2+3 tipp, amivel felére csökkentheted a vízdíjat

Spórolj ezreket!

Néhány pofonegyszerű megoldással és egy kis odafigyeléssel jót teszel a környezetednek és a zsebednek is.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hiába borítja a föld 70%-át víz, ennek a mennyiségnek mindössze 1%-a az, ami emberi fogyasztásra is alkalmas. Mindezek tükrében óriási felelőtlenség, hogy ivóvízzel öblítjük a WC-t, és fejenként közel 500 liter vizet is elhasználhatunk egy hónapban fogmosásra.

Ha szeretnél takarékosabban bánni legértékesebb természeti kincsünkkel, és nem mellesleg a rezsin is szívesen spórolnál, fogadd meg tippjeinket, és takaríts meg ezreket a vízdíjon!

Dúsítsd levegővel!

Ha egy átlagos csapot megnyitsz, akkor a víz nagy sebességgel zubogni kezd - egy perc alatt összesen körülbelül 15 liter távozik a csövön keresztül. Ez rendben is van, ha éppen a kádat akarod megtölteni, ám többnyire nincs szükséged ekkora mennyiségű vízre, ha csak kezet mosnál, illetve egy gyümölcsöt akarsz megtisztítani.

Háztartási- és műszaki boltokban egy-két ezer forintért vehetsz perlátort, amelyet a csapra rögzítve csökkentheted a keresztülfolyó víz nyomását. A perlátor tulajdonképpen egy nagyon apró lyukakkal ellátott fémszűrő, ami levegővel dúsítja a keresztüláramló vizet.

Ennek hatására csökken a nyomás, kevesebb víz folyik ki a csapból, de a levegőnek köszönhetően a sugár nem lesz vékonyabb - vagyis te a különbséget csak a vízdíjon érzékeled.

A perlátorral ellátott csapon keresztül körülbelül öt-hét liter víz folyik keresztül percenként, vagyis a kézmosáskor vagy zuhanyzáskor elhasznált víz mennyiségét akár a harmadára is csökkentheted.

A WC-n folyik el a legtöbb

Egy ember naponta átlagosan 60 liter vizet használ el arra, hogy leöblítse a WC-t. Anélkül, hogy belemennénk a részletekbe, beláthatod, hogy nem szükséges zubogó vízfolyam minden egyes öblítéshez, néha néhány liter is elég lenne. A modern tartályokon már nemcsak öblítő, de stop funkció is van, a hagyományos WC-tartályokból azonban addig folyik a víz, amíg az utolsó csepp is ki nem ürül.

Ha neked is ilyen tartályod van, érdemes beszerezned egy úgynevezett stopbetétet. Ez az apró műanyag henger nagyon egyszerűnek tűnhet, ám akár felére is csökkentheted vele a WC-ben elfolyó víz mennyiségét. A szerkezetet a tartályba, az úszóhoz kell rögzíteni - ha ez megvan, az öblítőgomb vagy lehúzólánc elengedése után a tartály azonnal bezár, és nem enged ki több vizet.

A vízmegtakarító ára egy-két ezer forint között mozog, többek között itt is megvásárolhatod.

Plusz három apróság, amivel tízezreket spórolhatsz

Néhány dolog még anyagi ráfordítást sem igényel, éves szinten mégis tízezreket spórolhatsz meg vele, nem beszélve az értékes ivóvízről, ami így nem tűnik el a lefolyóban.

Biztos te is számtalanszor hallottad már a jótanácsot, hogy fogmosás közben zárd el a vizet, ám ez az apróság olyan jelentéktelennek tűnhet, hogy sokan megfeledkeznek róla. Pedig egy fogmosás alatt, ha nem használsz poharat, nyolc liter víz is elfolyhat. Ha napi két fogmosással számolsz, az már 16 liter, ami egy hónap alatt 480 liter vizet jelent! Ha fogmosópoharat használsz, ez a mennyiség nagyjából napi fél literre csökkenthető, ami havi szinten is csak 15 litert jelent.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A zuhanyzás szintén kevesebb vízből megoldható, mint a kád megtöltése, ám ha tudod, hogy egy nehéz nap után tíz percnél többet fogsz ácsorogni a zuhany alatt, már jobban megéri a habfürdőt választanod.

Kaphatók olyan perlátorok, amelyek a zuhanyfejre szerelhetőek, de léteznek víztakarékos zuhanyfejek is, amelyek hasonló elven működnek. Mivel zuhanyzás közben többnyire meleg vizet használsz, ha ezen spórolsz, az nem csak a víz-, de az áram- vagy gázszámlán is meglátszik.

Bár a gépek alapvetően kevesebb vizet használnak el, mint a kézi mosás vagy mosogatás, néhány ruhadarab miatt ne indítsd el a mosógépet, még akkor se, ha van félprogram funkciód - két ilyen félprogrammal ugyanis több vizet és energiát használsz el, mint ha összegyűjtötted volna a szennyest, és egy teljes programot indítottál volna el.

Ha feltétlenül szükséged van egy ruhadarabra, mosd ki kézzel - többségükön úgysincs valódi szennyeződés, legfeljebb csak az út pora.

Ezt is szeretjük