Hogyan szerezz lakást milliókkal olcsóbban?

Családi ház 7 millióért, lakás 5,8 millióért - az árakból ráadásul még alkudhatsz is. Körképünkből kiderül, hol vehetsz most lakást olcsón!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mivel a vevőknek nagyon fontos, hogy mennyiért tudják megszerezni a kiszemelt lakást, megnéztük, hogy az országban hol lehet a legtöbbet alkudni.

A megkérdezett ingatlanszakértők válaszai alapján kirajzolódott, hogy míg nyugaton az embereknek van pénzük, addig a válság miatt a kelet-magyarországi régióban élők fillérekért adják el a lakásaikat.

Győr és környéke: 15%-kal olcsóbban

Csapó András, a Duna House győri irodájának vezetője azt tapasztalta, hogy bár Győrben nem dőltek be a lakáshitelek, és pénz is van, a lakások adásvételénél mind a vevők, mind pedig az eladók kivárnak. Utóbbiaknak komoly fejtörést okoz a kérdés: mi lesz, ha pár hónap múlva jóval többet fog érni a lakásuk. Az euró 300 feletti árfolyama azonban most a vevők malmára hajtotta a vizet: míg a vevők tavaly egy ingatlan értékéből csak 5-10%-ot tudtak lefaragni, addig most a túlkínálat következtében a meghirdetett árból akár 15%-ot is lealkudhatnak.

Lakások 6-8 millióért

Az alkudozáshoz most nincs szükség taktikára: ha az eladó nem megy bele az üzletbe, akkor a vevő továbbáll. A városban és környékén egyébként a 7-16 millió közötti lakásokat, illetve a 20-30 millió forintot érő házakat keresik a leginkább. Győrben a 30 négyzetméter körüli panelokat 6-6,5 millió között kínálják, míg a 45-55 négyzetméter alapterületű lakások ára 7,5-8,5 millió forint között mozog attól függ, hogy az épület panel- vagy téglaépítésű.

Székesfehérvár és környéke: egyre csökkenő lakásárak

- Székesfehérvárott és környékén az ingatlanpiacot 50%-os túlkínálat jellemzi - nyilatkozta Hajszán Zoltán, az Édes-Szép Otthon Ingatlaniroda munkatársa. A szakember szerint a tapasztalat az, hogy a lakásárak a tavalyi évhez képest 10-20%-kal csökkentek. A vevők emiatt és a hatalmas túlkínálat következtében előnyös helyzetbe kerültek, épp ezért 10%-kal bármikor lefaraghatják a kínálati árat. Ha ugyanis az eladó nem enged, akkor hoppon maradhat.

A lakásárakat a térségben a bukott lakáshitelek is lenyomják: az emberek azért adják el tulajdonukat, mert az arra felvett kölcsönt nem tudják visszafizetni. A vevő ilyenkor a bank felé rendezi a tartozást, a fennmaradó összeget pedig odaadja az eladónak.
Székesfehérvárott a családi házakat egyáltalán nem keresik Hajszán szerint, aki hozzátette, hogy 2009-ben 1,5-2 szobás lakásokat adtak csak el. Az ilyen 35 négyzetméter körüli panelok 7,5 milliós, míg a 45-50 négyzetméteresek 8,5 millió forintos irányáron indulnak.

Budapest és környéke: 10% az átlag

Szentirmay Imre, a Budapesti Ingatlan Centrum Kft. ügyvezető igazgatója szerint az eladók a lakást mindig 10% felárral hirdetik meg, a vevőnek tehát ennyit lehet alkudnia. Az ügyvezető igazgató viszont olyannal még nem találkozott, amikor ennek a fordítottja történt volna, azaz az eladónak sikerült volna a meghirdetett ár felett értékesítenie a tulajdonát, bár Budapesten az V. kerületben és a Várnegyedben kicsiny valószínűséggel ugyan, de előfordulhat.

Tudtad?
A fővárosra és annak környékére specializálódott ingatlanközvetítő iroda tapasztalatai szerint a vevők a lakás állapotára hivatkoznak, amikor lefaragnak az árból, azaz a költözéssel automatikusan együtt járó felújítás költségeit fizettetik ki ily módon az eladóval. A csel egyébként abban van, hogy erről az eladó is tud, hiszen ő a közzétett eladási árba már bekalkulálta a mínuszt.

Peremkerületekben 15%-kal olcsóbban

Az iroda tapasztalatai szerint Budapesten a vevőknek a peremkerületekben van a legnagyobb lehetőségük arra, hogy letornázzák az árat.

Ezeken a helyeken ugyanis nem olyan élénk a kereslet, mint a főváros többi részén, a meghirdetett árból itt akár 15%-ot is le tudnak faragni az ügyes vásárlók. A 21. kerületben például 7,8 millióért hirdetnek 864 négyzetméteres telken található, 30 négyzetméteres családi házat, ha azonban a nagyobb alapterületű családi házakat kedveled, 18,9 millióért is megtalálhatod álmaid otthonát egy 110 négyzetméteres ingatlan formájában.

Budán, illetve a belvárosban az eladók inkább kivárnak, minthogy az általuk gondolt ár alatt értékesítsék a tulajdonukat. Az 1. kerületben például egy téglaépítésű, 27 négyzetméteres lakás hirdetési ára 10,8 millió forint, míg egy 11. kerületi, 46-50 négyzetméter alapterületű panellakásért 9,5-10 milliót kérnek.
Az agglomerációban található ingatlanoknál viszont az eladóknak nincs, vagy csak nagyon csekély a lehetőségük a meghirdetett árba az úgynevezett alkutartalékot belekalkulálni. Üllőn, Monoron vagy épp Gyömrőn egyáltalán eladni is nehéz a házakat: Monoron egy 75 négyzetméteres házrészt 9,5 millió forintért hirdetnek, Gyömrőn ugyanennyiért már egy egész házat meg lehet vásárolni.

Miskolc és környéke: lakások 4-5 millióért

A műszaki problémákra, a rossz elhelyezkedésre vagy éppen a penészedő falakra hivatkoznak a vevők Miskolcon, ha lejjebb akarnak faragni az ingatlan eladási árából - nyilatkozta Végső Tibor, a Végső Ingatlanügynökségtől. Mivel a térségben a gazdasági válság nagyon erősen érezteti a hatását, a borsodi vevők jó alkupozícióban vannak, mert mindenki örül, ha pénzzé tudja tenni tulajdonát. A lakások így 15%-kal a meghirdetett ár alatt cserélnek gazdát.

Miskolcon egyébként ebben az évben csak készpénzes adásvételt bonyolítottak, hitelhez jutni nagyon nehéz. Épp ezért nem meglepő, hogy a legnagyobb lakótelepen, az Avason egy 37 négyzetméteres panel kínálati ára 4,65 millió forint, míg az elitebbnek számító Győri kapunál egy ugyanilyen paraméterekkel rendelkező lakást 5,8 millióért hirdetnek. A vételkor - a fent említett indokokkal - ebből az árból szoktak 10-15%-ot lealkudni.

Végső Tibor ugyanilyen mértékű áralkut tapasztal Mályiban, Felsőzsolcán, Hejőcsabán. Ezeken a településeken rendszeresen gazdát szoktak cserélni a házak, amelyeknek az eladási ára átlagosan 20-30 millió között mozog.

Ezt is szeretjük