4 jel, hogy lopják a wifidet a társasházban - Megmondjuk, mit tehetsz ellene
Honnan tudod, hogy más is használja a netedet? Ezekre a jelekre figyelj!

nagykep?cikkid=168044&kep=wifi-router-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha van otthon wifid, annak előnyeit bizonyára kihasználod. Tanulsz a net segítségével, zenét hallgatsz, közösségi oldalakon éled az online életedet, esetleg filmet nézel vagy játszol rajta. Ha viszont azt tapasztalod, hogy az internet nem a megszokott módon működik, lehet, azt más is használja rajtad kívül. Ennek többféle jele lehet.

Elsősorban a szolgáltatás minősége változik, leginkább lassú lesz. Előfordul, hogy valaki a te hálózatodra csatlakozott rá, vagyis lopják a wifidet. A sávszélesség bizony nem olcsó mulatság, és érdemes utánanézni, hogy valaki ne a te kontódra biztosítsa magának a multimédiás szórakozását. Egy router nyílt terepen elméletileg 100 méteres körzetben is képes jelet sugározni. A falakkal szabdalt lakótérben ez ugyan lecsökken, de a szomszédok így is képesek a te hálózatodra felcsatlakozni, ha az nincs megbízhatóan levédve.

Honnan tudhatod, hogy használják a wifidet?

Ha szokatlan mértékben lelassul a neted, például akadozik a képek letöltése, megáll a film, nem töltődik be a kedvenc kliped vagy online oldalad, kezdhetsz gyanakodni, de ne gondolj rögtön a legrosszabbra. Először ellenőrizd, hogy nincsenek-e extrém időjárási viszonyok, melyek megnehezítik a vételt. Másodszor a szolgáltatódnál informálódj, hogy nincs-e karbantartás a lakóhelyed körzetében.

Ezután érdemes a saját eszközeidet, laptopodat, tabletedet vagy telefonodat kontrollálni, hogy fennáll-e valamilyen technikai vagy memóriaprobléma, ami nehezítetné a gördülékeny és gyors vételt. Ha még ezek után sem vagy biztos a dolgodban, nézz rá a router oldalán vagy tetején villogó led sorra.

A lámpácskák jelzik a netre felcsatlakozott eszközöket. Ha a sajátjaidat egyenként lekapcsolod a hálózatról, és a fénysor villogása ugyanolyan intenzív marad, nagy eséllyel idegenek használják a sávszélességedet.

Bűncselekménynek számít?

A wifit, mint bármilyen más tulajdont, védeni kell. Ennek alapvető módja a jelszó. Ha van jelszavad és azt vélelmezhetően feltörték, az eljárás bűncselekménynek számít. Viszont ha nem láttad el jelszavas védelemmel a vezeték nélküli internetedet, nem követ el bűntényt az, aki használja. Ez ugyanis olyan, mintha beadnád a nagy közösbe használatra a hálózatodat.

Amit tehetsz az illegális használók ellen

Programok és alkalmazások

Ma már vannak olyan okos programok és alkalmazások - kattints ide az egyik legjobbért, melyekkel kiderítheted, hogy konkrétan ki használja a wifidet. Ezek a programok felmérik azt, hogy milyen eszközök csatlakoznak a te wifi routeredhez. Ezeket az eszközöket el lehet távolítani a listáról és értesítést is lehet kérni arról, hogy ki próbál felcsatlakozni újra. Ha pedig sikerült kideríteni, ki csatlakozott, felhasználónév alapján a szolgáltató közreműködését is érdemes lehet kérned, hogy megtudd, kihez tartozik. Ingyenes és fizetős verzió is létezik ezekből az alkalmazásokból, de telepítésükhöz hozzáértőbb IT-s szakemberek segítségét javasoljuk.

Jelszavak és blokkolások

Ha esetleg nincs még levédve jelszóval a rendszered, ezt azonnal pótold. Ha ennek ellenére fennáll a veszélye annak, hogy valaki felcsatlakozott a netedre, változtasd meg a jelszót. A router beállításainál van egy olyan opció, ahol felhasználónevet és jelszót is módosíthatsz.

A jelszó beállítását dupla védelemmel is el lehet látni, ugyanúgy, mint amikor a mobiltelefonnál a Pin2 vagy PUK kódokat használod. Routernél a WPA2 beállítást válaszd, amely egy algoritmus segítségével nehezebben feltörhetővé teszi a jelszavadat. Modernebb modemnél lehetőség van arra is, hogy korlátozd vagy blokkold azokat, akik használhatják a wifit.

Nem csak az elérési sebességet befolyásolják a privát hálózatodra felcsatlakozók, hanem az adathalászat veszélye is fennáll és a teljes személyes számítógépes tartalmad is publikussá válhat. Ezért is szükséges akár szakember vagy szolgáltató segítségével és tanácsaival megfelelő védelemmel ellátni az internetes hálózatodat.

Ezt is szeretjük