Életveszélyes lehet az apró kis tárgy: plusz százezres bírságot kaphatsz miatta!

Szabad petárdázni szilveszterkor? És házi tűzijátékot használni?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A petárda nemcsak hangos, de nagyon veszélyes eszköz is egyben, éppen ezért a használata, valamint az árusítása is tilos.

Eláruljuk, mekkora bírságot szabhatnak ki érte, és a szakértő segítségével megosztunk minden fontos információt általánosságban is a pirotechnikai eszközökről.

A pirotechnikai eszközök osztályozása

A pirotechnikai eszközök a veszélyességük alapján összesen öt osztályba oszthatóak: az elsőbe a legkisebb, az ötödikbe a legnagyobb veszéllyel járók tartoznak. Magánszemély csakis játékos pirotechnikai termékeket, valamint kis tűzijátékokat, vagyis az első két osztályba tartozó termékeket birtokolhat, kivéve a december 28. és január 5. közötti időtartamot.

A játékos pirotechnikai eszközök csak nagyon kis veszélyt jelentenek környezetükre, elkerített területen vagy beltérben történő használatra szánták őket, de a kis tűzijátékok is csak csekély veszélyt jelentenek, elkerített területre, kültérre valók. Ha szeretnéd tudni, pontosan mit takarnak az egyes osztályok, kattints ide a részletes információkért!

Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője kiemelte, hogy a pirotechnikai termékek gyártását, forgalmazását, tárolását és felhasználását a tevékenység helye szerint illetékes megyei vagy fővárosi rendőr-főkapitányság engedélyezi.

A petárda bírságolása

Magánszemély házi tűzijátékot igen, petárdát viszont nem birtokolhat, illetve használhat fel. Ezen tilalom megszegése miatt akár 150 ezer forintra is büntethetnek.

Panelházban laksz? 7 dolog, amire figyelj, ha nem akarsz százezres bírságot kapni

Nézegess képeket!

Elolvasom

A vásárlásra, tárolásra vonatkozó szabályok

A december 28. és december 31. közötti időtartamban 3. pirotechnikai osztályba tartozó terméket, vagyis közepes, nyitott területre, kültéri használatra szánt tűzijátékokat is szabad vásárolni, és január 5-ig bárki engedély nélkül birtokolhat és tárolhat egy időben összesen 3 kilogramm nettó hatóanyag-tartalmat meg nem haladó tűzijáték-terméket. A játékos pirotechnikai termékeket már a 14 év fölöttiek is megvásárolhatják engedély nélkül, a tárolási limit ezeknél 1 kilogramm nettó hatóanyag. Vásárláskor mindig ellenőrizni kell a termék épségét és szavatosságát.

Fontos, hogy a pirotechnikai termékeket ne tárold együtt más tűzveszélyes anyagokkal, és zárd el ezeket, ha felügyelet nélkül hagyod, vagy, ha gyermek van a lakásban. A pirotechnikai termékeket tetőtérben és alagsorban, pincében nem szabad tárolni, emellett ügyelni kell arra, hogy károsodástól, csapadéktól, napfénytől, sugárzó hőtől, tűztől védve legyenek. Elnedvesedett és utána kiszáradt vagy sérült burkolatú pirotechnikai termékeket soha ne működtess.

Azokat, amelyeknél szagképződés, melegedés észlelhető, a többi pirotechnikai terméktől azonnal különítsd el, és soha ne használd fel ezeket. A termékek eredeti kialakítását, formáját megbontani, szétszerelni, átalakítani nem szabad, és csak úgy mozgasd vagy szállítsd ezeket, ha a kanóc vagy gyújtóhely védősapkája a helyén van.

Működtetés szilveszterkor

December 31-én 18 órától a következő naptári év január 1-jén 6 óráig a nagykorúak engedély nélkül működtethetik a közepes tűzijátékokat. A 16 éven aluli személyek csak nagykorú felügyelete mellett használhatnak fel 2. pirotechnikai osztályba tartozó terméket.

A pirotechnikai eszközök működtetése nem sértheti a tűzvédelmi szabályokat, illetve nem veszélyeztetheti az emberek és állatok életét, testi épségét, egészségét, az emberek vagyonát, valamint a természetes és az épített környezetet. Működtetésnél a termékeket egymástól olyan távolságra helyezd, ahogy a használati utasításban le van írva. Úgy működtesd őket, hogy az esetleges hibás működés esetén se okozzanak kárt. Mások felett pirotechnikai terméket átlőni tilos, erős szélben pedig halaszd el a pirotechnikai termékek felhasználását.

A rakétát olyan helyről szabad indítani, mely lehetővé teszi a vezetőpálca könnyed és akadálymentes elrepülését. Ilyen hely lehet például szilárdan rögzített üres pezsgősüveg, üres papír- vagy fémcső. A rakéták csak akkor lőhetők fel, ha vezetőpálcájuk nem törött, illetve, ha nincs erős szél.

A bombatelepeket használat előtt sima, vízszintes talajra tedd, ahol majd működés közben nem tudnak felborulni. A telepet lehetőleg támaszd meg oldalról téglával, nagyobb kővel, vagy egy szilárd rúdhoz rögzítsd a stabilitás érdekében. Használat előtt mindig olvasd el a termékek használati utasítását. Ha a működtetés során tűz keletkezik, próbáld a saját testi épséged veszélyeztetése nélkül eloltani azt, és hívd a 105-ös vagy a 112-es segélyhívó számot

A polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló kormányrendeletet itt éred el. A katasztrófavédelem e témáról szóló videóját pedig ezen a linken tekintheted meg, érdemes megnézni!

Ezt is szeretjük