5 tipp, hogy a növények túléljék a nyaralást
Elutazol, de nincs kire bízni a növényeidet? Aggódsz, hogy a nagy melegben hamar feldobják a talpukat? Ne tedd, inkább használd tippjeinket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bármennyire is az egyik legjobb dolog az évben, a nyaralás rengeteg fejfájást okoz – legalábbis azelőtt, hogy elkezdődne. Először is meg kell találni a megfelelő helyet, aztán a legolcsóbb repülőjegyet, esetleg szervizbe vinni a kocsit, ha nem a légi közlekedést választjátok.

Aztán jöhet a szállás megszervezése, a szükséges dolgok bevásárlása, az utasbiztosítás elintézése, na meg a csomagolás. És mikor már azt gondolod, hogy mindent elintéztél, bevillan a legfontosabb kérdés: a növények. Vajon ki fogja gondozni őket, amíg nem vagytok otthon? Ki az, akire rá mered bízni őket, és akinek ideje is van minderre?

Ha a kérdésre nem találod meg egy percen belül a választ, akkor ne is agonizálj tovább. Jobban teszed, ha a lakáskulcsot megtartod magadnak, és inkább tippjeinket használod!

Slaggal, gyorsan, alaposan!

A teraszon és a ház körül lévő, nagyobb dézsában lakó növényeket érdemes alaposan meglocsolnod, mielőtt elutazol. Ha jó néhány cserepes növényed van, egyszerűbb őket slaggal megöntözni, mint kannaszámra a vizet hordani. Erősíts öntözőrózsát a slag végére, így a növények földjére finomabb eloszlású vízcseppek kerülnek, és a cserép szélén sem fog szétkenődni a virágföld.
A kertben lévő növényeket szerencsés esetben egy kis eső táplálja majd, ha azonban száraz időtől tartasz, kérd meg a szomszédot, hogy az esti locsolásnál a kertedbe is engedjen át egy kis vizet.

Kösd meg a vizet!

Ha meg akarod akadályozni, hogy hazaérve ágacskákká száradt növények fogadjanak, akkor vess be egy hasznos trükköt, mégpedig a vízmegkötő adalékot! Ez az anyag magába szívja, és megtartja a vizet, idővel pedig átadja a nedvességet a növény talajának, amelyből az a szárazabb napokon könnyen fel tudja venni az életfolyamataihoz szükséges vízmennyiséget.
Egyes virágföldekbe már eleve kevernek ilyen adalékanyagot, de külön-külön is meg lehet vásárolni az összetevőket, és felhasználás előtt összekeverni őket a kívánt mértékben.

Használj víztároló cserepet!

Ma már a gyártók mindenre gondolnak, így azokra is, akiknek nincs lehetőségük kedvenc növényeiket valamelyik ismerősük gondjaira bízni. Nekik ajánlják azokat a cserepeket, amelyek képesek hosszabb ideig is tárolni a vizet. Ezek a típusok az aljukon rendelkeznek víztároló edénykével, amellyel képesek megvédeni a növényeket a kiszáradástól. Egy ilyen cserépben a kis zöld kedvenc annyi vizet vehet magához, amennyit csak akar, ráadásul két hétig is kibírja így öntözés nélkül.

Tudtad?
Ha a pénztárcád engedi, használhatsz időzíthető öntözőrendszert is, sőt, a modern technika azt is lehetővé teszi, hogy a cserepes növények vízigényét csepegtető öntözéssel elégítsd ki. Az időzítésnek köszönhetően távollétedben is szép üdék maradnak a növények.

Automatizálj!

Ha hosszabb ideig lennél távol az otthonodtól, más trükköt is bevethetsz! Tölts meg egy műanyag palackot vízzel, majd egy vastagabb madzag egyik végét helyezd a palack szájába úgy, hogy beleérjen a vízbe, a másik végét pedig ásd a virágföldbe. A madzag "elszállítja" a vizet a növény gyökeréhez.

Ha esetleg mégsem bíznál a madzagban, akkor használhatsz vékony gumicsövet is, amelynek segítségével szintén magához képes venni a növény a vizet.

Tudtad?
Ma már kaphatóak olyan "anyaggombák", amelyeket egyszerűen meg kell tölteni vízzel, lezárni a tetejüket, majd az egészet egy pohár vízbe állítani. A gomba tetejéből futó vékony csövecskét mélyen be kell dugni a növény talajába, ami így szintén képes felvenni a számára szükséges folyadékot.

Ha szívesen olvasnál izgalmas növényekről, gyümölcsökről és zöldségekről, akkor a te helyed az Édenkert.hu kerti magazin.
A tartalomból: használati útmutató a szobanövényekhez, kertápolási praktikák, szakértői tanácsadás. Minden ingyen az interneten.
Nézd meg a friss címlapot! »

Ezt is szeretjük