Békés, Baranya és Tolna van a legnagyobb veszélyben - Fontos a megfelelő védekezés a kártevő ellen

Most kiderül, hol található a legtöbb poloska, és hogyan is érdemes védekezni ellenük.

Poloskatérkép

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hideg évszak beköszöntével egyre több poloskával találkozhatsz te is, mivel a rovarok a közelgő tél elől tömegesen hagyják el eddigi felségterületüket, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb áttelelőhelyet. A három éve készült országos poloskatérkép viszont jól mutatja, hogy a kártevőkre mely területeken számíthatsz leginkább.

Itt található a legtöbb poloska

Magyarországon számos poloskafaj őshonos, ám valójában két invazív típusuk okozza a kellemetlenségeket: a vándor- és az ázsiai márványospoloska. Előbbi Kelet-Afrikában, illetve Dél-Európában őshonos, a 2000-es évek elején jelent meg nálunk, amiben minden bizonnyal az éghajlatváltozás is szerepet játszott. Utóbbi pedig vélhetően nemzetközi kereskedelmi szállítmányokkal, „potyautasként” érkezett Európába. 

zöld poloska
Fotó: ShaunWilkinson / Getty Images Hungary

Hatékony természetes ellenségeik hazánkban egyelőre nem ismertek, így gyakorlatilag akadálytalanul szaporodhatnak és terjeszkedhetnek. A tavalyi aszályos nyár ugyan visszavetette aktivitásukat, de idén újra erős szezonjuk volt. Ami a lakossági észleléseket illeti, a Bábolna Bio által korábban készített országos poloskatérkép* megmutatja, hogy a kártevőkre mely területeken számíthatsz a leginkább. A felmérésben egyébként a déli megyék, Baranya, Tolna és Békés végzett az élen, míg Nógrádban észlelték a legkevesebbet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Poloskák elleni védekezés

De mit tehetsz az ellen, hogy pont a te lakásodban találjanak téli menedéket a poloskák? Nagyon fontos a mechanikai védekezés, azaz a nyílászárókhoz tökéletesen illeszkedő szúnyoghálók, de hatékony irtószerek is rendelkezésedre állnak. És használhatsz természetes módszereket is, mint a házi permetező vagy a saját készítésű csapda. A kártevők elleni védekezés nemcsak azért fontos, mert a jelenlétük kellemetlen, hanem például azért is, mert hatalmas károkat okoznak a mezőgazdasági területeken és a házak körüli kiskertekben, ahol elsőszámú közellenségnek számítanak. 

Ugyanakkor egy jót azért el lehet mondani róluk: nem veszélyesek az emberre, nem csípnek, nem terjesztenek betegségeket, nem jelentenek közegészségügyi problémát. Tulajdonképp elismerésre méltó, hogy ezek a rovarok anélkül, hogy ennének-innának, kihúzzák a teljes telet, hogy azután tavasszal kirajzzanak a búvóhelyükről. 

*A poloskatérkép 2020 őszén, a Bábolna Bio mintegy 14 ezer fő részvételével zajló országos kutatása alapján készült.

Olvass tovább: 4 módszer, ami biztosan beválik a poloskák ellen - Otthon is könnyen alkalmazhatóak

Az egyik legutálatosabb rovar, a poloska ellen nehéz felvenni a küzdelmet, de szerencsére van néhány házi praktika, ami hatásos lehet ellenük.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük