Hatalmas áramfaló lehet a lakásban: biztosan nem hitted, hogy ennyit fogyaszt
Egyre több lakásban ott van, de csak kevés szó esik róla.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Szinte mindenki tudja, milyen komoly áramfogyasztó lehet a lakásban egy fagyasztó vagy egy régebbi hűtőszekrény, mint ahogy azt is, milyen költséges alternatívát jelent a villanyfűtés.

Nemcsak ezek növelhetik azonban meg drasztikusan a villanyszámlát, de az olyan, ritkábban emlegetett fogyasztók is, mint például a villanybojler vagy az egyre több lakásban megtalálható páraelszívó, szagelszívó, különösen, ha nem figyelnek oda megfelelő használatára.

Mivel pedig utóbbiról igen kevés szó esik, amellett, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, milyen sokat fogyaszthat, az is háttérbe szorul, miként lehet takarékosan használni.

Szagelszívó vagy légtisztító?

Az E.ON információi szerint a szagelszívó és a légtisztító között az alapvető különbség az, hogy a szagelszívó a konyha légteréből nemcsak kiszívja, de a szabadba is kijuttatja a levegőt, míg a légtisztító nem, az csupán átjuttatja a levegőt egy szűrőbetéten, majd visszakeringeti a légtérbe.

A szagelszívók ebből adódóan lényegesen jobb hatásfokkal üzemelnek, mint utóbbiak, ezért ott, ahol meg lehet oldani a szabadba való csatlakozást, mindenképp ilyet érdemes venni. Sőt, kombinált légtisztítót is lehet vásárolni, ami légtisztítóként és szagelszívóként is működtethető, a váltásnak pedig komoly szerepe lehet akár az energiamegtakarítás terén is.

Így spórolhatsz vele

Egy szagelszívó, illetve páraelszívó, légtisztító sokkal komoly kiadást jelent, mint azt a legtöbben gondolnák, különösen, mivel sokan hajlamosak hosszú ideig működtetni. Holott nem fogyaszt olyan keveset: az Energiapersely.hu információi szerint például egy légtisztító fogyasztása 0,5-1,5 kWh/nap, míg egy 160 literes hűtőszekrényé 0,5-0,8 kWh/nap. Mindez persze a működtetés gyakoriságától és intenzitásától is függ.

Mint ahogy tény, hogy érdemes odafigyelni az elszívók fogyasztására, az is tény, hogy könnyen lehet vele spórolni, csupán néhány alapvető szabályt kell betartani. Soha nem szabad hosszabb ideig működtetni, gyakran már néhány perc is elég. Az E.ON szerint jelentős mértékű energiát lehet megtakarítani azzal is, ha a kombinált légtisztítókat a téli hónapokban légtisztítóként, míg a fűtési idényen kívül szagelszívóként használod, így elkerülheted, hogy a fűtéssel elért meleg levegőt is kiszippantsa.

Nagyon fontos!
Hasonló készüléket szigorúan tilos működtetni, ha nyílt égésterű kazán van a lakásban, mivel elhasználja a lakás levegőjét, és vissza is áramoltathatja a káros égéstermékeket. Emellett használata után életbevágó az alapos szellőztetés. Minderről ide kattintva olvashatsz bővebben.

Lényeges a műanyag szűrőpaplan rendszeres tisztítása is, a szűrő elzsírosodása ugyanis jelentősen rontja a készülék hatásfokát. A tisztítást kézmeleg, mosószeres vízben kell végezni: a paplant csak nyomkodni szabad, összegyűrni, dörzsölni nem, mert szálai megtörnek, és a paplan használhatatlanná válik. Alapos öblítés és szárítás után lehet csak visszahelyezni a szűrőt.

Érdemes ügyelni a megfelelő fokozatra is: a légtisztítók teljesítménye általában három fokozatban szabályozható, de mindig csak a tényleges kipárolgásnak megfelelő fokozatot válaszd, így energiát takaríthatsz meg. Használat közben a légterelőt hajtsd ki, igy az elszívófelület megnagyobbodik.

Végül, de nem utolsósorban, a fogyasztásra is fontos figyelni, ha új készüléket veszel, hiába használod ugyanis csak ritkán, komoly áramköltségeket okozhat egy kevésbé energiatakarékos változat.

Ezt is szeretjük