A 10 legveszélyesebb pénzfaló a lakásban
Igyekszel spórolni, mégis pörögnek a mérőórák? Íme, a tíz főbűnös.

Dia


            	Mosógép
            	A technika vívmányai megkönnyíthetik az életedet, és, ha okosan használod őket, a spórolásban is segítenek. Ha azonban csak félig pakolod meg a mosógépet, rengeteg energiát és vizet használsz el fölöslegesen, még akkor is, ha a mosógéped ilyenkor nem tölti tele a dobot. Két félprogram ugyanis még mindig több vizet igényel, mint az, ha megvártad volna, amíg elegendő szennyes összegyűlik, és egy programmal mosod ki a ruhákat.
            	Kapcsolódó cikk:
            	2+3 tipp, amivel felére csökkentheted a vízdíjat »

Mosógép

A technika vívmányai megkönnyíthetik az életedet, és, ha okosan használod őket, a spórolásban is segítenek. Ha azonban csak félig pakolod meg a mosógépet, rengeteg energiát és vizet használsz el fölöslegesen, még akkor is, ha a mosógéped ilyenkor nem tölti tele a dobot. Két félprogram ugyanis még mindig több vizet igényel, mint az, ha megvártad volna, amíg elegendő szennyes összegyűlik, és egy programmal mosod ki a ruhákat.

Kapcsolódó cikk:
2+3 tipp, amivel felére csökkentheted a vízdíjat »

Dia

 	Kompakt fénycső 	Az energiatakarékos izzók nemcsak kevesebb energiát használnak el, de hosszabb élettartamúak is hagyományos társaiknál. A kompakt fénycsövek hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, ám olyan helyiségekben, ahol gyakran fel-le kapcsolod, vagy csak rövid ideig égeted a lámpát, a kompakt fénycsövek valójában nem spórolnak energiát - ezeknek ugyanis időre van szükségük a bemelegedéshez. 	Kapcsolódó cikk: 	Így felezd meg a villanyszámlát! »

Kompakt fénycső

Az energiatakarékos izzók nemcsak kevesebb energiát használnak el, de hosszabb élettartamúak is hagyományos társaiknál. A kompakt fénycsövek hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, ám olyan helyiségekben, ahol gyakran fel-le kapcsolod, vagy csak rövid ideig égeted a lámpát, a kompakt fénycsövek valójában nem spórolnak energiát - ezeknek ugyanis időre van szükségük a bemelegedéshez.

Kapcsolódó cikk:
Így felezd meg a villanyszámlát! »

Dia

 	Elektromos hősugárzó 	Sokan gondolják, hogy spórolhatnak a fűtésen, ha az esti tévénézéshez lecsavarják a konvektort, és csak a kanapé mellé állított hősugárzóval fűtenek. Az elektromos hősugárzók azonban csak nagyon kis területet melegítenek fel, ehhez viszont rengeteg áramot használnak, a kihűlt szoba újramelegítése pedig jóval több energiát emészt fel, mint amennyit a rövid időre letekert radiátorral megspórolhattál. 	Kapcsolódó cikk: 	Ezért van az egekben a rezsid! »

Elektromos hősugárzó

Sokan gondolják, hogy spórolhatnak a fűtésen, ha az esti tévénézéshez lecsavarják a konvektort, és csak a kanapé mellé állított hősugárzóval fűtenek. Az elektromos hősugárzók azonban csak nagyon kis területet melegítenek fel, ehhez viszont rengeteg áramot használnak, a kihűlt szoba újramelegítése pedig jóval több energiát emészt fel, mint amennyit a rövid időre letekert radiátorral megspórolhattál.

Kapcsolódó cikk:
Ezért van az egekben a rezsid! »

Dia

 	Vécé 	Meglepő, de egy ember átlagosan naponta 60 liter tiszta vizet használ el a vécé leöblítéséhez. Ha régi típusú tartályod van, amelyikből minden egyes lehúzás alkalmával kifolyik az utolsó csepp víz is, ez a mennyiség akár magasabb is lehet. A megoldás a stop funkcióval ellátott tartály lehet, vagy egy pár ezer forintért kapható stopbetét beszerelése.

Vécé

Meglepő, de egy ember átlagosan naponta 60 liter tiszta vizet használ el a vécé leöblítéséhez. Ha régi típusú tartályod van, amelyikből minden egyes lehúzás alkalmával kifolyik az utolsó csepp víz is, ez a mennyiség akár magasabb is lehet. A megoldás a stop funkcióval ellátott tartály lehet, vagy egy pár ezer forintért kapható stopbetét beszerelése.

Dia

 	Rosszul szigetelő ablakok 	Mindegy, hogy fűtöd vagy hűtöd a lakást, a rosszul szigetelő ablakok miatt a hideg vagy meleg levegő jelentős része kiszökhet az utcára. A rossz szigetelés valóban olyan, mintha az ablakon szórnád ki a pénzt. 	Kapcsolódó cikk: 	Rezsicsökkentő párna 5000 forintból »

Rosszul szigetelő ablakok

Mindegy, hogy fűtöd vagy hűtöd a lakást, a rosszul szigetelő ablakok miatt a hideg vagy meleg levegő jelentős része kiszökhet az utcára. A rossz szigetelés valóban olyan, mintha az ablakon szórnád ki a pénzt.

Kapcsolódó cikk:
Rezsicsökkentő párna 5000 forintból »

Dia

 	Számítógép 	A személyi számítógép már annyira részévé vált az életünknek, hogy hajlamosak vagyunk akár hetekre is bekapcsolva hagyni, hiszen bármikor szükségünk lehet rá. Pedig a képernyővédő bekapcsolásával a gép csak a monitor élettartamát óvja, az áramfogyasztása ilyenkor sem változik. Nem csupán az asztali gépek, de a töltőn felejtett laptopok is jelentős áramot szívnak el a hálózatból, ráadásul ez az állapot az akkumulátornak sem tesz jót. 	Kapcsolódó cikk: 	Ők zabálják meg a legtöbb áramot - Készenléti üzemmódban is! »

Számítógép

A személyi számítógép már annyira részévé vált az életünknek, hogy hajlamosak vagyunk akár hetekre is bekapcsolva hagyni, hiszen bármikor szükségünk lehet rá. Pedig a képernyővédő bekapcsolásával a gép csak a monitor élettartamát óvja, az áramfogyasztása ilyenkor sem változik. Nem csupán az asztali gépek, de a töltőn felejtett laptopok is jelentős áramot szívnak el a hálózatból, ráadásul ez az állapot az akkumulátornak sem tesz jót.

Kapcsolódó cikk:
Ők zabálják meg a legtöbb áramot - Készenléti üzemmódban is! »

Dia

 	Régi hűtőszekrény 	A régi típusú hűtőszekrények egész vagyonokat képesek felemészteni modern, energiatakarékos társaikhoz képest. A megoldást egy új hűtőszekrény megvásárlása jelentheti, de addig is sokat tehetsz a számla csökkentéséért, ha rendszeresen leolvasztod a hűtőt, és optimális mennyiségű élelmiszert tartasz benne: ha a polcok szinte üresek, sokkal több levegőt kell lehűteni, de, ha zsúfolásig pakolod, nem tud keringeni a levegő, így a motornak ekkor is erősebben kell dolgoznia. 	Kapcsolódó cikk: 	Durva áramzabáló a lakásban: mutatunk néhány megoldást »

Régi hűtőszekrény

A régi típusú hűtőszekrények egész vagyonokat képesek felemészteni modern, energiatakarékos társaikhoz képest. A megoldást egy új hűtőszekrény megvásárlása jelentheti, de addig is sokat tehetsz a számla csökkentéséért, ha rendszeresen leolvasztod a hűtőt, és optimális mennyiségű élelmiszert tartasz benne: ha a polcok szinte üresek, sokkal több levegőt kell lehűteni, de, ha zsúfolásig pakolod, nem tud keringeni a levegő, így a motornak ekkor is erősebben kell dolgoznia.

Kapcsolódó cikk:
Durva áramzabáló a lakásban: mutatunk néhány megoldást »

Dia

 	Biztosítások 	Lakásbiztosításra nem csak akkor van szükség, ha hitel van az ingatlanodon, tragédia ugyanis bármikor történhet, egy jó biztosítás pedig képes ilynekor megmenteni a teljes anyagi összeomlástól. A biztosítók azonban hajlamosak lehetnek olyan tételeket is belevenni a biztosított értékek közé, melyekre valójában nincs is szükséged. Lehet például, hogy a biztosításod egy betörés esetén kifizeti az eltűnt ékszerek és műtárgyak értékét, ám, ha ilyet nem is tartasz otthon, fölösleges ennek az opciónak a díját is fizetned.

Biztosítások

Lakásbiztosításra nem csak akkor van szükség, ha hitel van az ingatlanodon, tragédia ugyanis bármikor történhet, egy jó biztosítás pedig képes ilynekor megmenteni a teljes anyagi összeomlástól. A biztosítók azonban hajlamosak lehetnek olyan tételeket is belevenni a biztosított értékek közé, melyekre valójában nincs is szükséged. Lehet például, hogy a biztosításod egy betörés esetén kifizeti az eltűnt ékszerek és műtárgyak értékét, ám, ha ilyet nem is tartasz otthon, fölösleges ennek az opciónak a díját is fizetned.

Dia

 	Bevásárlókártya 	Egy váratlan számla vagy egy költségesebb hónap végén jó megoldásnak tűnhet a hitelkártyához nyúlni, ám nem árt észben tartnod, hogy az elhasznált összeget kamatostul vonják majd le a következő fizetésedből, így eleve hátránnyal indítod a hónapot, ami ismét csak ahhoz vezet, hogy a hitelkeretedre kell támaszkodnod. Ha nem elég körültekintően használod a hitelkártyát, hamar egy ördögi kör közepén találhatod magad. 	Kapcsolódó cikk: 	A folyószámla rejtett költségei »

Bevásárlókártya

Egy váratlan számla vagy egy költségesebb hónap végén jó megoldásnak tűnhet a hitelkártyához nyúlni, ám nem árt észben tartnod, hogy az elhasznált összeget kamatostul vonják majd le a következő fizetésedből, így eleve hátránnyal indítod a hónapot, ami ismét csak ahhoz vezet, hogy a hitelkeretedre kell támaszkodnod. Ha nem elég körültekintően használod a hitelkártyát, hamar egy ördögi kör közepén találhatod magad.

Kapcsolódó cikk:
A folyószámla rejtett költségei »

Dia

 	Eldugult vezetékek 	Igyekszel spórolni a vízzel, mégis veszettül pörög a vízóra? Egy viszonylag ritka, ám annál alattomosabb probléma állhat a háttérben. Régebbi építésű társasházaknál, ahol a vécétartályok azonos csőre vannak kötve, előfordulhat, hogy, bár a fölötted lakó üríti ki a tartályt, a te vízórád pörög. A problémát megszüntetheted, ha leemeled a vécétartály tetejét, és eltávolítod a lerakódásokat a vizet be- és kivezető csövekből.

Eldugult vezetékek

Igyekszel spórolni a vízzel, mégis veszettül pörög a vízóra? Egy viszonylag ritka, ám annál alattomosabb probléma állhat a háttérben. Régebbi építésű társasházaknál, ahol a vécétartályok azonos csőre vannak kötve, előfordulhat, hogy, bár a fölötted lakó üríti ki a tartályt, a te vízórád pörög. A problémát megszüntetheted, ha leemeled a vécétartály tetejét, és eltávolítod a lerakódásokat a vizet be- és kivezető csövekből.

Ezt is szeretjük
Fotó: