Indul a penészszezon
4 tipp, amivel megúszhatod probléma nélkül
A téli időszak kedvez a penész kialakulásának. Így kerüld el a kellemetlen problémát!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tél közeledtével egyre nagyobb a különbség a természetes külső és a lakások belső hőmérséklete között, ami a rossz szellőzéssel karöltve súlyos penészesedéshez vezethet.

A falon megjelenő penészfoltok nemcsak kellemetlen látványt nyújtanak, de az egészségre is károsak, ezért érdemes mindent megtenni az elkerülésük érdekében. Íme, néhány hasznos tanács, melyeket megfogadva rövidebb vagy hosszabb távra megoldást találhatsz a problémára.

Megelőzés páramérővel

A legfontosabb, hogy lehetőleg el se indulhasson ez a kellemetlen folyamat, ezért érdemes odafigyelni a hőhidak - a fal azon részei, ahol a nem megfelelő hőszigetelés miatt a környezőnél jóval nagyobb hőáramlás lép fel - körül megjelenő esetleges vízkicsapódásokra.

A penészesedés megelőzésének segítésére ma már kapható olyan érzékelő, ami folyamatosan méri és értékeli a szoba hőmérsékletét és páratartalmát. Ez lehet egy egyszerű, néhány ezer forintért kapható hőmérő is, mely a páratartalmat is méri. Az érzékelő jelzésére már tudsz reagálni például egy kiadós szellőztetéssel, hosszabb távon pedig felmérheted, mekkora a probléma, szükséges-e beruháznod egy nagyobb hőszigetelő munkába.

Megfelelő szellőztetés

Nagyon fontos a penészesedés meggátolása érdekében a lakás kellő gyakoriságú és intenzitású átszellőztetése. A légcsere azért szükséges, mert a szobák levegője a falakon és a nyílászárók körüli réseken csak kis mértékben képes eltávozni, kicserélődni. A friss levegőre a szervezetnek is szüksége van, emellett a falaknak is jó, ha kevésbé páradús a levegő.

A légzésből, fürdésből, mosogatásból, növények párologtatásából származó pára a meleg szobában a leghidegebb sarkokon - a már említett hőhidak környékén - csapódik le, és hosszabb távon penészesedést okozni. Vizsgálatok szerint, ha három napon át 75%-nál magasabb a páratartalom, máris megkezdődhet a gombásodás. Szellőztess naponta, azonban, hogy ne hűljön le a lakás, ne huzamosabb ideig, résnyire nyitott ablak mellett, hanem kitárt ablakkal, körülbelül öt percig. Így gyorsan kicserélődik a levegő, és a falak sem hűlnek le.

Ha a lakás oly mértékben párásodik, hogy azt lehetetlenség szellőztetéssel kompenzálni, akkor nagy segítséget jelenthetnek az elektromos páramentesítő készülékek.

Szigelelj, ha csak kicsiben is!

Főként régi építésű házaknál figyelhető meg, hogy annyira rossz a hőszigetelés, hogy folyamatosan áramlik be a hideg levegő a lakásba. Ez egyformán káros az egészségre és a pénztárcára nézve is, hiszen a kiáramló meleg levegőt csak még több fűtéssel lehet kompenzálni. Normális esetben a szobák hidegebb és melegebb pontjai között mérhető hőmérsékletkülönbség nem haladja meg a 2-3 Celsius-fokot.

Ennél nagyobb különbség esetén a hideggócokon kicsapódik a pára, és máris kész a melegágy a penészgombák számára. Ezért az ilyen épületeknél nagyon fontos pénzt fordítani a falak és nyílászárók jobb szigetelésének megoldására, ha viszont nincs lehetőséged nagyobb kaliberű felújításra, egyszerűbb megoldásokkal is sokat tehetsz: szigeteld az ablakok környékét vastag függönnyel vagy épp barkácsáruházakban kapható szigetelőcsíkokkal.

Így spórolj a fűtésen!

Ha szeretnél olyan tippeket megismerni, melyek lényegesen csökkenthetik a rezsidet, hallgasd meg a szakértőt!

Használj lemosókat és megelőző szereket!

Ha már megtörtént a baj, és ellepte a gomba a lakást, a probléma kezelésére első lépésként általában lemosó kezelést ajánlanak speciális penész elleni folyadékkal, spray-vel. Ennek során a falról, jobb lemosók esetében a fal belsejéből is eltüntetheted a penészgombákat.

Ezt követően alkalmazhatsz olyan festékeket, melyeket a falra kenve vagy fújva meggátolhatod a penészesedést. Ez a megoldás azonban nem szünteti meg a probléma okát, csak tüneti kezelést nyújt, ily módon általában csak rövid távú megoldást jelent.

Ezt is szeretjük