5 dekortipp 2 ezer forintból
Unod a kanapét, de nincs pénzed újra? Az asztalra is ráférne már egy kis felújítás? Eláruljuk, hogyan újíthatod meg 2 ezer forintból!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A különböző lakberendezési üzletek kínálata csábító, ám nem kell feltétlenül lecserélned otthonod berendezését ahhoz, hogy megújítsd a lakást.

Elég csupán 2 ezer forint, na meg egy bevásárlókosár, és már indulhatsz is beszerezni a szükséges eszközöket és anyagokat. A többit bízd ránk: a következőkben eláruljuk, mindezzel mit tehetsz az otthonodban!

Egyedi képek keret nélkül

Egy kép akkor is lehet dekoratív, ha se kerete, se fénykép vagy festmény, amit bele lehetne foglalni. De hát miért is kellene, ha van kéznél egy izgalmas mintás textil? Ha izgalmassá akarod tenni az otthonod, akkor szakadj el a sablonoktól, és kövesd az utasításokat!

Szükséges eszközök:

 • olló
 • maradék textilek
 • feszítőkeret - akár egy régi festményé is lehet
 • mérőszalag
 • tűzőpisztoly - kérj kölcsön egyet, ha nincs

Első lépésként mérd ki a szükséges anyagmennyiséget: a kiválasztott textilt fektesd a keretre, és vágd körbe úgy, hogy legalább 5 centiméterrel szélesebb legyen, mint maga a keret. Ezután fektesd az anyagot az asztalra, és helyezd a közepére a keretet.
Második lépésként hajtsd fel a textilt, és tűzögesd a feszítőkeret belső peremére. Ezt mindegyik oldalon végezd el úgy, hogy a sarkokat szépen behajtogatod.

Mielőtt az utolsó tűzéseket elvégeznéd, nézd meg, hogy rendszeresen feszül-e az anyag a kereten, arra viszont ügyelj, hogy ne húzd túl a textilt: ha a minta megnyúlik, nem lesz túl szép a végeredmény.

Lámpaernyő új köntösben

Bár egy lámpaernyő nem kerül különösebb vagyonba, számos okod lehet rá, hogy megőrizd. Ha például személyes kötődések fűznek hozzá, vagy éppen sehogy sem találsz olyat az üzletek jelenlegi kínálatában, amely mind az otthonod, mind pedig a lámpád stílusához passzolna.
Ha te is hasonló helyzetben vagy, akkor most eláruljuk, hogyan újíthatod meg!

Szükséges eszközök:

 • mérőszalag
 • olló
 • a lámpaernyő színéhez illő pomponos szalag - méteráruboltban beszerezheted
 • ragasztó vagy ragasztópisztoly

Elsőként belülről mérd körbe a lámpa peremét, majd vágj le ennek megfelelő hosszúságú szalagot.
Második lépésként óvatosan ragasztózd körbe a lámpaernyő peremét úgy, hogy az anyagból közvetlenül a perem szélére kerüljön csak. Ha a ragasztó típusa szükségessé teszi, várj néhány másodpercet, de ha nem kell, akkor azonnal ráegyengetheted a szalagot úgy, hogy annak anyaga nem, csupán a pomponjai látszódjanak.

Mindig csak egy-két centiméternyi szalagot ragassz fel, és csak akkor haladj tovább, ha már az előző rész alatti ragasztó megkötött.
Ha kész, és a ragasztó is megszáradt, akkor alaposan nézd végig a munkád, és az olló segítségével távolítsd el a felesleges anyag- és ragasztódarabkákat.

Fénymásolj mintás textilt!

Unod a függönyöd, esetleg a roletta egyhangúságából van eleged? Ne a méteráruboltba rohanj, inkább fénymásolj hozzá mintákat! Az így készült, és kivágott képekkel, valamint a decupage-technika segítségével izgalmassá teheted a textileket. Segítünk, hogyan csináld!

Szükséges eszközök:

 • színes, nagyjából egyenletes vonalú képek
 • olló
 • ecset
 • decoupage-ragasztó textilhez

Első lépésként keress az interneten vagy mesekönyvben egy olyan színes képet - tulipánt, margarétafejeket, pillangót -, amely egyenletes vonalú, így könnyű kivágni. Fénymásold vagy fénymásoltasd le színes fénymásológéppel annyi példányban, amennyi mintát szeretnél belőlük a függönyre vagy a rolettára, majd vágd ki őket.

A függönyt vagy a rolettát fektesd le az asztalra, az alsó felükre helyezd sorban a mintákat egymás mellé egyenlő távolságban, majd ragaszd fel őket az anyagra a decoupage utasításainak megfelelően.

Hagyd megszáradni, majd tedd fel a helyükre. Sokkal szebben mutatnak majd, mint egy, az üzletben készen vásárolt anyag!

Ha nem ismered a decoupage technikáját, akkor itt az ideje, hogy többet megtudj róla. Ezzel ugyanis akár bögrékre, akár tányérokra, de akár az említett módon textilekre is felragaszthatsz bármilyen képet - egyszerűen, ugyanakkor esztétikusan. Kattints ide!
A cikkhez Sue Rose az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent 100 hasznos ötlet: Színek című könyve adott ihletet.
A könyv fő témái a színek, hiszen nincs a lakásnak egyetlen más alkotóeleme sem - amely akkora hatással volna arra, milyennek látod, és hogyan érzed magad benne -, mint a szín. A színek kitágíthatják vagy leszűkíthetik a teret, világossá és levegőssé varázsolhatják, barátságossá tehetik az otthonod, de hűvös vagy csábos hatást is kölcsönözhetnek neki. A szín ebben az esetben nem csupán a fal árnyalatának kiválasztását jelenti. Éppúgy, ahogy az öltözködés során ügyelned kell ruhadarabjaid harmonikus színeire, a lakásod különlegességét is a színben és formában gondosan megválogatott kiegészítők jelentik. E kötetben több mint száz hasznos ötletet találsz, amelyekkel néhány órás munkával átalakíthatod az otthonod.
Ezt is szeretjük