Szigorúan tilos így fűteni: rákkeltő is lehet - Megdöbbentő, hogy sokan mégis ezt csinálják
Jó lenne, ha ez az információ mindenkihez eljutna.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A Földművelésügyi Minisztérium Fűts okosan! kampánya keretében többek között azt a tévhitet is szerették volna eloszlatni, hogy a légszennyezés nagyobb részét a közlekedés és az ipar okozza.

Ez ugyanis már rég nincs így, a rendszerváltást követően a nagyipar leépült, az új üzemek korszerű berendezéseket kaptak, és a gépjárműpark is jelentősen javult. A levegő szennyezettségét ma már 70%-ban a lakossági fűtés okozza. Mire érdemes figyelni, hogy ez a mérték csökkenthető legyen?

Nem szabadna így fűteni

Nem elég jó anyagot használni a tüzeléshez, az is fontos, hogy helyesen tüzeljenek. A lignit például olcsó, de tönkreteszi a fűtőberendezést, emellett az egyik legnagyobb okozója a kisméretű szálló pornak. Ha a pvc-t elégetik, foszgén kerül a levegőbe, mely az első világháborúban még harci gáz volt, ha pedig bútorlapot égetnek, formaldehid, mely rákkeltő anyag. Sokan mégis ezekkel tüzelnek.

A légszennyezés azonban nem szociális probléma, hanem ismerethiányból fakad, ha ugyanis csak a szociálisan rászorulók égetnének hulladékot, nagyságrendileg jobb lenne a levegő.

Ugyanaz az ember, aki nem öntene az élővízbe mérget, szemrebbenés nélkül pakolja a PET-palackokat vagy a bálás ruhát, a bútorlapot a kazánjába, pedig, ha tudna róla, milyen káros, valószínűleg nem tenné.

Remélhetőleg néhány éven belül el lehet jutni a kis tüzelőberendezésekig vagy a fűtőanyagok szabályozásáig, melynek érdekében a tárca erre vonatkozóan egy anyagot készít, illetve társadalmasítás előtt van egy jogszabály, mely szabályozni fogja a fűtőanyagok kéntartalmát és minimális fűtőértékét, valamint azt, hogy a kis tüzelőberendezésekben mit lehet elégetni.

Ezt is szeretjük