100 forintos módszerek tapéta tisztítására: a beivódott füstszag is eltűnik!
Konyhai hozzávalók, kozmetikumok, vasaló. Neked melyik válik be?

ThinkstockPhotos-654185878
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tiszta fal és tapéta gyönyörűségét még a legkisebb, éktelenkedő, szürke folt is tönkre vágja. Ha a fal fehér vagy nagyon világos színű, szinte mindennapi veszélynek van kitéve a tisztasága. A tapéta ráadásul az idők során nemcsak fakulhat, de magába szívja a szagokat is - ezért nem ajánlott például konyhában tapétázni, ahol a a főzés-sütés miatt naponta szállnak az illatok, na meg az olajszag.

Szerencsére a legcsúnyább foltok eltávolítására is van házi módszer. A házi tisztítószerekért pedig talán nem is kell messzebb menned a fürdőszobánál. 

Fontos, hogy amit használni akarsz, mindig a tapéta egy kevésbé látható részén próbáld ki, ahol nem látható, ha esetleg másképp reagálna a folttisztítóra. És érdemes szem előtt tartani, hogy a tapéták színmegtartó képességei sem egyformák.

Ha ráfröccsent valami

A legkézenfekvőbb házi szer, amit nem kell több adalékanyagból kikevergetni, az a borotvahab. A tapétára fröccsent szószt, zsírt, olajfoltot is megpróbálhatod kezelni vele. Fújj némi habot a bepiszkolódott területre, és óvatosan töröld át. Nem szabad nagyon dörzsölni, hiszen az sértheti a tapétát. Ha szerencsés vagy, és nem több éves, makacs foltról van szó, talán már ettől is örökre eltűnik.

borotvahab-borotvalkozas

Ha a folt ennél ragaszkodóbb, egy házi keveréket ajánlunk. Sütőporból és kevés vízből készíts viszonylag sűrű masszát, majd kend rá a foltra. Legjobb este végezni, mert utána egy fél napot - vagyis így egy éjszakán át - hagyni kell, hogy felszívja a szennyeződést. Másnap egy papírtörlővel töröld át, de itt is légy óvatos, mert az átázott tapéta könnyen károsodhat. 

Öltöztesd fel otthonod a DIEGO-ból!

A DIEGO-ban mindent megtalálsz, ami szükséges ahhoz, hogy otthonod gyönyörű és harmonikus legyen! Laminált padló, szőnyeg, padlószőnyeg, PVC, vízálló padló, tapéta, függöny és karnis - mindez egy helyen!

Promóció

Ha olyan olajos-zsíros ellenségekkel kell szembenézned, mint a gyertyaviasz, próbáld ki az itatóspapírt. Egy vasalóra is szükséged lesz. Helyezd az itatóspapírt a foltra, és a felmelegedett vasalóval kezdd el átvasalni az érintett területet. Valószínűleg néhányszor meg kell majd ismételni, és a módszer sokszor csak akkor hatékony, ha a baleset épp csak megtörtént. Ugyanis a hetekkel, hónapokkal ezelőtt beivódott viaszt valószínűleg már nem szívja fel.

Elmaszatolódott foltokra

Mielőtt nekiesnél ceruzaradírral eltüntetni a koszt, próbálj ki helyette egy jó kis masszát. Keményítőlisztet keverj össze némi hideg vízzel, és kend rá a foltra. A keverék ne legyen túl híg, mert nagyon átázhat a tapéta. Várd meg, amíg a massza megszárad, és egy puha kefével óvatosan távolítsd el a lisztet, nehogy felsértsd a tapétát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Beivódott szagokra

Furcsán hangozhat, de a hagyományok a fehér kenyeret ajánlják a tapétába ivódott szagok és por eltüntetésére. A leírás szerint ki kell szedni egy szelet kenyér közepét, és mintha radírgumi lenne, átdörzsölni vele a tapétát. A portól megszürkült tapétát és falat is átdörzsölheted vele, állítólag kifehéríti azt. Valamint a koszos ujjlenyomatok, piszokfoltok eltüntetésére is alkalmas.

Ha nem válnának be ezek a százforintos módszerek, ebben a cikkünkben találsz még néhány módszert. Csak a patikáig vagy háztartási boltig kell elmenni a szükséges szerek miatt, és a legtöbb ára néhány száz és ezer forint között van. 

Használd ötletesen a tapétát!

Nem kell feltétlenül rendeltetésének megfelelően a falra vinni fel a tapétát. Otthonod szinte bármelyik eleme elképesztően dizájnos lehet, ha bevonod vele, és a legtöbbet meglepően könnyű elkészíteni. Egyedi tapétázott bútorokat és különleges dekorációkat mutatunk!

Ezt is szeretjük