Parketta a falon és a plafonon: így lehet álomszép lakásdísz a padlóburkolatból

Időnként a lakás belső terének átalakításához olyan hétköznapi dolgokat használnak, amik végig a szemed előtt voltak. Jobban mondva, a lábad alatt.

Parketta a falon, plafonon
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az otthon egyszerű díszítőelemét sokan csak padlóburkolatként használják, pedig a parkettát akár falakra vagy még a plafonra is fel lehet helyezni.

Ezáltal az átalakítani kívánt szobák vagy helyiségek teljesen új hangulatot kaphatnak. Nem beszélve arról, milyen egyéb hasznos funkcióval bírhat egy parkettával borított falrész.

A parkettafal haszna

Azonkívül, hogy remek hőszigetelő funkcióval bír a parketta, a falra helyezve megannyi más jó tulajdonsága is megmutatkozik. Először is könnyű tisztítani. Sokkal könnyebben el lehet távolítani a foltokat a padlóról, mint a falról. Pláne, ha valamilyen olajos matéria fröccsen ki, melyet pikk-pakk magába szív a fal.

Ezenkívül funkciókijelölő szerepe is van. Ha a szoba valamely részében ki szeretnél alakítani, mondjuk, egy mosdókagylót, a felette levő falra a parketta elhelyezésével remekül ki lehet emelni a tér többi részéből.

És a mindig divatos, meleg faszín sem maradhat ki a listából. A szobának melegséget, és kellemes, barátságos légkört tud kölcsönözni ez a típusú burkolat.

parketta-fal

Parketta a plafonon

Hasonlóan a falra helyezett parkettához, a plafonon levők is rejtett lehetőségeket tartogatnak. Egyrészről segítségükkel lehet játszani a térrel. A sötétebb plafon világos oldalfalakkal ugyanis optikailag képes csökkenteni a szoba méretét.

Fordítva pedig ugyan nagyobb belmagasság látszatát kölcsönzi a helyiségnek, de a sötét falaknak köszönhetően szűkösebbnek tűnhet a szoba. Éppen ezért érdemes a parketták színének a kiválasztásakor kalkulálni a szobában domináló színekkel. 

A plafonon levő parketták szolgálhatnak díszítőelemként is, amik kijelölik a lámpatesteket, vagy a szomszédos szobával összekötik a helyiséget. Mivel a parketták a falhoz képes jóval simább, egyenletesebb felülettel rendelkeznek, különböző falmatricákat, sima matricákat vagy egyéb, ragasztani szükséges eszközt fel lehet rájuk helyezni anélkül, hogy később tönkretenné a  f elületet. Fal esetében ugyanis gyakran a vakolattal együtt lehet csak eltávolítani a ragasztott tárgyakat.

Hogyan lehet felhelyezni?

Különböző módszerei vannak a parketták falra szerelésének. Mivel ez a fajta elképzelés nem új keletű, lehet találkozni olyan parkettagyártó cégekkel, akik kifejezetten falra vagy plafonra felszerelhető változatokat árulnak.

Tarpataki Károly lakberendező szerint a laminált burkolatok a legmegfelelőbbek fali díszítéséhez. Mivel a padlóburkolat ilyen jellegű felhasználása teljes mértékben nélkülözi az anyag kopásállóságának vagy karcmentességének szempontját, elegendő csak az esztétikus megjelenésére koncentrálni.

Három módon lehet felszerelni a parkettákat mind a falra, mind pedig a plafonra: ragasztva, sínrendszer segítségével vagy csavarozva. Ragasztáshoz a legmegfelelőbb választás a laminált parketta, mivel valamelyest be kell szívnia a ragasztót ahhoz, hogy jól oda tudjon tapadni a kívánt felületre. A laminált parkettának köztudott az igen erős nedvszívó képessége, ezért is tud olyan hamar hullámos lenni. Ennél a módszernél építési szerkezeti ragasztót javasolt használni.

A csavarozott megoldásnál figyelembe kell venni, hogy a csavarfejek ki fognak látszódni. Ezzel egyfajta rusztikus hatást lehet kelteni a szobában, főleg, ha valaki szép sárgaréz csavarokat használ. Bizonyos esetekben, mondjuk, nagyobb felület burkolásakor érdemes lehet párnafázni először a területet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A sínrendszer használata az egyik legkönnyebben megvalósítható módszer, melynél a parkettát sem kell átfúrni, illetve ragasztózni. Ez a szerkezet rögzítő- és dekorsínekből, klipszekből, élvédőkből és takaróprofilokból áll. Összességében ez a falra felszerelt sínrendszer tartja a padlóelemeket a kívánt helyen, és bármilyen típusú burkolatot bele lehet helyezni.

Gyönyörű és egyedi ötletek a falakra

Ezeket az érdes felületeket egy falon érdemes csak használni, a leglátványosabb az, ha az ágy mögötti területet betonozzátok le, vagy oda kerül a téglafal, amit áltéglából is könnyen ki lehet alakítani. Sőt, akár tapétával is megoldható a látvány néhány esetben.

Úgy néz ki, mint egy rozoga gyárépület, de eszméletlen mutatós: 8 egyedi falötletet mutatunk

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük