Természetes, és elűzi a bogarakat: a legerősebb házi permetszer receptje

Ha muszáj permetezni, de nem tennéd vegyszerrel, ezt próbáld!

Permetszer házilag
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre több helyen kapni bio minősítésű zöldségeket és gyümölcsöket, nem véletlenül, az egészségtudatos táplálkozás térnyerésének is köszönhetően ugyanis azok is egyre többen vannak, akik biztonságban akarják tudni magukat, és szeretnének pontosan tisztában lenni azzal, mit fogyasztanak.

Ennek részeként sokan igyekeznek minden lehetséges módon elkerülni az olyan élelmiszereket, amelyek növényvédő szerekkel érintkeztek, legyen szó a bolti árukról vagy éppen az otthoni, kiskertekben vagy épp a balkonon nevelt zöldségekről. Növényvédő szereket azonban nem véletlenül használnak, hiszen a betegségek és a kártevők ellen valahogy védekezni kell. Szerencsére azonban ez pofonegyszerű házi módszerekkel, receptekkel is kivitelezhető.

Növényvédő szerek házilag

Sok esetben a növényeken megjelent rovarokat, élősködőket mechanikailag, kézzel is el lehet távolítani, emellett a zöldségek, szobanövények egészséges érdekében fontos, hogy megfelelő körülmények között és számukra ideális helyen tartsd őket, illetve rendszeresen eltávolítsd a sérült részeket.

Bár a természetes alternatívák is képesek távol tartani a kártevőket, gyakrabban kell őket alkalmazni, emellett persze érdemes arra is felkészülni valamennyire, hogy némiképp gyengébb hatásúak, mint a méregerős vegyszerek.

Ha házilag szeretnél permetszert kikeverni, az egyik legjobb és legszélesebb körű megoldást jelenti a hagymás, fokhagymás víz alkalmazása, mely a rovarok, atkák és a gombás fertőzések ellen is megoldást nyújt, nem véletlen, hogy ültetni is érdemes a többi növény közé egy kis fokhagymát a védelem érdekében.

A fokhagymagerezdekből - de más hagyma is lehet - 10 dekagrammot adj 10 liter vízhez, miután a vizet felforraltad, majd áztasd benne addig, míg a víz kihűl. Az erőteljesebb hatás érdekében több napon át is áztathatod. Miután leszűrted, tölts a folyadékból szórófejes vagy permetező flakonba, és használd a növényeken.

De léteznek más praktikák is, a retket például védi a kártevőktől, ha a földjére egy kevés sót szórsz, a paradicsomot víz és nyolcadrész lefölözött tej keverékével óvhatod, de segíthet a talaj fertőtlenítésében, ha kiültetés előtt forró vízzel locsolod meg a földet. Lisztharmat ellen szintén a só, pontosabban a sós víz segíthet - 2 literenként 10 dekagramm -, ezzel kell bepermetezni a növényeket.

Károly herceg biokertje világhírű: nem használ vegyszereket, a végeredmény pedig elképesztően gyönyörű. Nézd meg a képeket!

Femina - Otthon - Káprázatosan szép helyen él Károly herceg és Camilla: hihetetlen kertjük van

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük