200 ezer forint bírságot is kaphatsz a lakásod miatt

2 dolog, amit nem biztos, hogy tudsz

Nemcsak tízezres nagyságrendű bírságok léteznek.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Tetteiért minden felnőtt felelősséggel tartozik, a környezet rosszallásán túl azonban gyakran komoly anyagi terhet is jelent az egyes hibák miatt kirótt büntetés.

Utóbbi kategóriába tartoznak a következő esetek is, és, bár a többség tisztában van a bírság kockázatával, annak drasztikus mértékéről sokan nem is tudnak. Íme, két dolog, amiért százezres kategóriában is kiróhatják a pénzbüntetést.

Probléma a lakáskiadással

A NAV, vagyis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal folyamatos ellenőrzéseket végez a lakások bérbeadásával kapcsolatban, melyeket főként közérdekű bejelentésekre, illetve apróhirdetésekre alapoz. A NAV honlapja szerint a bérbeadók jellemzően nem teljesítik megfelelően a lakáskiadással kapcsolatos adókötelezettséget - az abból származó pénz ugyanis jövedelemnek minősül -, így a vizsgálatok nagy részének mulasztási bírság a vége.

A NAV közleménye szerint a bérbeadás tényét általában a bérbeadó és a bérlő is elismeri, a bérleti díjról azonban gyakran másként nyilatkoznak, minek következtében személyesen is megjelennek a lakásnál, majd a lakóval és bérbeadóval is jegyzőkönyvet vesznek fel, amit összevetnek a szerződéssel, a különféle nyilvántartásokkal. Adóhiány esetén adóbírságot és késedelmi pótlékot is kiszabhatnak, a mulasztási bírság ez esetben 200 ezer forintig is terjedhet. További információért kattints ide!

Több tízezres bírságot kaphatsz!

Nézegess képeket!

Elolvasom

A tűzvédelmi bírság is nagyon komoly összeget jelent

A tűzvédelmi bírság adók módjára behajtható köztartozást jelent, melyet ráadásul bizonyos esetekben kötelező kiszabni, nem beszélve arról, hogy az egyes szabálytalanságokért - ha több is fennáll - járó bírságok összeadódnak, emellett újra ki is szabhatóak, ha a probléma továbbra is fennáll, vagy ismételten előfordul a szabályszegés.

Saját otthonod területén is be kell tartanod a tűzvédelmi előírásokat, ha pedig társasházban laksz, legalább ilyen fontos tudnod, hogy a közös használatú területekért is felelsz, különös tekintettel a közlekedőfolyosókra, melyek menekülési útvonalat jelentenek egy esetleges tűzeset során.

Ha leszűkíted a menekülési útvonalat, vagy ott olyan tárgyat tárolsz, illetve olyan elektromos berendezést üzemeltetsz, melyet nem szabadna, a kiszabott bírság mértéke 60 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedhet. De minimum 200 ezer forintos bírságra lehet számítani akkor is, ha megszeged a tűzvédelmi szabályokat, és azzal olyan tüzet idézel elő, melynek oltásához a tűzoltóságot is be kell vonni, legyen az ok akár csak egy égve hagyott gyertya vagy cigaretta. További információért kattints ide, itt pedig az új Országos Tűzvédelmi Szabályzatba nézhetsz bele.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük