50 forintos szer, ami lelassítja a penészesedést: így takaríts vele!
Így tüntesd el a penészt és a dohos szagot a hűtőből!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hűtőszekrény alapvető funkciójának számít, hogy frissen tartsa az ételeket, és megakadályozza a mikroorganizmusok, többek között a penészgombák megjelenését és elszaporodását, így ha a rothadás és penészesedés jeleit túl hamar tapasztalod, valamiféle probléma húzódhat meg a háttérben.

A készüléken beállított hőfok nagyon sokat számít, emellett persze elsődleges a hűtő rendszeres takarítása, a természetes folyamatokat ugyanis csak lassítani lehet, így egy hosszú időre ott felejtett zöldség vagy gyümölcs könnyen okozhat kellemetlen meglepetést.

Rejtett penész a hűtőben

Kellő gondosság és odafigyelés mellett is szembesülhetsz azonban azzal, hogy az élelmiszerek túl hamar romlanak meg, vagy épp minden látható ok nélkül dohos, penészes szag terjeng odabent, aminek oka lehet többek között a hűtőszekrényben jelenlévő rejtett penész is, hiszen elég egy kis nedvesség, egy kis páralecsapódás vagy egy, már rég eltávolított, de egykor penészgombákkal borított ételdarabka ahhoz, hogy a spórák feltűnésmentesen elszaporodjanak, és meghúzódjanak a készülék zugaiban.

Jellemző lehet a penész megjelenése a hűtő ritkábban takarított részein, a rácsok kevésbé látható felén vagy például a hűtőajtó tömítésén, ha pedig itt jelen vannak a gombák, anélkül is átterjedhetnek az élelmiszerekre, hogy azokkal közvetlenül is érintkeznének a hűtő ezen részei. Ha nincs nagy baj, az is segíthet, ha működés közben törlöd át a hűtő belsejét, ha azonban igen átütő a szag, és azt gyanítod, komolyabb a probléma, kikapcsolt és kipakolt állapotban végezd el a következő műveletet.

Hűtőtisztítás szódabikarbónával

A hűtő átmosásához csupán egy kevés vízre, illetve egy zacskó szódabikarbónára lesz szükséged, melyet akár már 45-50 forintért is beszerezhetsz. A víz hozzáadásával készíts pasztát a fehér porból, nem baj, ha nem túl sűrű, hanem inkább vizesebb állagú. Ezután márts szivacsot a masszába, majd töröld át vele alaposan a hűtő belsejét, ha kell, a kevésbé elérhető részekhez használj fülpiszkálót, fogkefét. Lehet, hogy a szódabikarbóna maradványainak eltüntetéséhez egy enyhén nedves rongyra is szükséged lesz, végül azonban egy szárazzal is alaposan törölj át minden felületet, véletlenül se maradjon nedvesség a hűtőben.

Mi legyen a penészes étellel?

Amellett, hogy a szódabikarbóna megtisztítja a felületet, a kellemetlen szagokat is eltüntetni, már csak emiatt is érdemes elvégezni a műveletet hetente, kéthetente egyszer. Mindemellett ügyelj rá, hogy az élelmiszereket lehetőleg becsomagolva pakold be, ha pedig penészesedni kezdenek, ne az adott rész levágásával oldd meg a problémát, a penészgombák spórái ugyanis már láthatatlanul is átszőhették az adott ételt.

A zöldségek, gyümölcsök, magas víztartalmú élelmiszerek esetében ez különösen igaz, de a penészes lekvárokat, kompótokat, gabonaféléket, húsokat se próbáld megmenteni, saját és családod egészsége érdekében. Bár nem feltétlenül okoznak akut tüneteket, a penészgombák mérgezik a testet, többek között károsíthatják a vesét és a májat, és gyengíthetik az immunrendszert is.

Ezt is szeretjük