A 3 legerősebb házi fertőtlenítőszer: elpusztítják a kórokozókat, mégis természetesek
Az otthoni fertőtlenítésben nemcsak erős vegyszereket, hanem hatékony házi megoldásokat is segítségül hívhatsz.

otthon fertőtlenítés
beauty and style
Top olvasott cikkek

A különböző felületek, a kilincsek, a kád, a konyhapult, a csapok és egyéb, gyakran érintett felületek fertőtlenítése alapvető része kell, hogy legyen a takarításnak.

Ha a szem tisztának is látja ezeket, nem szabad feledni, hogy valójában mikroorganizmusok milliói, különféle baktériumok, így bármilyen kórokozó rajtuk lehet.

Fontos a hatékony takarítás

A hatékony védekezés érdekében nem szabad félvállról venni a felületek tisztítását, hiszen egy kis óvatlanság eredménye is komoly betegség, életveszélyes állapot lehet.

A kórokozók elleni harcban többféle fegyver áll az ember rendelkezésére. Természetes fertőtlenítők segítsége is igénybe vehető, ahogyan a bolti vegyszereké is. Előbbiek a környezetvédelem és a vegyszermentes otthon jegyében, utóbbi pedig a házi praktikákat nem szívelőknek lehet szimpatikus a takarításban.

3 természetes, de erős fertőtlenítő

Az egyik leggyakrabban emlegetett természetes fertőtlenítőszer a különleges, ezer közül is felismerhető illatú teafaolaj.

A szer környezetbarát, mégis olyan erős, hogy akár pár cseppje is elég törlőruhára csepegtetve, ha az ember kisebb felületet szeretne fertőtleníteni, vagy félliterenként öt csepp arányban feloldva is alkalmazható, ha egy nagyobb felületet szükséges lemosni. A teafaolajos keverék egyébként nemcsak törölgetésre, de spriccelőflakonba töltve is használható penész ellen.

A természetes fertőtlenítők egy másik jól bevált verziója a citromlé. Mivel a citrom savas, ugyancsak fertőtlenítőhatással bír, ráadásul fantasztikus illatot is hagy maga után, így a takarítás végén dupla sikert élvezhet az ember. A citrommal legegyszerűbben úgy takaríthat az ember, ha félbevágja, és súrolókeféhez hasonló módon használja, de vízzel elegyítve is bevethető, ha nagyobb felületet kell letakarítani.

Végül, amennyiben az ember kerülni szeretné a környezetet károsító szereket, a tiszta alkohol is szóba jöhet, mint fertőtlenítő. Egy deciliterjéhez adj fél deci vizet, ha kisebb felületet szeretnél alaposan megtisztítani. Ha nagyobb felületen szeretnéd alkalmazni, akkor egy deciliterhez egy liter vizet adj.

Vírusokkal szemben a vízzel hígított alkohol nem elég hatékony. Ezek ellen a kórokozók ellen a WHO iránymutatása szerint legalább 70%-os alkohollal szükséges fertőtleníteni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Erősebb fertőtlenítőhöz is nyúlhatsz

Mint tudjuk, kaphatók készen is fertőtlenítőszerek, melyek ugyan nem környezetbarát szerek, viszont ellentmondást nem tűrően leszámolnak a kórokozókkal.

Ezek a szerek kémiai fegyverek a kórokozók ellen. Érdemes elolvasni címkéjüket, és baktériumok, illetve vírusok ellen is alkalmazható szert választani, mellyel azok csaknem 100 százaléka eltávolítható. A bennük lévő aktív hatóanyag a felületre érve károsítja, és el is pusztítja a kórokozósejteket.

Immunerősítő teák

A megbetegedések ellen nemcsak a fertőtlenítés, hanem az immunerősítő teák is segíthetnek. Tíz ilyen teát is sorolunk következő cikkünkben.

Ezt is szeretjük