A parketta felújítása 2 egyszerű lépésben: ragyogni fog a kopott padló!
Fénytelen és karcos a parkettád? Nem olyan nehéz újjávarázsolni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az, hogy milyen állapotban van a padló, könnyen meghatározhatja a lakás hangulatát, többek között azt is, milyen első benyomást kelt azokban, akik először lépnek be az ajtón.

Ha nem vigyázol a parkettára, vagy épp olyan helyen is ilyen burkolat borítja a padlót, ahol nagyobb a forgalom, és bútorokat is gyakrabban mozgatsz - például székeket, különös tekintettel a gurulós verziókra -, könnyen elveszítheti korábbi fényét, és sérülések is keletkezhetnek rajta. Feljavíthatod azonban állapotát, ha beveted a következő tippeket.

Első lépés: a sérülések elfedése

Ha karcolások keletkeztek a parkettán, még nem kell kicserélned az egyes lapokat, néhány egyszerű trükkel sokat javíthatsz a helyzeten. Sokak kedvence a zsírkréta, mely változatos színeinek köszönhetően jól illeszkedik a parketta különféle árnyalataihoz.

Olvaszd meg a zsírkrétát mikrohullámú vagy sima sütőben, majd óvatosan - vigyázz, hogy meg ne égessen -, egy tompa kés vagy spakli segítségével töltsd ki vele a karcolásokat, és várd meg, míg megkeményedik.

A tartós eredmény érdekében óvatosan átkenheted színtelen körömlakkal is, majd egy nagyon finom szemcséjű csiszolópapírral csiszold meg a lakkozott részt, hogy a fénye ugyanolyan legyen, mint a parketta többi részén. A repedéseket mindemellett grafitporral is kitöltheted, ez az esetleges recsegést is enyhíti.

Második lépés: a parketta fényezése

Ha nincsenek nagyobb karcolások a parkettán, csak épp régi fényét veszítette el, például azáltal, hogy egy nagyobb felülete megkopott, különféle fényezőszerekkel is látványos változást érhetsz el. Kiváló megoldás lehet a parkettaolaj, illetve a parkettaviasz, mely selymes fényt ad a padlónak, ugyanakkor védi, ápolja is. Utóbbi némileg a sérült részeket is elfedi. A parkettaolajat puha rongy segítségével oszlasd el a parkettán, majd óvatosan, körkörös mozdulatokkal végezd az áttörlést. A parkettaviaszt érdemes spaklival felhordani, ha szeretnéd, hogy a repedéseket is tökéletesen kitöltse.

Ha csak kismértékben veszítette el fényét a parkettád, a lenolaj, illetve akár az étolaj is hasznos lehet - ezeket alkalmazd a parkettaolajhoz hasonlóan -, de igazi csodaszert készíthetsz, ha néhány evőkanál bútorfényezőhöz egy evőkanál ecetet keversz, majd hat-hét liter vizet adsz hozzá, és egy puha rongy segítségével áttörlöd vele a padlót - ügyelj azonban arra, hogy a rongy sose legyen túlságosan nedves.

Veszélyes tisztítószerek

A padlóápoláshoz is használhatsz természetes szereket, ha azonban maradsz az erősebb vegyszereknél, nem árt tudnod, melyik számít veszélyesnek. Nézd meg a videót!

Így marad szép a parkettád

Nem árt, ha arra is ügyelsz, hogy megőrizd a parketta újonnan szerzett fényét. A gyakran mozgatott bútorokra tegyél védőtappancsot - például a dohányzóasztal lábaira -, vagy, ahol megoldható, helyezd őket szőnyegre. Érdemes a speciális padlóápoló és -fényező szereket rendszeresen, például legalább félévente használni, emellett nagyon figyelj, hogy sose mosd fel bő vízzel a parkettát, ennek hatására ugyanis megduzzad, majd összehúzódik. Az erős vegyszerekkel is vigyázz, ezek ugyanis könnyen elvehetik a fényét.

Ezt is szeretjük