20 millió forintot is kaphatsz régi parasztház felújítására: szeptember 14-éig lehet jelentkezni

A népi értékek megóvására kiírt lehetőséggel 500 ezertől 20 millióig terjedő támogatás nyerhető parasztház-felújításra.

GettyImages-1268310877
beauty and style
Top olvasott cikkek

A régi magyar építészeti értékeket képviselő épületek szinte mesélnek, és akik igazán szeretik utánozhatatlan hangulatukat, sokan lakhelyükként is parasztházat választanak.

Az ő számukra különösen érdekes lehet az a támogatásigénylési lehetőség, melyet már csak néhány napig, szeptember 14-ig lehet igénybe venni, népi építészeti értékek megőrzése, megóvása, szebbé tétele céljából.

A vissza nem térítendő támogatás összege

Egyedi támogatási kérelem beadásával legalább 500 ezer és legfeljebb 20 millió forint vissza nem térítendő támogatás nyerhető el a lehetőséggel.

Az anyagi segítség a Magyarországon található, népi értéket képviselő épületek részleges vagy teljes helyreállítására, állagmegőrzésére, illetve veszélyelhárítására igényelhető. Feltétel az ezekhez tartozó dokumentációk és tevékenységek elvégzése, az építészeti értékek megőrzése, illetve helyreállítása a régen használatos, eredeti építészeti technikák alkalmazásával. Az ítélt összeget támogatási előlegként vagy részletekben juttatják el azokhoz, akik megfelelnek a kritériumoknak, és szerencsés elbírálásban részesülnek.

Mire igényelhető a támogatás?

A támogatás csak területi vagy egyedi védelem alatt álló népi építészeti emlékekre igényelhető, melyek a 20. század közepéig épültek a néhai falvakban lakóházakként, gazdasági épületekként, kismesterségek műhelyeiként és a falusi közösségek építményeiként (például malom, csárda, tanítói vagy lelkészi lak, tűzoltószertár, szakrális kisemlékek).

A cikk az ajánló után folytatódik

Ki és hogyan igényelheti?

A jogosultak körébe a népi építészeti értékek tulajdonosai (jogi, illetve természetes személy), használói és vagyonkezelői tartoznak.

Az igényléshez a linkelt Támogatási Kérelmet kell kitölteni, majd 2020. szeptember 14., 17.00 óráig leadni a Teleki László Alapítvány üzemeltette weboldalon, a www.nepiprogram.hu-n. A támogatási kérelemről a Bíráló Bizottság dönt.

Részletes leírás: www.palyazatok.org

Régi tárgyak új helye

A déditől megörökölt tárgyaktól vétek lenne megszabadulni, de a kamra mélyénél is sokkal jobb sorsra érdemesek.

Ezt is szeretjük