Tényleg ólommérgezést okozhat a csapvíz? Így lehet elkerülni
A régi házakban ólmos lehet a csapvíz, ami komoly károsodást is okozhat.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A régi csőrendszerekben jelenlévő ólom, illetve annak csapvízbe való bekerülése napjainkban is reális probléma, ahogy arra az ÁNTSZ, illetve az Országos Környezetegészségügyi Intézet által kiadott anyag is figyelmeztet.

A tájékoztató dokumentum szerint a régi, 30 évnél öregebb épületek nagy részében, illetve a régi vízhálózatokban ma is találhatók ólomcsövek, melyekből ólom kerülhet az ivóvízbe.

Ez többek között a települések régi városmagjaira lehet jellemző, pontosabb információt azonban gyanú esetén az épület tulajdonosa, karbantartója, valamint a vízszolgáltató adhat.

Miért veszélyes az ólmos víz?

Az ólom toxikus, az emberre veszélyes nehézfém, mely a csapvízből a szervezetbe jutva felszívódik, és komoly egészségügyi károsodásokat okozhat, különösen, ha hosszabb távon vagy kitéve a kockázatnak.

Felnőttek esetében az ólom rontja egyes ionok, nyomelemek és vitaminok hasznosulását - ilyen például a kalcium, a vas, a cink vagy a D-vitamin -, terhes anyák, csecsemők és gyerekek esetében azonban ennél jóval nagyobb a veszély, az ólomnak ugyanis magzatkárosító hatása van, és a gyermekek megfelelő mentális fejlődését is akadályozhatja.

Ha sejted, hogy ólomcsövek lehetnek a csőrendszerben, érdemes megvizsgáltatnod az ivóvíz minőségét, azt ugyanis, ha maga a csapvíz ólmos, nem fogod érezni, az esetleges fémes íz sem ennek a jele.

Mit tehetsz átmenetileg?

Ha nincs lehetőség a csőrendszer cseréjére, több módszerrel is csökkentheted az ólom szervezetbe jutásának kockázatát. Ha fogyasztásra használsz csapvizet, egy-két percen át folyasd ki a csapot, sőt, ha a vízelosztó hálózatban van ólmos cső, nem árt, ha ezt öt percen át teszed. Érdemes hideg vizet használnod, a meleg ugyanis nagyobb mértékben tartalmazhat ólmot, emellett fontos tudnod, hogy tévhit, miszerint a forralás megtisztítja a csapvizet ettől a káros anyagtól. Várandós anyukák, csecsemők és gyermekek lehetőleg semmilyen formában ne fogyasszák a csapvizet.

Átmeneti segítséget jelenthetnek a víztisztító kisberendezések is, nem mindegy azonban, milyen típusút használsz. A tájékoztató anyag szerint azok az OTH-engedéllyel rendelkező készülékek lehetnek alkalmasak az ólomtartalom csökkentésére, melyek zeolitot, egyes ioncserélő műgyantákat, illetve fordított ozmózis membránt tartalmaznak. Bővebb információért kattints ide!

Ezt is szeretjük