Ilyen az élet egy 17 négyzetméteres miniházban: irigylésre méltó a fiatal pár szerény otthona

Meglepően sok előnye van egy miniháznak a fiatal pár szerint.

GettyImages-1448002970

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A házak, lakások ára gyakorlatilag az egekbe szökött az elmúlt években, a tendencia világszerte égető probléma a fiatalok körében, ezért sokan próbálnak meg alternatív módot találni a lakhatásukra. Ha valaki saját ingatlanra vágyik, de nem igényel hatalmas palotát, a konténerházak vagy a miniházak is jó megoldást jelenthetnek.

Egy kis méretű házban sem kell lemondania az embernek a kényelemről és a pazar belső térről, némi kreativitással és sok tudatossággal otthonos, hívogató végeredményt alakíthat ki. Jess Mokhiber és Todd Palmer miniháza remek példa erre, mindössze 17 négyzetméteren.

Praktikus miniház

A tiny house-ok, avagy a miniházak az Egyesült Államokban nagy népszerűségnek örvendenek. Ezek mérete nagyjából 10-40 négyzetméter között mozog, Jess és Todd egy 17-18 négyzetméteres házba költözött be.

Választásuk oka világos: nem szerettek volna jelzáloghitelt felvenni, így több pénzügyi szabadságuk maradt, és szabadidejük is, mivel nem kell hatalmas házat fenntartaniuk.

Az alacsonyabb költségek miatt ráadásul több pénzt is meg tudnak takarítani, így gyakrabban utazgathatnak. Természetesen a miniházas életmód igényel némi rugalmasságot, kompromisszumkészséget az embertől, ám ők ezt egyáltalán nem bánják.

A pár hangsúlyozza, azok számára ideális megoldás a miniház, akik szeretnek a szabadban lenni. Ők maguk szeretnek sétálni, kirándulni, amint az időjárás engedi, akár télen is útra kelnek, így alapvetően nem a házon belül élik le az életüket. Todd pedig sokat utazik is munkája miatt.

Mivel mindketten rugalmas távmunkában dolgoznak, így időnként némi kreativitást igényel számukra az egyéni tér megteremtése. Ha bármelyiküknek teljes egyedüllétre van szüksége, gyakran előfordul, hogy a másik sétálni, futni megy, vagy találkozik a barátaival. 

Összességében úgy látják, a miniházba költözés jót tett a kapcsolatuknak, a közelség megtanította őket a jobb kommunikációra és a gyorsabb problémamegoldásra - szerintük erre az életmódra csak az képes, aki valóban nagyon szereti a társát.

A miniházak vízellátása a hely adottságaitól és a rendelkezésre álló hálózattól függ, van, ahol lehetőség van a kiépített helyi vízhálózatra csatlakozni, a fiatal pár az ingatlan kútjából nyeri a vizet. A fürdőszobába komposztvécét szereztek be.

A tetőtéri fekvőgalérián egy king-size ágy kapott helyet, ami bizonyítja, hogy a legkisebb lakásban sem kell lemondani a kényelemről. Az ágy egyszerre komód, tároló, a bútorok egy része több funkciót ellát.

A költözés előtt a saját bevallásuk szerint nagyjából 80 százalékkal csökkentették ruhatárukat, így néhány tárolószekrény elegendő számukra. Csak a valóban hordott, passzoló ruhákat tartják meg, és előnyben részesítik az időtálló darabokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Tárolóhelyek garmadáját rejti a kisházuk, a lépcsőbe épített fiókok, a kanapé, az ágy mind-mind tároló funkcióval is bír. Nincs elpazarolt hely, minden négyzetcentimétert jól kihasználnak, így egyáltalán nem érezhető, mennyire pici tér áll rendelkezésükre a mindennapok során.

Nézz tovább: tértágító tippek a konyhába

Sok lakásban kicsi a konyha, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy szűkös is.

Tágasnak hat a zsebkendőnyi konyha: 8 praktika, amivel nagyobbnak látszik a kis tér

Nézegess képeket!

Elolvasom

(A borító- és ajánlókép csak illusztráció. Forrás: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük