ezáltal védőréteget képez a parkettán, mely vízlepergető hatással is rendelkezik. A viasz kiszáradni sem engedi a lapokat, mivel táplálja a fát, ráadásul selymesen fényes lesz tőle a felület. Nem olcsó padlófényező, de, mivel három liter vízbe elég csak két kupakkal önteni, egy flakon sokáig elég.

Ezt is szeretjük