Erre is használhatod a szódabikarbónát: hihetetlen, hogy ebben is segít!

Segíthet megoldani a legfélelmetesebb helyzeteket is.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Legyen szó egészségmegőrzésről, konyhai praktikákról vagy éppen a házimunka megkönnyítéséről, alig akad olyan terület, melynek esetében ne hívhatnád segítségül az egyik legsokoldalúbb csodaszernek számító, pénztárcabarát szódabikarbónát.

Amellett azonban, hogy számos munkafolyamatot megkönnyíthetsz vele, akár egy komolyabb vészhelyzet esetén is hasznát veheted, tökéletesen alkalmas például arra, hogy kisebb tüzeket elolts vele.

Így oltsd el a tüzet szódabikarbónával!

Nem véletlen, hogy a poroltó készülékek alapanyagai között is előkelő helyen szerepel a szódabikarbóna, ami kisebb veszélyhelyzet elhárítására önmagában is képes, érdemes használnod például, ha a serpenyőben található zsír vagy olaj kapott lángra, és nincs más lehetőséged a tűz eloltására. Ilyen esetben szigorúan tilos vizet használni, annak hatására ugyanis szétfröccsenhet az égő olaj, magában rejtve a súlyos sérülés, illetve a tűz továbbterjedésének kockázatát.

A legjobb ilyenkor, ha gyorsan fedőt teszel a serpenyőre - lehetőleg ne üvegből készültet -, és elzárod a tűzhelyet. Vizes konyharuhát is ráteríthetsz a serpenyőre, szintén jó megoldás azonban, ha nagyobb mennyiségű szódabikarbónát öntesz rá.

Mivel vízzel az elektromos tüzet is tilos eloltani, jó, ha ilyen esetre is van kéznél egy nagyobb adag belőle - érdemes beszerezned a biztonság kedvéért e célra fél vagy egy kilogrammos kiszerelésben, a legjobb persze, ha egy kisebb poroltót is tartasz otthon.

10 dolog, amire jó a szódabikarbóna: biztos, hogy mondunk újat is!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Bármilyen tűz üti is azonban fel a fejét, a legfontosabb, hogy gyorsan fel tudd mérni a helyzet súlyosságát: ha látsz esélyt az eloltásra, ne ess pánikba, és ne tétovázz, ha azonban úgy érzed, nincs lehetőséged rá, és nagy a baj, azonnal hívd a tűzoltókat, és csak utána kezdd el oltani a tüzet.

Utóbbi is csak akkor állja azonban meg a helyét, ha az testi épséged vagy a lakás szerkezete nincs veszélyben, ellenkező esetben ugyanis mielőbb el kell hagynod az épületet, és szólnod kell a többi lakónak is. Arról, hogy mi a teendőd tűz esetén, bővebb információt a Katasztrófavédelem honlapján találsz.

Ezt is szeretjük