Nyárra eltűnhet a híres magyar épület: hirtelen egy 76 éves néni lett a tulaj

Kiderült, mikorra sikerülhet lebontani a pécsi magasházat.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Jövő év nyarára már el is tűnhet a több mint két évtizede lakatlan és a napokban bontásra ítélt, 25 emeletes pécsi magasház - mondta a tulajdonos La Torre 2008 Ingatlanfejlesztő Kft. képviselője az MTI-nek.

A háttérben  még álló magasház

Hosszú Zoltán hangsúlyozta: mivel a felszámolás alatt álló cégnek nincs pénze, a munkálatok akkor kezdődhetnek meg, ha a pécsi önkormányzat a hitelezők kifizetése érdekében meghirdetett nyilvános licit keretében megszerzi az épületet, illetve megkapja a kormánytól a bontáshoz ígért anyagi támogatást.

A világ legcsúnyább panelházai
Panelházak terén nemcsak Magyarországon problémás a helyzet. Kattints ide, és nézd meg azokat, melyeknél a hazai épületek sokkal szebbek!

Hozzátette, hogy a ház ez év végén, jövő év elején a városé lehet, és 2014 nyarán már egy üres telket láthatnak az arra járók.

A magasház egy 76 éves néni egyszemélyes tulajdona

Hosszú Zoltán szólt arról, hogy az eredetileg a spanyol Milton-csoport érdekeltségébe tartozó La Torre az ő 76 éves édesanyja egyszemélyes tulajdonába került a közelmúltban.

Magyarázata szerint a magasházzal kapcsolatos probléma megoldására közös akarat van a városban, a siker érdekében pedig rendkívül fontos a gyorsaság, az, hogy a cég képviselői olyan helyi emberek legyenek, akik azonnal elérhetőek, és képesek kommunikálni, együttműködni a hatóságokkal.

Hangsúlyozta, hogy a cég megvásárlásához nem kaptak különösebb megbízást, a lépéssel mindössze a folyamatot kívánták segíteni, az új tulajdonosnak ebből semmiféle anyagi előnye nem származik.

1 milliárdba is kerülhet a bontás

A Baranya Megyei Kormányhivatal arra hivatkozva, hogy a magasház veszélyessé vált, október végén rendelte el az épületbontást, melyre fél évet adott a tulajdonosnak.

- A határozat pontosan rögzíti a tulajdonos kötelezettségeit, így az építmény bontása a szomszédos területeket és épületeket nem veszélyeztetheti, és nem sértheti a természet, valamint az épített környezet értékeit - hangsúlyozta Hargitai János kormánymegbízott.

Veszélyforrások otthon

Nemcsak egy omladozó, lakatlan épület lehet veszélyes, saját otthonodban épp úgy jelen vannak kockázatok. Nézd meg a videót!

Az MTI-nek az ingatlanról korábban nyilatkozó Maros József építőmérnök, statikus azt mondta, a magasház bontása és elemeinek, törmelékeinek elszállítása 1 milliárd forintba is kerülhet, de úgy tűnik, ez az egyetlen esély az üresen álló házzal kapcsolatos probléma megoldására.

Sorra dőlnek majd össze a magyar panelházak?
Sokan kételkednek abban, hogy hosszú életűek lesznek a magyar panelházak. Kattints, és tudd meg, van-e rá okuk!

Véleménye szerint a magasház különösebb veszélyhelyzet kialakulása nélkül lebontható. A 80 méter magas épület 20 ezer tonnányi vasbetonból épült, ez mintegy 1500 vagonnyi törmeléket jelenthet. Az építőmérnök szerint nagyobb mennyiségű veszélyes anyaggal nem kell számolni, a törmelék hulladéklerakóban elhelyezhető, de mivel ez sokba kerül, érdemes megfontolni a hasznosítását.

A panelházakhoz nem feltétlenül kell nyomasztó hangulatnak társulnia. Kattints ide, és nézz meg néhány lakberendezési ötletet!

Kép: hu.wikipedia.org, Csörföly D.

Ezt is szeretjük